Preskoči na glavni sadržaj

"Hvatanje grešaka"

15.3 „Hvatanje grešaka“

Problem: Dobro, do sada sam ćutao, ali sada već pištim na uši. Zašto mi ti sve ovo govoriš? Greške – pa čini mi se da sam ih video dovoljno do sada, zar ne? U čemu je poenta?
Odgovor: Na ovom mestu sam hteo da ti kažem poentu svega ovoga! Poenta je da postoje greške koje ti možeš napraviti, ili neke na koje ne možeš da utičeš, ili za koje nisi siguran da će se pojaviti. Ako ili kada se greška pojavi, pred tobom se nalaze dve solucije – da se uhvatiš za kosu i, vrišteći, da je čupaš iz sve snage, ili možeš sada da naučiš kako da rukuješ sa njima – da izbaciš neko obaveštenje korisniku, ili da predefinišeš program da radi na neki drugi način kako ne bi bilo posledica po rad nekog korisnika.
Ti možeš da kontrolišeš exceptions pomoću komandi try i except. Suštinski to je jedna komanda - mi jednostavno stavljamo deo našeg programa, za koji sumnjamo da će biti problematičan i izazvati neku grešku, kao blok ispod naredbe try, a komande koje želimo da se izvrše ukoliko se pojavi greška kreiramo kao blok ispod komande except. U suštini, ovo znači da mi okružimo problematični deo programa sa komandama try i except:
try:
    problematičan_deo_programa
except:
    šta_program_radi_ukoliko_se_desi_greška
Ako mi na ovaj način napišemo naš program, tj ukoliko nenavedemo neka imena mogućih grešaka, except blok će kontrolisati program prilikom pojave svih grešaka koje se pojave prilikom izvršavanja try bloka narebi.
Logika nam nalaže da mora postojati barem jedan except blok naredbi ispod try bloka. Inače, u čemu bi bila poenta korišćenja komande try? Ova logika nam daje i dublje razmišljanje – mi za jedan try blok možemo dsa definišemo više except blokova. U ovom trenutku se sigurno pitaš šta će nam više ovih blokova? Zato što mi prilikom definisanja jedne except komande možemo da kažemo Pythonu na koju grešku da obrati pažnju. Evo primer:
>>> try: 
...   s = input('Unesi nešto: ') 
...   print(s) 
... except EOFError: 
...   print('Pritisnuo si kombinaciju ctrl + d! Kraj!') 
... 
Unesi nešto: Pritisnuo si kombinaciju ctrl + d! Kraj! 
>>> 
Ako se pojavee greške koje nismo naveli u except komandi, onda će te greške Python da odradi na njegov uobičajni način tj on će da zaustavi izvršavanje programa, pri ćemu će da prikaže poruku o greški koja ga je „strefila“:
>>> try: 
...   s = input('Unesi nešto: ') 
...   print(s) 
... except EOFError: 
...   print('Pritisnuo si kombinaciju ctrl + d! Kraj!') 
... 
Unesi nešto: Traceback (most recent call last): 
 File "<stdin>", line 2, in <module> 
KeyboardInterrupt 
>>> 
U trenu kada je trebalo da unesem nešto, ja sam pritisnuo kombinaciju tastera ctrl + c, što je prečica na tastaturi koja nasilno prekida izvršavanje programa/komande. Mi je ni na koji način nismo definisali šta se dešava u tom slučaju, pa je Python uradio svoj posao. Ali, ovaj izveštaj o greški nam nije nimalo odmogao, čak šta više – sada imamo ime greške koju treba da hvatamo:
>>> try: 
...   s = input('Unesi nešto: ') 
...   print(s) 
... except EOFError: 
...   print('Pritisnuo si kombinaciju ctrl + d! Kraj!') 
... except KeyboardInterrupt: 
...   print('Huh? Ja nastavljam da radim...') 
... 
Unesi nešto: Huh? Ja nastavljam da radim... 
>>> 
Vidimo da možemo da imamo više except blokova od kojih svaka može da definiše situacije pri pojavi jedne određene greške, ali možemo definisati i neku malo veću listu grešaka (što ću ti pokazati za tren, ima samo još jedna stvar koju treba da znaš). Mi možemo da kreiramo i else blok, koji bi bio povezan sa komandama try i except. Komanda else će se izvršiti ako (i samo ako!) se u bloku ispod try komande nije desila niti jedna greška:
>>> try: 
...   s = input('Unesi nešto: ') 
...   print(s) 
... except (KeyboardInterrupt, EOFError): 
...   print('Huh? Ja nastavljam da radim...') 
... else: 
...   print('Uspešno smo prebrodili krizu.') 
... 
Unesi nešto: Kriza 
Kriza 
Uspešno smo prebrodili krizu. 
>>> 
Vidimo da se hvatanje više vrsta grešaka sa jednim except blokom naredbi definiše tako što navodimo sva imena grešaka u zagradi iza komande except.
Takođe, zapamti da se else blok naredbi izvršava samo u slučaju kada nije bilo greške. Da se greška pojavila, izvršio bi se except blok naredbi (ili bi Python prekinuo izvršavanje programa, ukoliko nismo „uhvatili“ konkretan tip greške), pa Pythona ni ne zanima da li postoji ovaj else blok.
U sledećem primeru ću ti pokazati kako da definišeš neku svoju grešku, i kako da je "uhvatiš" prilikom rada programa.

