Preskoči na glavni sadržaj

AdSense "Centar za pregled oglasa"

AdSense "Centar za pregled oglasa"

(drugi deo tutorijala blokiranja oglasa)

Ako ste pratili korake iz prethodnog dela tutorijala, Vi se nalazite na AdSense stranici "Omogućavanje i blokiranje oglasa". U ovom delu tutorijala ću objasniti kako ćete preko opcija koje se nalaze u "Centru za pregled oglasa" blokirati (ali i, ukoliko to želite kasnije, odblokirati) pojedinačni oglas ili čak grupu oglasa koje neki AdWords nalog "šalje" na Vaš sajt.
Pre nego što se upustimo u avanturu blokade neželjenih stvari, potrebno je znati sledeće: "Centar za pregled oglasa" će blokirati one oglase koje ne želite na svim vašim web lokacijama (što znači da ne možete blokirati neki oglas na jednom Vašem sajtu, dok bi npr na Vašem blogu on i dalje mogao da se prikazuje) i, što je takođe bitno, on ne podržava sve AdSense proizvode.
Dakle, sada kada se nalazite na kartici "Omogućavanje i blokiranje oglasa" potrebno je da kliknete na opciju "Centar za pregled oglasa" koja se nalazi skroz desno:
Ukoliko ranije niste aktivirali ovu opciju, pokazaće Vam se prozor u kojem stoji kratko obaveštenje šta ova usluga nudi, i šta se od Vas traži. Ako se slažete sa onim što tamo piše, kliknite na "Pošalji zahtev". Ali, ako Vam se, ne neki način, ne sviđa ono što je naznačeno, i ne želite da pošaljete nikakav zahtev, samo opušteno. Postoje i drugi načini za blokiranje oglasa, pa možete preskočiti ovaj deo tutorijala i nastaviti od njegovog trećeg dela.
Nakon što ste poslali zahtev biće potrebno malo vremena da ga Google obradi, što je najčešće par sati. Kada Vam bude omogućena opcija, što ćete saznati tako što, kada kliknete na ovu karticu, prikazaće Vam se oglasi koji su se pojavljivali na Vašim sajtovima, kao na slici ispod (na njoj su sakriveni izgledi oglasa, kao i linkovi ka kojima oglasi vode):

Navigacija kroz oglase

Ako ste tek aktivirali ovu opciju, kada prvi put uđete u ova podešavanja, videćete veoma mali broj oglasa. To je zbog toga što "Centar za pregled oglasa" prikazuje oglase od trenutka kada ste poslali zahtev za omogućavanje pregledanja oglasa. Kasnije, kako budete posećivali ovo mesto, videćete sve više i više oglasa, ali imajte na umu da mora proći neko vreme (najčešće par sati) od kada se oglas prvi put prikazao na Vašoj web stranici, do trenutka kada će se on pojaviti i u "Centru za pregled".
Podrazumevano će Vam biti otvorena kartica "Prikazani" - ona predstavlja oglase koji su bili prikazivani na Vašim stranicama. Sada možete da pregledate oglase. Dovoljno je da pređete mišem preko njih i oni će se uvećavati:

Na svakom oglasu možete pronaći korisne informacije, npr koliki je njegov nivo prikaza na Vašim sadržajima, njegov izgled, kao i URL oglašivača. Ako želite dodatne informacije u vezi sa nekim oglasom, možete kliknuti na ikonicu koja se nalazi u donjem desnom uglu oglasa, a koja izgleda kao dijagonalne strelice (pogledajte sliku iznad - uvećani oglas pri dnu sa desne strane ima tu ikonicu). Za ovaj prikaz neću ostaviti snimak ekrana, iako se u njemu nalaze nove korisne informacije (npr imate dijagram pojavljivanja tog oglasa u zadnjih 30 dana i sl) kao i mogućnosti (npr blokiranja AdWords naloga koji "šalje" ovaj oglas).
Da se mi vratimo na mesto gde se zapravo i nalazimo....
Treba da znate da u gornjem desnom uglu imate dugme "Filteri". Ako kliknete na tu opciju, možete pretraživati oglase po tipu, oglasnim mrežama itd. Ova opcija može da bude korisna, ali nam, zapravo za naš zadatak, nije potrebna.
Ukoliko se željeni oglas ne nalazi na ovoj strani, u donjem desnom uglu prozora imate strelicu koja Vas vodi na sledeći skup oglasa. Imajte na umu da će oglasi sa strane koju ste već videli biti označeni kao pregledani. Te oglase raspoznajete tako što se prikazuju kao izbledeli u odnosu na one koji nisu pregledani.
Ako smo neki oglas pregledali, i želimo da ga ostavimo na miru, logično je da ne želimo više puta da nam se prikazuje prilikom pregledanja oglasa (ukoliko npr imate 1000 različitih oglasa koji su se prikazivali, a pregledali ste 900, ne želite valjda da uvek pregledate i tih 900? 😲), i zato treba da odštikliramo opciju "Prikaži pregledane oglase" koja se nalazi neposredno pored oznake "Filteri".

