Preskoči na glavni sadržaj

Escape Sequences - specijalni znakovi u stringu

6.9.7 Escape Sequences – specijalni znakovi u stringu 

Ostao sam ti dužan za par objašnjenja....
U delu u kom sam govorio o definisanju stringova između trostrukih navodnika ili apostrofa, su se iznenada pojavile neke nepoznate oznake u našem stringu, a da ih mi nismo uopšte nigde ni otkucali! Šta je to? Šta ti znakovi znače ili šta predstavljaju?
Na ovom mestu želim da ti objasnim to.
Prvo, ajde jednostavno da ponovimo onaj primer u kome se pojavljuju „čudni“ znaci...
>>> ''' 
... "Šta oš'" - pitao me je. 
... "A koj' si ti da me to pitaš?" - bio sam oštar. 
... ''' 
'\n"Šta oš\'" - pitao me je.\n"A koj\' si ti da me to pitaš?" - bio sam oštar.\n' 
>>> 
Hmmm.... Ajde da proverimo kako to izgleda kada pošaljemo u print funkciju:
>>> print('\n"Šta oš\'" - pitao me je.\n"A koj\' si ti da me to pitaš?" - bio sam oštar. \n') 

"Šta oš'" - pitao me je. 
"A koj' si ti da me to pitaš?" - bio sam oštar. 

