Šta je 2017. godina donela blogu Fog Developer? - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Šta je 2017. godina donela blogu Fog Developer?

Šta je 2017. godina donela blogu Fog Developer?

Došao je još jedan kraj još jedne duge godine. Planeta Zemlja je napravila još jedan krug oko Sunca pa se čini da je pravo vreme da se sumiraju utisci, pregleda statistika i izvuku neke pouke. Dakle... 

Fog Developer u vremenu

Iz perspektive bloga Fog Developer to izgleda otprilike ovako:
Početak 2017. godine bio je obeležen odlukom da se prethodni blog ("Poslednji Tikul"-PT) ugasi i da se, umesto njega, pokrene "Fog Developer" (FD), koji bi objedinio više davno ugašenih blogova u jedan. U PT-u je bilo novih tekstova, ali je akcenat bio na "popravci" starih tekstova. To je jednostavno oduzimalo previše dragocenog vremena, te je odluka postala da se svi stari tekstovi "uvezu" u FD i da se tako krene dalje. Iako sam tako dobio gomilu tekstova koje mogu "popravljati" i prepravljati kada za to nađem vremena, to je donelo i jedan ogroman minus blogu "Fog Developer"! Naime, blog je ostao bez svoje "niše" (nije tematski Blog) jer su u njegovoj sadržini sada tekstvi sa bloga u kojem su bile objavljivane pesme, priče i mišljenja, zatim tekstovi sa bloga koji se bavio računarima i na kraju tu su i tekstovi sa bloga koji se bavio Pythonom (uglavnom tutorijal za njegovo učenje). Fog Developer je zatim (naravno u 2017-toj) obogaćen sa još nekim temama, koje možete spaziti čitajući različite članke.
Sredina 2017g. je obeležena time da sam svo svoje slobodno vreme posvetio nekim drugim stvarima (organizacija nekih manifestacija i sl), pa je i kvalitet tekstova (naročito pesama) opao. Da bi se kontinuitet u pisanju održao, pozvani su bili neki novi autori kako bi postali saradnici. Međutim, odazvao (la👩) se samo jedan. Poziv za ostale je još uvek otvoren. Ovo je dovelo do toga da je Fog Developer bogatiji za još jednu rubriku.
Treći kvartal je doneo izvesne tehničke poteškoće, zbog kojih su mnogi tekstovi bili zakazani za objavljivanje u određenim vremenskim intervalima. Tehnički problemi su, na sreću čitalaca, ubrzo bili rešeni, te se polu-napisani tekstovi nisu pojavili na ovim stranama. Trenutno ima oko 40 tekstova koji treba da se dorade i prerade, kako bi se našli na blogu. Od njih, posebno mi je žao teksta koji sam pisao negde posle Uskrsa, u vreme jedne neugodne hejterske internet kampanje protiv običnog deteta. Tekst je bio zakazan negde u novembru, ali se onako polunedovršen nije pojavio. Žao mi je i teksta o facebook-u napisanog nakon uvođenja explore feed-a. Biće i on... Polagano.... Ako ne bude prekasno...
Kraj godine je opet bio problematičan za blog. Opet je u pitanju slobodno vreme, jer sam ga, u celokupnom iznosu, potrošio na volontiranje u Crvenom krstu. Čitaoci ovog bloga mi moraju oprostiti jer jednostavno smatram da je neposredna pomoć ljudima koji su u nevolji mnogo važnija od pomoći ljudima putem pisanja bloga.

Pouka

Da bi ovaj blog opstao potrebno je da se poveća saradnja između autora, kao i da ti autori pronađu slobodnog vremena za pisanje članaka. Što se lično mene tiče verujem da ću uspeti da rastegnem svoj dan na 36 sati kako bih uspeo da pozavršavam sve obaveze🕰. To nije teško izvesti, ali je ekstremno komplikovano.
Drugi problemi se tiču zastarelosti uređaja i bolje internet usluge. Za ove probleme je potreban novac. U planu je da se postavi opcija za donacije blogu, naravno na dobrovoljnoj bazi i samo ukoliko blog dovoljno ojača.

Čitaoci u vremenu

Iz perspektive čitaoca bloga, 2017g. izgleda otprilike ovako:
U proseku je svaki čitaoc pregledao 2,82 teksta na blogu. Svaki tekst je u proseku čitan za 3 minuta i 46 sekundi. Najviše ste voleli da posećujete ovaj blog sredom u sedam sati posle podne.
Najviše poseta je bilo iz Srbije (61,63%), zatim SAD (15,35%), Hrvatske (4,38%), Nemačke (3,74%) i Bosne i Hercegovine (3,66%).
Što se tiče programa za pregledanje interneta, na Fog Developeru su najpopularniji: Chrome (43,07%), Firefox (30,74%), Safari (6,87%), Android Webview (5,79%) i Opera (3,94%).
Naši čitaoci najviše koriste računare (76,6%), a zatim idu mobilni telefoni (21,7%) i tableti (1,7%).
Sa stanovišta operativnih sistema, korišćenih prilikom čitanja bloga, bez premca je Windows (61,05%). Posle njega, čitaoci najviše vole da koriste Android (18,29%), Linux (9,11%), iOS (3,85%) i Macintosh (0,96%).
Da bi se izveli neki zaključci o publici koja prati ovaj blog, potrebno je saznati:
  1. Koji su najposećeniji tekstovi u prošloj godini?
  2. Koje reči su korisnici koristili prilikom pretrage interneta da bi došli na blog?
Više o ovome u nastavku teksta:

Top keywords

Top 10 postova u 2017-toj

Постави коментар

0 Коментари