15.2 Exceptions Indeks 15.4 Podizanje
sopstvenih grešaka

Diskusija

Ovo je mesto za predloge, sugestije, kritike....
Zato, druže, hitno pošalji komentar

Najčitanije ovog meseca

Elektronska nacija

Elektronska nacija Šta se to oko mene dešava? I tako se ništa ne reševa? Ogromna količina informacija I nova elektronska nacija.
Možda sam hteo nešto da napišem A ne mogu da komentarišem. Ne znam šta od tog da očekujem Pa zato sve to redom psujem.
Sada za neki lajk, komentar i šer Takmiče se mačak i ker. To su te nove vibracije... Koje šalju elektronske nacije.
Nerešivi problemi više ne postoje, Mudre misli sad lajkove broje. Kažu da budućnost nam je Sačinjena od tridesetdvobitne boje.
Ako misliš da je elektronska nacija Samo jedna velika manipulacija, Odmah možeš početi nešto piti Ili nad sudbinom suze liti.
Odavno smo prešli taj prag, Kog su čuvali i Bog i Vrag. Nije baš ni to neka senzacija Da tu je elektronska nacija.

Pozadina Bekstva iz Titela

Pozadina "Bekstva iz Titela" Uspomene su ono što nas pokreće. One su začin koji daje ukus papazjaniji od života koju sami pravimo. Događaji koji nas često kroz život prate bivaju na neki način zaboravljeni,  zauvek odbačeni... Kao da nikada nisu bili deo nas.
Međutim, kada se dohvatimo metle kojom čistimo svoja sećanja, razgrćući paučinu zaborava, često pronađemo i davno zaboravljenu boju osećanja koja su nekada postojala, a koja su do tad samo čučala negde zabačena u nama. Prekrasna osećanja koja su nekada davala smisao svemu mi na kraju prekrijemo patinom nebitnih svakodnevnih sitnica.
A ta osećanja su naš vremeplov. Čim ih nađemo dobijamo moć da se vratimo kroz vreme i da ponovo proživimo sve one lepe i ružne stvari. Na žalost, nemamo moć da ih i menjamo. Poneki put vraćam svoje vreme unazad... Zanimljiva mi je bila cela priča koja stoji iza  nikada dovršene pesme "Bekstvo iz Titela". Vredi li ta priča? Ne znam... Meni je draga. Mali biser pronađen ispod sloja …

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen?

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen? Ne prođe dan a da se ne naleti na neku "prevaru". Naravno, kao i uvek, prevareni bivaju oni koji traže prevare kod nekih drugih prevaranata koji 100% varaju i vrše prevare 😀 (ma koliko ovo čudno zvuči, ova rečenica je istinita). Elem, uzrok za ovaj tekst je panična informacija koja se pojavila na društvenim mrežama i koja se širi brzinom munje, ostavljajući pustoš za sobom. A informacija je: Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500 !!! OK! Primljeno, a zašto da ne uzimamo Paracetamol?
Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500. To je novi, veoma beli i sjajni paracetamol, doktori savetuju da sadrži virus „Machupo“, koji se smatra jednim od najopasnijih virusa na svetu, sa visokom smrtnošću stopa...
(itd, tipa deli dalje, važno obaveštenje i sl... vidi sliku) Međutim, da li je ovo upozorenje validno? Da li je stvarno opasno uzimati paracetamol? Ne, ovo je prevara.... Evo i zašto Iako na oko deluje kao sasvim is…

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju Za razliku od operativnih sistema baziranih na linuxu, Microsoft-ovi i Apple-ovi sistemi imaju zaista malo izbora u ponudi kada su u pitanju razvojni alati. Naime, na ovim platformama ste vezani za razvojne alatke koje su i predviđene za samo te sisteme i proizvode ih isti oni koji kreiraju i sam sistem.
Nije problem u vezi kvaliteta tih alatki (na primer: za Windows programere Visual Studio nema premca) već su u pitanju i neki drugi faktori, kao na primer: Mogućnost izbora između više mogućnosti,Kreiranje multiplatformskih aplikacija,Lakoća održavanja alata,Sistemski resursi potrebni za čuvanje i pokretanje alata,Lakoća korišćenja alata,Lako podešavanje alata itd. Većina ljudi koji rade na proizvodnim mašinama u nekoj firmi će se nasmejati na prethodne stavke jer se većina odgovora nađe u zahtevima klijenata. Ali postoje kategorije kojima ovo može bitno. Neke od njih su: učenici i studenti, developeri koji nisu zaposlen…