>>> 
Hej! Pa ovo izgleda - „normalno“?!?
Da. Izgleda „normalno“ za ljude. Šta je problem? Opet, problem je u pogledu na stvar. Većina ljudi ne zna (a i, pitanje je, što bi morala da zna – ako su korisnici nečega, a ne kreatori toga) da je gotovo sav tekst koji vide na računaru, na neki način formatiran. Na internetu, za formatiranje prikaza, koriste se HTML oznake, ako koristite dokumente pravljene u word-u, excel-u – opet se koriste neke oznake formatiranja, baze podataka imaju svoj način formatiranja, i svo to formatiranje je, na neki način, „nevidljivo“ krajnjim korisnicima. Iako su navedeni primeri malo napredniji od ovih što koristimo na ovom mestu, dobar su uvod za shvatanje da ono što vidimo dok gledamo u nešto, nije ono što je suštinski to – nešto. Jedino ako želimo da znamo više o tom nečemu, možemo da dođemo do zaključka da smo svo vreme imali pogrešnu predstavu, i da shvatimo šta je to nešto, i kako stvarno izgleda. Zato sam ti, za vežbu, rekao da razmisliš – kako računar vidi taster enter? A Page Up? Šta ti tasteri predstavljaju?
Na ovom mestu ću se dotaći te teme.
Iz prethodnog primera vidimo da, ukoliko prosledimo funkciji print, neki string definisan sa trostrukim navodnicima, će isto biti prikazan ako smo taj string definisali uz pomoć „običnih“ (jednostrukih) navodnika ili apostrofa, ali sa dodatkom nekih „specijalnih“ oznaka. Čak šta više, Python je u memoriji automatski konvertovao naš string između trostrukih navodnika, u string između apostrofa! Pa šta će nam onda trostruki navodnici, kada možemo isto postići i sa stringom između jednog apostrofa?
Ajde da zađemo dublje u tematiku...
Pretpostaviću da želiš da definišeš string koji treba da sadrži apostrof ( ' ). Kako ćeš definisati takav string? Na primer, džibersku rečenicu: „Š'a 'oćeš?“. Ne možeš napisati 'Š'a 'oćeš?' , jer će Python biti zbunjeni - gde tvoj string počinje, a gde se završava (za njega, ako je ovako napisano, to znači string 'Š' promenljiva astring 'oćeš?'. Gde nam je promenljiva a? Aha, nije definisana, znači – GREŠKA!). Dakle, ti moraš da na neki način, Pythonu pokažeš da znak apostrofa u rečenici ne znači i kraj stringa. Takve stvari se rade uz pomoć specijalnih znakova koji se zovu escape sequence. Kako im i ime na engleskom govori, takvo im je i značenje: ovaj znak treba meni, kao korisniku – ljudskom biću kojem taj znak ima neko specifično značenje, a ti – Pythonu, preskoči ovaj znak, nije namenjen da ga ti „analiziraš“ ni na koji način, jednostavno, briši od njega. 
Pažljivo pogledaj prethodni primer. Vidiš li koji znak je escape sekvenca u Python stringu?
Nisi primetio? Pogledaj još jednom...
Koji znak je ubačen ispred apostrofa u stringu? Pa – obrnuta kosa crta (\). Ako je Python to tako označio, onda i ti treba da označavaš apostrof u svom stringu na isti način - \' . Sada možeš da napišeš ovu džibersku rečenicu kao 'Š\'a \'оćeš?'. Da proverimo da li smo u pravu, i da li radi....
>>> džiber = 'Š'a 'oćeš?' 
 File "", line 1 
  džiber = 'Š'a 'oćeš?' 
         ^ 
SyntaxError: invalid syntax 
>>> džiber = 'Š\'a \'oćeš?' 
>>> džiber 
"Š'a 'oćeš?" 
>>> 
Hah... Radi! Ali vidimo da sad Python to čuva u svojoj memoriji kao string pod navodnicima. Što nam govori ono što smo već i znali, a to je da je drugi način definisanja ovakvih specifičnih stringova "Š'a 'oćeš?", odnosno jednostavno korišćenje navodnika. Obrnutom filozofijom dolazimo do prve glavolomke koje sam ti zadao u ovom tutorijalu
>>> "Pišem ti pismo: "Kako si?" draga moja" 
 File "", line 1 
  "Pišem ti pismo: "Kako si?" draga moja" 
             ^ 
SyntaxError: invalid syntax 
>>> 
Sada znaš da Python to vidi kao: string – 'Pišem ti pismo: ', nešto bezveze – Kako si?, string - ' draga moja'. Ups, ovde ima nešto što ne znam kako da obradim, bolje da prekinem izvršavanje ove gluposti – GREŠKA!!!!
Sada kada znamo escape sekvencu, rešavanje ovog problema je prosto:
>>> "Pišem ti pismo: \"Kako si?\" draga moja" 
'Pišem ti pismo: "Kako si?" draga moja' 
>>> 
Vidi, vidi – sada Python u memoriji ovaj string čuva pod – apostrofima!
Uh, a šta ako u našoj rečenici moramo da imamo obrnutu kosu crtu?
>>> "\o/" 
'\\o/' 
>>> 
Da, koristićemo duplu obrnutu kosu crtu za prikaz jedne kose crte. 
Šta ako želimo da nam string bude u dve linije (kao da smo koristili enter na tastaturi)? Jedan od načina je da koristimo trostruke navodnike ili apostrofe, kao što smo radili do sada.  A drugi način je da koristimo escape sequencu za novi red  - \n koja zamenjuje taster enter!. Evo ga primer:
>>> string = "Sada ti mogu pisati poruku\nčak i kad imam tastaturu\nna kojoj je iščupan taster Enter!" 
>>> string 
'Sada ti mogu pisati poruku\nčak i kad imam tastaturu\nna kojoj je iščupan taster Enter!' 
>>> print(string) 
Sada ti mogu pisati poruku 
čak i kad imam tastaturu 
na kojoj je iščupan taster Enter! 
>>> 
Zar nije super?
Još jedna korisna escape sequenca je poznatija kao tab (uvlačenje teksta) i oznaka mu je - \t .
>>> string = "Sada ti mogu pisati poruku\nčak i kad imam tastaturu\nna kojoj je iščupan taster Enter!\n\t1.\tNema Entera...\n\t2.\tNema Tab-a\nAli, nema veze... Furamo mi dalje..." 
>>> string 
'Sada ti mogu pisati poruku\nčak i kad imam tastaturu\nna kojoj je iščupan taster Enter!\n\t1.\tNema Entera...\n\t2.\tNema Tab-a\nAli, nema veze... Furamo mi dalje...' 
>>> print(string) 
Sada ti mogu pisati poruku 
čak i kad imam tastaturu 
na kojoj je iščupan taster Enter! 
 1. Nema Entera... 
 2. Nema Tab-a 
Ali, nema veze... Furamo mi dalje... 
>>> 
Postoji mnogo više oznaka escape sequenci, ali sam ovde naveo samo one koje se najčešće koriste prilikom pisanja programa. 
Još jedna stvar koju vredi napomenuti na ovom mestu je da je unutar stringa, a na kraju linije, jedna obrnuta kosa crta označava da se string nastavlja u sledećem redu, ali ne i da postoji znak za novi red. Na primer: 
>>> print("Ja volim mnogo da brbljam, zato su moje rečenice\ 
... previše dugačke, pa se ponekad u njima pogubim.\ 
... Ne znam zašto...") 
Ja volim mnogo da brbljam, zato su moje rečenicepreviše dugačke, pa se ponekad u njima pogubim.Ne znam zašto... 
>>> 
Ovo smo već videli na mestu gde sam objašnjavao razlike između logičke i fizičke linije.