Blokiranje oglasa

Tokom pregledanja oglasa, naletećete na oglase koje ne želite da se prikazuju na Vašim web lokacijama. Da bi ste ih uspešno blokirali, dovoljno je da kliknete na crvenu traku na vrhu oglasa. Primetićete da se natpis na traci promenuo u "Blokiran".
Ali.... Ovo najverovatnije nije dovoljno, jer će se slični oglasi sigurno opet pojaviti na Vašim stranicama ili su se već pojavljivali. Zato je pametno da se pre blokiranja oglasa klikne na oznaku "Pronađite srodne oglase" koja se nalazi neposredno ispod crvene trake na vrhu oglasa (pogledajte gornju ili donju sliku). Tada će se aktivirati filter, i biće Vam prikazani samo srodni oglasi. Vi ih možete selektovati i blokirati sve zajedno, ili pojedinačno.
Na ovaj način ste blokirali oglas koji se već pojavio na stranici. Ali sličan se uvek može pojaviti sa istog izvora, zar ne? Zato je umesto gornje tehnike pametnije blokirati oglas (u stvari, blokirati AdWords nalog sa kog je stigao oglas) na sledeći način.
Izaberemo oglas koji želimo da blokiramo i zatim kliknemo na dugme "Blokiraj" koje se nalazi ispod slike oglasa, i u tom trenutku će nam sa iznad tog dugmeta iskočiti opcija "Blokiraj ovaj AdWords" nalog.:
Ukoliko kliknete na tu opciju osigurali ste se od budućih prikazivanja svih oglasa od tog objavljivača!
Druga metoda blokiranja celokupnog AdWords naloga je da se klikne na ikonicu koja izgleda kao dve dijagonalne strelice u donjem desnom delu oglasa, što će proširiti informacije o samom oglasu, i na toj stranici kliknuti na "Blokiraj ovaj AdWords nalog".

Pronalaženje blokiranih i ponovno omogućavanje oglasa

Poneki put mi ne želimo da neki AdWords nalog ostane blokiran zauvek. Primer je razlog pisanja ovog tutorijala - politika. Politički izbori ili neki slični dogašaji imaju svoje vreme trajanja, i kada se sva ta pompa završi više ne postoji bojazan da će se oglasi nepoželjne sadržine prikazivati. Zato neke oglase, kao i neke AdWords naloge nakon prestanka "opasnosti" možete i odblokirati.
Prvo moramo pronaći blokirane oglase. Oni se nalaze tako što u navigaciji kliknemo na "Blokirani":
Otvoriće se prozor sa svim blokiranim oglasima, i ako prelazimo mišem preko svakog od njih, primetićete dugme "Deblokiraj". Ako kliknemo na njega, oglas će opet biti omogućen. Ali, ako smo blokirali i AdWords nalog objavljivača, onda je potrebno i da se klikne u navigaciji na "Podešavanja" (na slici gore, odmah pored kartice "Blokirani" na koju pokazuje strelica).
Na toj kartici možete odblokirati željene AdWords naloge tako što kliknete na dugme sa oznakom "X" ispred naloga oglašivača:

Zaključak ovog dela tutorijala

Sada znate kako da blokirate i odblokirate pojedinačne oglase koji su nepoželjni u nekom trenutku na Vašim stranicama. Kao što sam već napomenuo, po meni je ovo najefikasnija metoda (možda i najlakša). Sledeći deo tutorijala je posvećen mogućnosti blokiranja oglasa putem pronalaženja URL-a dobavljača oglasa, što nije komplikovanije, ali je "zapetljanije". Ukoliko Vas to zanima, možete nastaviti ka trećem delu ovog tutorijala.
Kako blokirati neželjene oglaseBlokiranje oglasa pomoću URL-a

Diskusija

Ovo je mesto za predloge, sugestije, kritike....
Zato, druže, hitno pošalji komentar

