Blogger ostaje bez redirekcije na nacionalne domene - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Blogger ostaje bez redirekcije na nacionalne domene

Blogger ostaje bez redirekcije na nacionalne domene

(i to nije sve!)

Blogger je besplatna platforma za pisanje blogova u vlasništvu Google-a. Zbog mnogih opravdanih i neopravdanih stvari se ova platforma nije menjala godinama, što je bilo prilično iritantno za sve njene korisnike. Međutim, da se stvari menjaju pokazuje i najnovija objava na njihovom blogu. Koliko će te stvari uspeti da povrate Blogger u trku sa konkurencijom, videćemo....
Blogger ostaje bez redirekcije na nacionalne domene - slomljeni Blogger logo
Pod izgovorom da se "pravi mesto za neka ažuriranja koja će uskoro da zadese Blogger", u budućim danima će ova platforma biti prilično osakaćena i osiromašena, ali u nekim aspektima i poboljšana.
Ažuriranja i izmene koje možemo da očekujemo u sledećih par meseci se mogu podeliti u tri grupe. Pa... krenimo sa predstavljanjem. 

Promene postojećih mogućnosti

Promena G+ widget-a

G+ widžetiKada je (juna 2011g.) Google pokrenuo svoju socijalnu mrežu Google Plus (G+) očekivanja su bila velika. Nakon sedam godina se ispostavilo da je ta mreža prilično "mrtvo mesto" i pored svih lepih stvari koje se na njoj nalaze. Na nesreću Blogger-a, Google je G+ mreži davao mnogo značaja, tako da je došlo do nekih specifičnih i nepotpunih integracija ove dve platforme. Po svemu sudeći, došlo je vreme da se ove dve platforme lagano razdvoje.
Zbog toga će se, u toku par narednih meseci, popularni G+ widget transformisati u običan HTML widget. Dakle, sada će biti moguće da se ova integracija lakše prilagodi i izmeni.

Nema više komentarisanja putem OpenID-ja što dovodi do promene sistema komentarisanja

OpenID je dugi niz godina bio (i ostao) jedan od standardnih protokola za prijavljivanje korisnika na razne sajtove. Korisnicima koji su imali registrovan OpenID identitet su sa lakoćom mogli da ostavljaju komentare na mnogim sajtovima i u te svrhe se on koristio i u Blogger-u. Međutim, u poslednjih par godina je korisnicima sa OpenID-jem bilo prilično teško (gotovo nemoguće) da ostavljaju komentare na gotovo svim blogovima sa Blogger platforme. Očigledno su greške u Blogger-ovoj integraciji OpenID-ja bile nepopravljive.
OpenId u Blogger-u
Zbog svega toga, platforma Blogger više neće podržavati funkcije OpenID-ja. Vlasnik bloga neće više dobijati svoj OpenID nalog, niti će se OpenID moći koristiti za postavljanje komentara. Svi oni komentari koji su postavljeni putem OpenID-a na bilo kom Blogger blogu će postati anonimni.
Ovo dovodi do prilično značajne promene u Blogger-ovom sistemu za komentare: novi komentari  će moći da se postavljaju samo pomoću Google naloga ili ako su označeni kao "Anonimni" (naravno na blogovima koji su tako podešeni).

Poboljšana lokalizacija Blogger platforme i redirekcija na nacionalne blogspot domene (ccTLD)

