Тител: Оловка пише срцем и ћирилицом - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Тител: Оловка пише срцем и ћирилицом

Тител: Оловка пише срцем и ћирилицом

Текст и фото:
Стево Диклић

24. маја 2023. године, на Дан светих Ћирила и Методија који се обележава и као Дан словенске писмености, у просторијама НБ "Стојан Трумић" одржана је традиционална манифестација.

Ова манифестација која се већ 21 годину без прекида одржава под називом "Смотра ћириличке писмености", бори се за одржавање и популаризацију ћирилице, како српске, тако и ћирилице других народа који пишу својом варијантом овог лепог писма.

Свима који годинама учествују на овој смотри лепог писања и дружења, познат је слоган "Читај лепо пиши" који говори о суштини исте.

Смотра се састоји од две основне категорије, а то су школски писмени задаци писани ћирилицом и ћириличка калиграфија.

Задаци су писани на српском, русинском, македонском, бугарском, руском и украјинском језику.

Вредновање писмених радова је у више старосних категорија, али се бира и рад писан најлепшим рукописом.

Писмени радови ученика средњих школа такође се деле се на радове које су написали ученици првих и других разреда и ученици треће и четврте године.

Калиграфски радови вреднују се такође по старосним категоријама, али постоје и калиграфске категорије као што су монограм, иницијал, брзопис, традиционално писмо, калиграфска креација, ликовна креација, као и мудре мисли и цитати писани неком од ових калиграфских категорија. 

Ове године Смотру су извесној мери пореметили и немили догађаји и трагедија која је задесила наш народ, када су изгубљени многи млади животи.

О томе говоре и речи које је приликом отварања Смотре изрекао Горан Поповић, директор Народне библиотеке "Стојан Трумић" Тител: 

Недавни трагични догађаји који су задесили нашу државу, веома јасно и недвосмислено указују на проблем на који ова наша манифестација самим својим постојањем указује и против којега се упорно бори. Константно уништавање основе једног народа- културног идендитета, традиције, па самим тим и породице која мора бити окренута својим, а не туђим коренима, дало је своје монструозне резултате...

И поред наведених околности на Смотру су пристигли радови из 33 основне и средње школе из Србије и Републике Српске.

Из Србије су учествовали ученици из Титела, Вајске, Чуруга, Стајићева, Новог Сада, Книћанина, Фаркаждина, Ниша, Београда, Земуна, Лесковца, Руме. Босилеграда, Руског Крстура, Ђурђева...али и радови из Власенице и Хан Пијесак из Републике Српске.

Захтеван и одговоран посао обавили су чланови жирија: Мирјана Авгуштин, Ивана Зечевић, Светлана Лозанов, Меланија Римар, Стево Диклић и Горан Зечевић.

Ништа мање одговоран задатак нису имали ни радници Библиотеке: Светлана Арамбашић, Сузана Ђуричић, Ивана Зечевић, Слађана Кованушић, Катарина Пантић, Ивана Петровић, Зорица Чорто и Горан Поповић.

Да Смотра буде занимљивија, допринела је и књижевница Мирјана Булатовић из Београда, једна у низу познатих књижевника који су у протеклом периоду својим присуством допринели значају Смотре. 

Овогодишњи кум Смотре био је Дејан Гајић, испред пољопривредног газдинства "Расадник Гајић".

Да све буде у духу традиције побринуо се свештеник Милош Јевросимов који је освештао славски колач и обожио Смотру. Смотру је, као и досад, финансијски подржала општина Тител.

Сви они који  желе да се детаљно информишу о учесницима и награђенима, могу да прочитају у "Лепопису", Гласнику догађања на 21. Смотри ћириличке Писмености, који издаје Народна библиотека "Стојан Трумић" Тител.

Текст и фото:
Стево Диклић

Постави коментар

0 Коментари