Najčitanije ovog meseca

Elektronska nacija

Elektronska nacija Šta se to oko mene dešava? I tako se ništa ne reševa? Ogromna količina informacija I nova elektronska nacija.
Možda sam hteo nešto da napišem A ne mogu da komentarišem. Ne znam šta od tog da očekujem Pa zato sve to redom psujem.
Sada za neki lajk, komentar i šer Takmiče se mačak i ker. To su te nove vibracije... Koje šalju elektronske nacije.
Nerešivi problemi više ne postoje, Mudre misli sad lajkove broje. Kažu da budućnost nam je Sačinjena od tridesetdvobitne boje.
Ako misliš da je elektronska nacija Samo jedna velika manipulacija, Odmah možeš početi nešto piti Ili nad sudbinom suze liti.
Odavno smo prešli taj prag, Kog su čuvali i Bog i Vrag. Nije baš ni to neka senzacija Da tu je elektronska nacija.

Pozadina Bekstva iz Titela

Pozadina "Bekstva iz Titela" Uspomene su ono što nas pokreće. One su začin koji daje ukus papazjaniji od života koju sami pravimo. Događaji koji nas često kroz život prate bivaju na neki način zaboravljeni,  zauvek odbačeni... Kao da nikada nisu bili deo nas.
Međutim, kada se dohvatimo metle kojom čistimo svoja sećanja, razgrćući paučinu zaborava, često pronađemo i davno zaboravljenu boju osećanja koja su nekada postojala, a koja su do tad samo čučala negde zabačena u nama. Prekrasna osećanja koja su nekada davala smisao svemu mi na kraju prekrijemo patinom nebitnih svakodnevnih sitnica.
A ta osećanja su naš vremeplov. Čim ih nađemo dobijamo moć da se vratimo kroz vreme i da ponovo proživimo sve one lepe i ružne stvari. Na žalost, nemamo moć da ih i menjamo. Poneki put vraćam svoje vreme unazad... Zanimljiva mi je bila cela priča koja stoji iza  nikada dovršene pesme "Bekstvo iz Titela". Vredi li ta priča? Ne znam... Meni je draga. Mali biser pronađen ispod sloja …

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen?

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen? Ne prođe dan a da se ne naleti na neku "prevaru". Naravno, kao i uvek, prevareni bivaju oni koji traže prevare kod nekih drugih prevaranata koji 100% varaju i vrše prevare 😀 (ma koliko ovo čudno zvuči, ova rečenica je istinita). Elem, uzrok za ovaj tekst je panična informacija koja se pojavila na društvenim mrežama i koja se širi brzinom munje, ostavljajući pustoš za sobom. A informacija je: Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500 !!! OK! Primljeno, a zašto da ne uzimamo Paracetamol?
Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500. To je novi, veoma beli i sjajni paracetamol, doktori savetuju da sadrži virus „Machupo“, koji se smatra jednim od najopasnijih virusa na svetu, sa visokom smrtnošću stopa...
(itd, tipa deli dalje, važno obaveštenje i sl... vidi sliku) Međutim, da li je ovo upozorenje validno? Da li je stvarno opasno uzimati paracetamol? Ne, ovo je prevara.... Evo i zašto Iako na oko deluje kao sasvim is…

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju Za razliku od operativnih sistema baziranih na linuxu, Microsoft-ovi i Apple-ovi sistemi imaju zaista malo izbora u ponudi kada su u pitanju razvojni alati. Naime, na ovim platformama ste vezani za razvojne alatke koje su i predviđene za samo te sisteme i proizvode ih isti oni koji kreiraju i sam sistem.
Nije problem u vezi kvaliteta tih alatki (na primer: za Windows programere Visual Studio nema premca) već su u pitanju i neki drugi faktori, kao na primer: Mogućnost izbora između više mogućnosti,Kreiranje multiplatformskih aplikacija,Lakoća održavanja alata,Sistemski resursi potrebni za čuvanje i pokretanje alata,Lakoća korišćenja alata,Lako podešavanje alata itd. Većina ljudi koji rade na proizvodnim mašinama u nekoj firmi će se nasmejati na prethodne stavke jer se većina odgovora nađe u zahtevima klijenata. Ali postoje kategorije kojima ovo može bitno. Neke od njih su: učenici i studenti, developeri koji nisu zaposlen…