Lokalizacija nije bila Blogger-ova jača strana. Naime, u Blogger-u je ova usluga izgleda bila pod "uzmi je ili je ostavi". Nije postojala mogućnost lakšeg podešavanja, nego su se specifične izmene morale vršiti prčkanjem po (X)HTML kodu šablona.
Još gora (kako kome 😞) stvar se desila januara 2012g. kada je Blogger uveo redirekciju na nacionalne blogspot domene. Tako, na primer, adresa ovog bloga zavisi od zemlje iz koje se on čita. Ukoliko čitalac pristupa iz Srbije, adresa je fogdeveloper.blogspot.rs, a ako taj čitalac dolazi iz npr. Australije: fogdeveloper.blogspot.com.au. Gotovo da nijedan posetioc neće završiti na pravoj adresi bloga: fogdeveloper.blogspot.com!
izgled domena u pretraživaču
Možda je 2012g. ideja da se uvede ova redirekcija (ccTLD) delovala prilično dobro iz raznoraznih razloga (borba za slobodu govora, borba protiv cenzure, zahtevi pojedinih država da njihovi građani imaju lokalnu adresu...) ali praksa je pokazala gadne rezultate na nekim drugim, možda čak i važnijim, poljima.
Redirekcija na nacionalne domene je bila loša za SEO. Mnogi internet pretraživači su smatrali da se jedan te isti blog nalazi na više različitih adresa, pa su zbog identičnog sadržaja smatrali da su to kopije, pa su zbog toga blogove koji se nalaze na Blogger-u gurali niže u rezultatima pretrage.
Druga, takođe važna, stvar je što je za mnoge mašine, koje pronalaze i dele internet sadržaj, ccTLD bio prava noćna mora. One su naletale na ogroman broj redirekcija što ih je u najboljem slučaju zbunjivalo, pa su prikazivale pogrešne podatke (npr ako blog koji ima domen blogspot.com podelite na facebook-u, velika je verovatnoća da će on biti prikazan sa domenom Novog Zelanda umesto da ima generički ili domen Srbije), a u nekim slučajevima su upozoravale korisnike da se radi o hakovanom ili zlonamernom sajtu (jedan od prvih znakova da sa internet sajtom nešto nije u redu je da on preusmerava saobraćaj na neku drugu internet adresu).
Budući da korisnikova lokacija omogućava specifične usluge vezane za njegovu državu, do sada su se te usluge u samoj Blogger platformi određivale i označavale pomoću tih nacionalnih domena. Od sada se to menja - izbor lokalnih usluga više neće biti označen prema nacionalnom domenu. Umesto toga, generički domen blogspot.com će povratiti svoju ulogu, a Blogger će pružati specifične usluge koje će biti adekvatne lokaciji korisnika.
Svi postojeći nacionalni domeni sa blogspot ccTLD-em (npr fogdeveloper.blogspot.rs) će biti preusmereni na blogspot.com (tj. na original: fogdeveloper.blogspot.com). 

Funkcije koje odlaze u penziju i koje ne treba više da koristite

Uz gore navedene izmene, postoje i funkcionalnosti koje će u sledećih par meseci biti ukinute iz Blogger-ovog asortimana. To su:

Nezavisni Gedžeti koje su kreirali programeri aplikacija koji su mogli da povećaju funkcionalnost Vašeg bloga

Svojevremeno je platforma Blogger bila popularna baš zbog mogućnosti da na svom blogu prikazujete razne "gedžete" (dodatke) koji su imali funkciju da ga ulepšaju, prikažu neke (beskorisne) informacije ili čak da povećaju funkcionalnost bloga. Ove gedžete su najčešće kreirali ljudi koji su želeli da promovišu neki svoj sadržaj i njihov primarni posao nije bio vezan za Blogger.
Međutim, kako je vreme prolazilo, i kako su neke druge platforme postale popularnije, tako su se i programeri "selili" sa Bloger-a u druge vode. Zbog toga se u sadašnjem trenutku u sekciji "Dodaj gedžet" nalazi veliki broj prilično zastarelih i neispravnih gedžeta.
Druga stvar leži u činjenici da je programer mogao u gedžet da stavi bilo koje "parče" koda, pa je postojala opasnost od zloupotrebe. Drugim rečima, instalacijom nezavisnih gedžeta je vlasnik bloga mogao da ugrozi ne samo svoju sigurnost, već i sigurnost svojih čitaoca.
Pa ipak, i dan danas se na internetu mogu pronaći prilično korisni nezavisni gedžeti za Blogger. Neki od njih su sistemi za ostavljanje komentara, pomoćnici za schema.org rejting, statistike, slajdovi, povezani tekstovi i sl.
Na svu sreću, većina programera tih gedžeta daje uputstva kako da se oni instaliraju i samo pomoću izmene HTML koda stranice. Za to nam, kao i do sada, može služiti "HTML/Javascript" gedžet.
Važno je napomenuti da se ne ukidaju zvanični Blogger-ovi gedžeti. Oni ostaju tu gde jesu i nastavljaju da funkcionišu kao i do sada, a najverovatnije će se uskoro pojaviti i neki novi.

