Rare Exports: A Christmas Tale (2010) - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Rare Exports: A Christmas Tale (2010)

Rare exports - Božićni horor

Rare Exports: A Christmas Tale - atmosfera Božića na drugačiji način

U vreme novogodišnjih i božićnih praznika se poneki put vredi opustiti uz neki film koji dočarava svu tu atmosferu. Na preporuku prijatelja odlučih da odgledam Finski film Rare Exports: A Christmas Tale iiz 2010-te godine, za koji do tada nisam ni čuo. Prijatelj je napomenuo da je reč o horor filmu, ali je zaboravio da napomene da je reč o - dečijem horor filmu!

Ali, manimo sada to... Idemo na generalije...

Film treje sat vremena i 24 minuta. Režirao ga je Jalmari Helander, a neki od glumaca su  Onni Tommila (klinac koji se zove Pietari), Jorma Tommila (njegov otac), Tommi Korpela, Rauno Juvonen (očevi prijatelji) itd.

Radnja filma je prilično jednostavna. Negde u okolini severnog pola žive ljudi koji love jelene da bi preživeli. Te porodice moraju da se bore sa mnogim nedaćama kao što su zima, nedostatak novca i sl. Oni ni ne slute da se 25 dana pre Božića dogodilo nešto što će im stvoriti još jednu nevolju. Da li za njih otkriće Deda Mraza znači istrebljenje ili šansu?

Ideja Rare Expoprts-a

Ovaj film ima više pozadina:

  • Film je nastao kao priča koja prethodi ranijim kratkim filmovima Jalmari Helander-a (2003. Rare Exports Inc i 2005. Rare Exports: The Official Safety Instructions),
  • Film predstavlja drugu i tamnu stranu priče o Deda Mrazu,
  • Deda Mraz nije nikakav dobroćudni starac ("Coca-Cola Deda Mraz") već zlo čudovište koje otima decu i
  • Film na satiričan način kritikuje komercijalizaciju ideje Deda Mraza...

Božićni horor? Kako da ne! (spoiler alert!)

OK! Sedam da gledam film. Iskreno, očekujem nešto kao što su svojevremeno bili Gremlini... Očekujem uzbuđenje kao što ga ima u Umri Muški, ali... šta dobijam?

Film u pojedinim sekvencama ima odlike horora, ali samo u tragovima. Atmosfera jeste kao u horor filmovima, ali nedostatak napetosti se oseća tokom više od 2/3 filma. Dobro, pitaćete, a šta da očekuješ od dečijeg horor filma? Pa očekujem avanturu, ali ni nje nema (čak ni u tragovima!!!) preko pola filma. Ono što dobijam je - dečiji film čiji je žanr misterija pomešana sa dramom!

Drama, drama

Kada uzmemo sam dramski aspekt filma, on bi mogao da bude veoma poučan za decu. Sam prikaz života u prilično nemilosrdnim uslovima, na mestu gde se ljudska zajednica bori protiv sila prirode kako bi obezbedila svoj opstanak, je odličan. Samo na osnovu toga mi dobijamo odgovore zašto su karakteri takvi, i zašto su neke od njihovih osobina: surovost, sirovost, cinizam, tuga, pa i veselje....

Sem dečaka Pietaria niko ne sluti da će Božić te godine biti veoma značajna stvar jer - ove godine nisu ulovili niti jednog jelena koji su svi bili poklani od vukova. Samo Pietario zna da nisu vukovi krivi već, ni manje ni više: Deda Mraz! Da su njegove sumnje tačne potvrđuje događaj na božićno jutro - u zamku koju je postavio njegov otac upada golišavi čovek, za kog njegov otac misli da je stranac, ali ubrzo shvata da je to niko drugi do Deda Mraz. Ali to nije pravi Deda Mraz, već jedan od njegovih pomoćnika koji je došao po malenog Pietaria. Kakve veze imaju sva ostala oteta deca, ukradeni šporeti i radijatori sa Deda Mrazom otkrićete ako ikada poželite da odgledate ovaj film.

Na kraju stiže i glavna i udarna poenta ovog filma: čak i ako je Deda Mraz neko zlo čudovište, njega je moguće komercijalno iskoristiti, tako što se izvozi u ostale zemlje (zato se film i zove Rare Exports - Izvoz retkih stvari).

Elem...

Ocena

Iako je, na oko, priča zanimljiva, film je pretežno spor, tako da će odraslom čoveku koji očekuje neku akciju biti nezanimljiv. Svetle strane filma su par dobrih štoseva i crnohumorna atmosfera.

Međutim, sa stanovišta dece, film može biti itekako zanimljiv. Igra se sa njihovom maštom, izvrćući pojam dobra i zla. Zapravo, sam film prati tradiciju originalnih (znači ne-Diznijevih limunada) bajki braće Grim, ali tu i čuči "kvaka" o koju se zapinje.

U filmu ima previše krvavih scena, golišavih Deda Mrazova i psovki da bi ga savremeni roditelj pustio svome detetu. Možda kada pređe 14-tu godinu?

Sve u svemu: teški prosek.

Постави коментар

2 Коментари

Pokažite nam šta mislite o ovome!