6.9.6 Metoda formatiranja Indeks 6.9.8 RAW stringovi

Diskusija

Ovo je mesto za predloge, sugestije, kritike....
Zato, druže, hitno pošalji komentar

Najčitanije ovog meseca

Elektronska nacija

Elektronska nacija Šta se to oko mene dešava? I tako se ništa ne reševa? Ogromna količina informacija I nova elektronska nacija.
Možda sam hteo nešto da napišem A ne mogu da komentarišem. Ne znam šta od tog da očekujem Pa zato sve to redom psujem.
Sada za neki lajk, komentar i šer Takmiče se mačak i ker. To su te nove vibracije... Koje šalju elektronske nacije.
Nerešivi problemi više ne postoje, Mudre misli sad lajkove broje. Kažu da budućnost nam je Sačinjena od tridesetdvobitne boje.
Ako misliš da je elektronska nacija Samo jedna velika manipulacija, Odmah možeš početi nešto piti Ili nad sudbinom suze liti.
Odavno smo prešli taj prag, Kog su čuvali i Bog i Vrag. Nije baš ni to neka senzacija Da tu je elektronska nacija.

Pozadina Bekstva iz Titela

Pozadina "Bekstva iz Titela" Uspomene su ono što nas pokreće. One su začin koji daje ukus papazjaniji od života koju sami pravimo. Događaji koji nas često kroz život prate bivaju na neki način zaboravljeni,  zauvek odbačeni... Kao da nikada nisu bili deo nas.
Međutim, kada se dohvatimo metle kojom čistimo svoja sećanja, razgrćući paučinu zaborava, često pronađemo i davno zaboravljenu boju osećanja koja su nekada postojala, a koja su do tad samo čučala negde zabačena u nama. Prekrasna osećanja koja su nekada davala smisao svemu mi na kraju prekrijemo patinom nebitnih svakodnevnih sitnica.
A ta osećanja su naš vremeplov. Čim ih nađemo dobijamo moć da se vratimo kroz vreme i da ponovo proživimo sve one lepe i ružne stvari. Na žalost, nemamo moć da ih i menjamo. Poneki put vraćam svoje vreme unazad... Zanimljiva mi je bila cela priča koja stoji iza  nikada dovršene pesme "Bekstvo iz Titela". Vredi li ta priča? Ne znam... Meni je draga. Mali biser pronađen ispod sloja …

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen?

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen? Ne prođe dan a da se ne naleti na neku "prevaru". Naravno, kao i uvek, prevareni bivaju oni koji traže prevare kod nekih drugih prevaranata koji 100% varaju i vrše prevare 😀 (ma koliko ovo čudno zvuči, ova rečenica je istinita). Elem, uzrok za ovaj tekst je panična informacija koja se pojavila na društvenim mrežama i koja se širi brzinom munje, ostavljajući pustoš za sobom. A informacija je: Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500 !!! OK! Primljeno, a zašto da ne uzimamo Paracetamol?
Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500. To je novi, veoma beli i sjajni paracetamol, doktori savetuju da sadrži virus „Machupo“, koji se smatra jednim od najopasnijih virusa na svetu, sa visokom smrtnošću stopa...
(itd, tipa deli dalje, važno obaveštenje i sl... vidi sliku) Međutim, da li je ovo upozorenje validno? Da li je stvarno opasno uzimati paracetamol? Ne, ovo je prevara.... Evo i zašto Iako na oko deluje kao sasvim is…

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju Za razliku od operativnih sistema baziranih na linuxu, Microsoft-ovi i Apple-ovi sistemi imaju zaista malo izbora u ponudi kada su u pitanju razvojni alati. Naime, na ovim platformama ste vezani za razvojne alatke koje su i predviđene za samo te sisteme i proizvode ih isti oni koji kreiraju i sam sistem.
Nije problem u vezi kvaliteta tih alatki (na primer: za Windows programere Visual Studio nema premca) već su u pitanju i neki drugi faktori, kao na primer: Mogućnost izbora između više mogućnosti,Kreiranje multiplatformskih aplikacija,Lakoća održavanja alata,Sistemski resursi potrebni za čuvanje i pokretanje alata,Lakoća korišćenja alata,Lako podešavanje alata itd. Većina ljudi koji rade na proizvodnim mašinama u nekoj firmi će se nasmejati na prethodne stavke jer se većina odgovora nađe u zahtevima klijenata. Ali postoje kategorije kojima ovo može bitno. Neke od njih su: učenici i studenti, developeri koji nisu zaposlen…