Traka sa natpisom "sledeći blog"

Nekada su svi blogovi kreirani putem Bloggera na svom vrhu imali malu navigacionu traku koja je imala brojne mogućnosti. Jedna od tih mogućnosti je dugme sa natpisom "sledeći blog". Kada bi posetioc kliknuo na to dugme, Blogger bi mu prikazao neki drugi blog koji ima sličnu sadržinu kao i onaj koji je upravo čitao. Ova funkcionalnost je bila prilično korisna i za pisce blogova, ali i za njihove posetioce. Pisci su dobijali besplatne čitaoce koji bi dolazili sa ko zna kog drugog bloga, dok su čitaoci mogli sa uživanjem da surfuju uzduž i popreko Blogger blogova.
Blogger-ova traka za navigaciju - sledeći blog
Sem ovoga, na ta navigaciona traka je imala i niz drugih korisnih mogućnosti: ukoliko je korisnik naleteo na neki uznemiravajuć sadržaj, on je pomoću nje mogao da prijavi blog kako bi ga Google uklonio, posetioc je mogao da pretražuje sve blogspot blogove a vlasnici blogova su se preko nje mogli lako prijaviti u svoju kontrolnu tablu.
Već 2012g sa pojavom dinamičnih šablona se videlo da će Blogger da odbaci ovu navigacionu traku, a od sada je to i zvanično. Vlasnicima blogova se savetuje da koriste "Blog Lista" widget da bi delili  linkove ka svojim omiljenim blogovima i samim tim pomogli njihovim vlasnicima.

Widget za kreiranje ankete

Ovo je bio prilično zgodan widget pomoću koga su vlasnici blogova mogli da ostvare brzu i neposrednu komunikaciju sa svojim čitaocima. Vlasnik bloga je preko njega mogao brzo da sazna odgovore na koju god nedoumicu da je imao ili da prikupi neke potrebne informacije koje mu je javnost mogla pružiti. Od sada, to on ne može da čini preko widžita za ankete, već mora nekim drugim putem (npr preko aplikacije Google upitnika).
Rezultati anketa koje su vlasnici postavili na svoj blog a koje su još uvek u toku (ili su istekle, ali se još uvek prikazuju u okviru blogova) su još uvek dostupni u jednoj novoj funkciji (o kojoj ću pisati malo niže) Google Takeout. Međutim, treba imati u vidu da će se oni tamo nalaziti samo u toku ove (2018.) godine.

Textcube

Ovo je stavka koja nas najmanje zanima, jer je TextCube korejski servis koji je Google kupio još davne 2008g. Taj servis se sada gasi.

Nove funkcionalnosti na Blogger platformi

Neke od novina koje nam Blogger priprema su već uveliko funkcionalne, a neke će biti implementirane u toku sledećih par meseci. Krenimo redom.[lock]

HTTPS je sada dostupan i za blogove sa kupljenim (prilagođenim) domenima

Sigurnost na internetetu je veoma važna stvar i neiscrpna tema o kojoj vredi pričati. U današnjem vremenu se od svakog sajta traži da ima "šifrovanu" (enkriptovanu) konekciju sa svojim čitaocem. Ova konekcija se ostvaruje putem sigurne veze koju korisnik raspoznaje po prefiksu https://.
https veza u pregledaču
Kao jednoj od najvećih platformi za pisanje blogova Blogger-u je ovaj tip sigurnosti bio prilično važan, što se moglo videti u prošlosti kada je Blogger omogućio šifrovanu vezu za sve blogove koji su hostovani na blogspot domenima. Ali... Ljudi koji su želeli da koriste Blogger i da pri tom imaju sopstveni domen koji je kupljen od nekih trećih lica, su bili uskraćeni za mogućnost pružanja sigurne konekcije. Možda je upravo to i jedan od razloga zašto su korisnici napuštali ovu platformu?
Krajem 2017g. i početkom 2018g. se situacija prilično zakomplikovala jer su pretraživači interneta počeli da sajtove bez sigurne konekcije guraju niže u rezultatima pretrage, a internet pregledači (Chrome, FireFox itd) su počeli da blokiraju takve sajtove. Takođe, regulative pojedinih država (npr. predstojeći GDPR) zahtevaju da se internet komunikacije odvijaju putem sigurnih veza.
Blogger je ubrzano radio na inplementaciji sigurne konekcije za korisnike koji imaju prilagođeni (kupljeni) domen i već neko vreme je ova opcija dostupna i za tu grupu vlasnika blogova. Ukoliko spadate u tu grupu korisnika informacije o tome kako da uključite HTTPS konekciju možete pronaći u ovom tekstu. 