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame 21. februara 2018. godine je AdSense, jedna od najvećih mreža za oglašavanje u vlasništvu Google-a, načinila jedan od najvećih iskoraka u domenu podešavanja oglasa na nekoj web lokaciji. Naime, njihove "automatske reklame" (auto ad) su postale globalno dostupne web masterima. Zapravo, auto ad je nastala kao sledeća generacija već postojećeg page level ad sistema, u kom page level ad postaje samo integralni deo novih mogućnosti. Ideja koja stoji iza novog sistema je automatsko postavljanje oglasa bilo gde na Vašoj stranici pomoću Google-ovog mašinskog učenja, tj web master više ne mora da razmišlja o mestu na kome će postaviti oglas, već će AdSense algoritam proceniti gde ima mesta ili gde je najoptimalnije postaviti oglas u zavisnosti od sadržaja i posetioca. Iako ovaj novi vid oglasa znatno olakšava posao web developerima jer je potrebno samo jednom da ubace AdSense kod na sajt, (ili po jednom na svaku stranicu u <head> sekci…

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs! Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation. Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na slici ispo…

Referalni spam (za blogger-e)

Referalni spam (za blogger-e) Skoro svi blogeri, koji tek počinju da bloguju koristeći Blogger platformu, koriste Blogger-ov ugrađeni alat za praćenje statistike.
U početku je prirodna pojava da bloger ima slabu posećenost svojih tekstova. To je sasvim logično, jer blog još nije indeksiran od strane pretraživača interneta i ne postoje podeljeni linkovi ka njemu. Ovo može biti zaista razočaravajuće za ljude koji su novi u ovoj oblasti, jer će primetiti da najviše poseta dolazi sa društvenih mreža od strane malog broja njihovih prijatelja. Međutim, ovo nije tekst koji će novim blogerima pomoći oko bolje pozicije u pretrazi ili povećanju broja poseta! Ovo je tekst o pojavi zbog koje neiskusnom blogeru srce može da zaigra i zatreperi od ushićenja ili sreće, ali se zapravo radi o - prevari! Ugrađena Blogger-ova statistika Statistika nije tačna nauka. Ona služi samo da bi se izvodili neki zaključci tipa gde smo sada ili u kom pravcu treba da se krećemo. Pomaže nam da vidimo šta smo uradili…

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu?

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu? U 2018g. je pojam kompjuterske sigurnosti dovoljno sazreo, kako među ljudima koji kreiraju programe i sadržaje, tako i među običnim korisnicima. Kreatori programa koriste sve raspoložive resurse kako bi krajnjeg korisnika osigurali od raznih internet pretnji, najčešće putem vizuelnih ili audio obaveštenja, blokiranja određenih sadržaja i sl. Sa druge strane, kreatori sadržaja najčešće svojom nepažnjom ili neznanjem dovedu sebe u položaj da njihov sadržaj bude označen kao nesiguran. Za krajnjeg korisnika je najbitniji jedan od prvih znakova bezbednosti - sigurna konekcija. On tu sigurnu konekciju prepoznaje tako što se ona odvija putem linkova koji počinju sa https:// (umesto pređašnjih http://). Podaci koji se šalju putem ovakvih linkova su osigurani TLS protokolom, tj oni su (između ostalog) enkriptovani. Koliko je važno da vaša konekcija bude sa prefiksom https govori i činjenica da na…

📧 Kako na responzivnim Blogger-ovim temama izmeniti "Subscribe" dugme? 📧

📧 Kako na responzivnim Blogger-ovim temama 📧 📧 izmeniti 📧 📧 "Subscribe" dugme? 📧 2018-ta je godina i neke stvari zaista lagano klize u istoriju. Jedna od tih stvari, koja je veoma korisna za blogove i pisanja na njima, je mogućnost da čitaoci primaju Vaše nove tekstove na svoju email adresu. Popularni "subscribe" lagano biva zamenjen sa opcijama primanja obaveštenja sa blogova koje pratite direktno u pretraživaču ili čak i u samom operativniom sistemu (notifikacije). Međutim, popularni RSS feed-ovi nisu mrtvi, i zbog toga je važno imati među svojim čitaocima i ljude koji vole da koriste svoju elektronsku poštu da bi pratili sadržaje sa blogova. Jedna od popularnijih platformi za pisanje blogova Blogger je prošle godine predstavila novi set responzivnih tema. Iako savremene, ovim temama nedostaje mnogo opcija za prilagođavanje. Jedna od opcija je i izmena teksta na dugmadima. Iz tog razloga, u ovom tutorijalu će biti pokazano kako se može promeniti tekst i sa…