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs! Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation. Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na slici ispo…

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame 21. februara 2018. godine je AdSense, jedna od najvećih mreža za oglašavanje u vlasništvu Google-a, načinila jedan od najvećih iskoraka u domenu podešavanja oglasa na nekoj web lokaciji. Naime, njihove "automatske reklame" (auto ad) su postale globalno dostupne web masterima. Zapravo, auto ad je nastala kao sledeća generacija već postojećeg page level ad sistema, u kom page level ad postaje samo integralni deo novih mogućnosti. Ideja koja stoji iza novog sistema je automatsko postavljanje oglasa bilo gde na Vašoj stranici pomoću Google-ovog mašinskog učenja, tj web master više ne mora da razmišlja o mestu na kome će postaviti oglas, već će AdSense algoritam proceniti gde ima mesta ili gde je najoptimalnije postaviti oglas u zavisnosti od sadržaja i posetioca. Iako ovaj novi vid oglasa znatno olakšava posao web developerima jer je potrebno samo jednom da ubace AdSense kod na sajt, (ili po jednom na svaku stranicu u <head> sekci…

Referalni spam (za blogger-e)

Referalni spam (za blogger-e) Skoro svi blogeri, koji tek počinju da bloguju koristeći Blogger platformu, koriste Blogger-ov ugrađeni alat za praćenje statistike.
U početku je prirodna pojava da bloger ima slabu posećenost svojih tekstova. To je sasvim logično, jer blog još nije indeksiran od strane pretraživača interneta i ne postoje podeljeni linkovi ka njemu. Ovo može biti zaista razočaravajuće za ljude koji su novi u ovoj oblasti, jer će primetiti da najviše poseta dolazi sa društvenih mreža od strane malog broja njihovih prijatelja. Međutim, ovo nije tekst koji će novim blogerima pomoći oko bolje pozicije u pretrazi ili povećanju broja poseta! Ovo je tekst o pojavi zbog koje neiskusnom blogeru srce može da zaigra i zatreperi od ushićenja ili sreće, ali se zapravo radi o - prevari! Ugrađena Blogger-ova statistika Statistika nije tačna nauka. Ona služi samo da bi se izvodili neki zaključci tipa gde smo sada ili u kom pravcu treba da se krećemo. Pomaže nam da vidimo šta smo uradili…

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

Joe Job napad

Joe Job napad Pre par dana sam napisao tekst koji govori o pitanjima da li i kada je poželjno biti anoniman na internetu, pa nastavljajući u tom smeru, sada Vam predstavljam još jedan tekst koji se bavi nekim (mogućim) problemima sa kojim se možete susresti ako ste neoprezni na tom istom internetu.
Zamislite sebe u sledećoj situaciji: Priča Budite se iz prelepog sna i osećate se presrećno! Juče ste uspeli da sklopite svoj "posao snova", a gledajući kroz prozor u veselo i razigrano prolećno sunce, planirate kako ćete, odmah nakon posla, ostatak tog divnog dana provesti negde u prirodi zajedno sa svojim voljenim bićem. Na putu ka poslu se smeškate deci koja prolaze kraj Vas idući u školu, a toplina prvih prolećnih zraka sunca Vam lagano i nežno miluje ozareno lice.
Stigli ste malo ranije na posao i u kancelariji zatičete pospanog kolegu. Pošto ste dobe volje, koristite  tu priliku da mu date predlog, koji iznosite uz široki osmeh: Vi ćete da odete da kuvate kafu ali pod uslovom …

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu?

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu? U 2018g. je pojam kompjuterske sigurnosti dovoljno sazreo, kako među ljudima koji kreiraju programe i sadržaje, tako i među običnim korisnicima. Kreatori programa koriste sve raspoložive resurse kako bi krajnjeg korisnika osigurali od raznih internet pretnji, najčešće putem vizuelnih ili audio obaveštenja, blokiranja određenih sadržaja i sl. Sa druge strane, kreatori sadržaja najčešće svojom nepažnjom ili neznanjem dovedu sebe u položaj da njihov sadržaj bude označen kao nesiguran. Za krajnjeg korisnika je najbitniji jedan od prvih znakova bezbednosti - sigurna konekcija. On tu sigurnu konekciju prepoznaje tako što se ona odvija putem linkova koji počinju sa https:// (umesto pređašnjih http://). Podaci koji se šalju putem ovakvih linkova su osigurani TLS protokolom, tj oni su (između ostalog) enkriptovani. Koliko je važno da vaša konekcija bude sa prefiksom https govori i činjenica da na…