Višestruko prijavljivanje (multilogin)

Postoji ogroman broj ljudi koji koriste više naloga nekog servisa odjednom. Da stvari budu još gore, oni sve te svoje naloge koriste u istom pregledaču (brazeru). Zbog toga su sami sebi pravili izuzetne i komplikovane probleme. Na primer, Blogger-ov forum za pomoć i podršku (u kome aktivno učestvujem) je prepun problema uzrokovan upravo ovakvim ponašanjem od strane korisnika. Korisnik se jednostavno uloguje u Blogger preko više svojih Google naloga odjednom i onda se žali kako mu pojedine funkcionalnosti nedostaju, kako nešto ne radi i sl. Po neki put ni sam korisnik ne zna sa kog naloga je kreirao blog, koji nalog je administrativni a koji korisnički i sl.
Blogger sada izlazi u susret svim korisnicima koji imaju više otvorenih naloga i koji su u istom trenutku prijavljeni na platformu. Od sada će za njih biti mnogo manje problema. Podrška za višestruko prijavljivanje (multilogin) omogućava da se korisnik prebacuje na različite Google naloge bez potrebe da se odjavljuje sa bilo kojeg od njih. Više informacija o tome možete potražiti na ovom mestu.

Spanner

Tokom proteklih par godina se za Blogger dešavalo mnogo toga neprimetnog. Naime, celokupna njegova infrastruktura je prebačena na spanner. Možda se pitate šta je to? Odgovor je jednostavan - to je novi Google-ov sistem za skladištenje podataka u oblaku. Ukoliko Vas Spanner interesuje malo  više, neke informacije možete pronaći ovde.

Novi načini upravljanja video snimcima

Ukoliko ste izbegavali da svoje video snimke postavljate na YouTube, a zatim ih ugrađujete u svoj tekst, Blogger je imao jednostavno rešenje i za to: mogli ste direktno otpremiti svoj video u Blogger i zatim ga jednostavno dodati u post. Međutim, korisniku je uek ostajala nedoumica gde se zapravo njegov video snimak nalazi. Zbog toga će doći do promene u sistemu rada sa video snimcima. Iako ova opcija još uvek nije aktivirana, Blogger je obećao da će sada biti mnogo jednostavnije preuzimanje i uklanjanje video snimaka koje ste poslali u Blogger.

Google Takeout

2018-ta je godina i mnoge stvari na internetu se menjaju drastičnom brzinom. Internet, pod pritiskom novih zakona i regulativa, se sve više okreće korisnicima, u smislu da su oni gospodari svojih podataka. Zbog budućih promena (čitaj: GDPR-a 😱), Google je uveo novu funkciju za arhiviranje i preuzimanje svih podataka koje mu je korisnik (svesno ili nesvesno) ostavio. Ta nova opcija se može pronaći na Google Takeout stranici (kod nas prevedena kao Preuzimanje podataka). 
Ukoliko posetite gornji link videćete stranicu na kojoj se nalaze sve Google-ove usluge koje ste koristili )YouTube, Gmail itd...) a među njima je i Blogger. Ukoliko na ovaj način preuzmete arhivu Vaših blogova, oni će Vam biti isporučeni u Atom XML formatu. Sadržaj ovog fajla je mešavina šablona i sadržaja bloga - tj preuzećete gotovo potpuno funkcionalan sajt koji zatim možete postaviti na bilo koju drugu platformu![/lock]

Постави коментар

0 Коментари