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs! Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation. Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na slici ispo…

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame 21. februara 2018. godine je AdSense, jedna od najvećih mreža za oglašavanje u vlasništvu Google-a, načinila jedan od najvećih iskoraka u domenu podešavanja oglasa na nekoj web lokaciji. Naime, njihove "automatske reklame" (auto ad) su postale globalno dostupne web masterima. Zapravo, auto ad je nastala kao sledeća generacija već postojećeg page level ad sistema, u kom page level ad postaje samo integralni deo novih mogućnosti. Ideja koja stoji iza novog sistema je automatsko postavljanje oglasa bilo gde na Vašoj stranici pomoću Google-ovog mašinskog učenja, tj web master više ne mora da razmišlja o mestu na kome će postaviti oglas, već će AdSense algoritam proceniti gde ima mesta ili gde je najoptimalnije postaviti oglas u zavisnosti od sadržaja i posetioca. Iako ovaj novi vid oglasa znatno olakšava posao web developerima jer je potrebno samo jednom da ubace AdSense kod na sajt, (ili po jednom na svaku stranicu u <head> sekci…

Referalni spam (za blogger-e)

Referalni spam (za blogger-e) Skoro svi blogeri, koji tek počinju da bloguju koristeći Blogger platformu, koriste Blogger-ov ugrađeni alat za praćenje statistike.
U početku je prirodna pojava da bloger ima slabu posećenost svojih tekstova. To je sasvim logično, jer blog još nije indeksiran od strane pretraživača interneta i ne postoje podeljeni linkovi ka njemu. Ovo može biti zaista razočaravajuće za ljude koji su novi u ovoj oblasti, jer će primetiti da najviše poseta dolazi sa društvenih mreža od strane malog broja njihovih prijatelja. Međutim, ovo nije tekst koji će novim blogerima pomoći oko bolje pozicije u pretrazi ili povećanju broja poseta! Ovo je tekst o pojavi zbog koje neiskusnom blogeru srce može da zaigra i zatreperi od ushićenja ili sreće, ali se zapravo radi o - prevari! Ugrađena Blogger-ova statistika Statistika nije tačna nauka. Ona služi samo da bi se izvodili neki zaključci tipa gde smo sada ili u kom pravcu treba da se krećemo. Pomaže nam da vidimo šta smo uradili…

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

Joe Job napad

Joe Job napad Pre par dana sam napisao tekst koji govori o pitanjima da li i kada je poželjno biti anoniman na internetu, pa nastavljajući u tom smeru, sada Vam predstavljam još jedan tekst koji se bavi nekim (mogućim) problemima sa kojim se možete susresti ako ste neoprezni na tom istom internetu.
Zamislite sebe u sledećoj situaciji: Priča Budite se iz prelepog sna i osećate se presrećno! Juče ste uspeli da sklopite svoj "posao snova", a gledajući kroz prozor u veselo i razigrano prolećno sunce, planirate kako ćete, odmah nakon posla, ostatak tog divnog dana provesti negde u prirodi zajedno sa svojim voljenim bićem. Na putu ka poslu se smeškate deci koja prolaze kraj Vas idući u školu, a toplina prvih prolećnih zraka sunca Vam lagano i nežno miluje ozareno lice.
Stigli ste malo ranije na posao i u kancelariji zatičete pospanog kolegu. Pošto ste dobe volje, koristite  tu priliku da mu date predlog, koji iznosite uz široki osmeh: Vi ćete da odete da kuvate kafu ali pod uslovom …

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu?

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu? U 2018g. je pojam kompjuterske sigurnosti dovoljno sazreo, kako među ljudima koji kreiraju programe i sadržaje, tako i među običnim korisnicima. Kreatori programa koriste sve raspoložive resurse kako bi krajnjeg korisnika osigurali od raznih internet pretnji, najčešće putem vizuelnih ili audio obaveštenja, blokiranja određenih sadržaja i sl. Sa druge strane, kreatori sadržaja najčešće svojom nepažnjom ili neznanjem dovedu sebe u položaj da njihov sadržaj bude označen kao nesiguran. Za krajnjeg korisnika je najbitniji jedan od prvih znakova bezbednosti - sigurna konekcija. On tu sigurnu konekciju prepoznaje tako što se ona odvija putem linkova koji počinju sa https:// (umesto pređašnjih http://). Podaci koji se šalju putem ovakvih linkova su osigurani TLS protokolom, tj oni su (između ostalog) enkriptovani. Koliko je važno da vaša konekcija bude sa prefiksom https govori i činjenica da na…