Kako podesiti izvore programa (riznice) u Ubuntu 11.10 - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Kako podesiti izvore programa (riznice) u Ubuntu 11.10

Kako podesiti izvore programa (riznice) u Ubuntu 11.10

Izvori programa (riznice) - eng. Software Sources, su jedna od najvažnijih stavki za komforan rad na Ubuntu operativnom sistemu, kao i u većini Linux distribucija.

Šta u stvari predstavljaju riznice?

Da bi to objasnili, potrebno je prvo objasniti način na koji programi u Ubuntu dolaze do nas, kao krajnjih korisnika.
U suštini, programe pišu programeri, pojedinci ili grupe, u nekom programskom jeziku, na nekom operativnom sistemu. Krajnji korisnik, bez pregleda izvornog koda programa, ne može da zna kako će funkcionisati program i da li zaista taj program služi svrsi kojoj je namenjen ili je možda delo nekog "zločestog" klinca. Još veća je opasnost ako program zavisi od nekih stvari koje nisu kompatibilne sa sistemom pa ulaze u "klinč" s nekim osnovnim procesima sistema, te tako ugrožavaju njegovo normalno funkcionisanje.
Da bi se izbegle pojave nestabilnosti sistema, pre puštanja programa krajnjem korisniku na korišćenje, programeri testiraju programe, i ako oni zadovolje sve uslove stavljaju ih u riznice. To ima svojih dobrih i loših strana.
Dobre strane su te, da ćete iz zvaničnih riznica uvek imati program koji radi na vašem sistemu.
Loša strana je ta. da taj program najverovatnije neće biti najnoviji i najažuriraniji (ispravljeni bug-ovi itd).
Pošto gomila krajnjih korisnika ipak želi da ima najnoviji i najažuriraniji softver, sem glavnih postoje i nezavisne riznice, koje se mogu naći na internetu, kao i uputstva za njihovu aktivaciju. Zvanični izvori ne preporučuju aktiviranje tih riznica iz sigurnosnih razloga, ali, ako baš želite da aktivirate neku riznicu prvo pretražite internet, da vidite kako su drugi korisnici zadovoljni njom, jer na internetu postoji mnogo dobrih i kvalitetnih izvora softvera, koji će Vam dati kratko i jasno uputstvo kako da ih instalirate.
Ali da se vratimo mi na podešavanje riznica koje nam dolaze sa sistemom.
Napomena: Podešavanje riznica je prvo što treba da uradite u sveže instaliranom sistemu, mada - nikad nije kasno.
Prvo što vidimo je da je glavni server podešen za Srbiju... Ovo u startu ne valja - sve što ne ide sa "našeg" glavnog servera nije baš ažurno i najčešće kasni par dana u odnosu na "main" server... Zato je prvo i osnovno podesiti riznice na Main Server.
Ostale stvari možete uključivati i isključivati već prema svojim potrebama.
Vrlo je bitna stavka da posle bilo kakvog menjanja sistema uradite i update-ovanje istog (preko update menadžera ili komandnom linijom apt-get update & apt-get upgrade ).

Постави коментар

0 Коментари