Тителски виноградари обележили свој дан - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Тителски виноградари обележили свој дан

Текст и фото:
Стево Диклић

Свети Трифун или Свети Валентин, вечита је дилема на овим нашим просторима. Неки се опредељују за једног, неки за другог, а многи за обојицу.

Ко су били Свети Трифун и Свети Валентин? Покушаћемо на то питање да дамо поједностављен одговор:

Свети Валентин, епископ и великомученик, живео је у 3. веку у време римског цара Клаудија II.

Цар је сматрао да су неожењени мушкарци бољи ратници и да су као такви кориснији царству за време ратова које је водио. Из тог разлога бранио је да се млади жене и венчавају.

Бискуп Валентин није био тога мишљења, па је тајно вршио обреде венчања. Сазнавши за то, Клаудије утамничи Валентина и над њим 14. фебруара би извршена строга казна одсецањем главе.

Од 15. века овај светац повезан је са празником заљубљивања. Ваља напоменути да и православни хришћани обележавају дан Светог Валентина, али 13. августа по новом календару. Православци га не славе као заштитника заљубљених.

Српска православна црква слави Светог Трифуна 14. фебруара по новом календару.

Свети Трифун један је од Христових великомученика пострадалих за хришћанску веру.

Рођен је у селу Кампсади у Фригији (простор данашње Анадолије у Турској), у сиромашној побожној породици. Као дете чувао је гуске.

Поседовао је дар од Бога да лечи људе и истерује демоне из њих. За време свог живота излечио је много болесника.

За његове чудесне моћи сазнао је цар Гордије чија је ћерка Гордијана тешко оболела и пореметила умом. Лечили су је многи лекари, али без успеха. Једном је зли дух проговорио из девојке и саопштио да Гордијану може да излечи само човек који се зове Трифун.

Цар је окупио из царевине све људе са тим именом, али ниједан није успео да излечи девојку. То је успело Трифуну, сиромашном гушчару. Цар га је богато наградио, али он је све богатство поделио сиромасима и вратио се у село да и даље чува гуске.

Његов пример подстакао је многе људе да приме хришћанство. Када је доласком на власт римског цара Декија почео прогон хришћана, Трифун није хтео да се одрекне хришћанства па је погубљен одсецањем главе.

Данас се Свети Трифун обележава као "Дан љубави и вина".

Обележавање Светог Трифуна,  у Тителу дуги низ година проводи Удружење виноградара и воћара "Шајка".

Загревање је почело у јутарњим часовима у кући Драгана Миленковића, где се састало друштво вршећи месне и алкохолне припреме да у добром расположењу дочекају његово височанство, пудара Лазара Кузманова, угледног архитекту, четвороструког носиоца престижног пударског звања.

Атмосферу су веома сложно подгрејавали поетски расположени Живадин, Воја, аутомеханичар и наставник праксе у Средњој техничкој школи, који је са осталим друштвом врућом ракијом и сухомеснатим производима подмазивао унутрашње органе да не зарђају, Владо Богојевић, столар и произвођач више врста ракија, Марцика, мајстор више заната, Ђока Шер, ино пензионер и бивши власник једног од најлепших винограда у Тителу... Припремама је руководио газда Драган са великим ауторитетом полицајца (у пензији). 

Након успешно одрађених припрема уследило је показно орезивање грожђа, а затим је друштво кренуло према другим виноградима.

Први на реду био је воћњак и виноград Горана Станојковића где је своје прво орезивање учинио његов 6-годишњи син Влада. Није недостајало ни "добронамерних" савета и упутстава Влади да пресече жицу како би испробао маказе.

Више посла било је око постављеног стола са храном и пићем, а затим је иста процедура настављена у винограду Владе Богојевића,  да би у веома лепо уређеном винограду Добре Марића свештеник Милош Јевросимов извршио обред освештања. Гост је био и председник општине мр Драган Божић.

Како је посао одмицао, друштво се све више повећавало. На крају је завршило у пударевом винском подруму одакле су након дужег времена сви успели да изађу.

Увече је било дружење у хотелу "Тиса" уз освештан славски колач, храну и пиће. У веселој атмосфери развлашћен је стари пудар који је дужност обављао четири године, од чега су, како рекоше, две биле у лакој варијанти изазване појавом короне.

За новог пудара изабран је Ђорђе Шер, а кум је Драган Миленковић.

За очекивати је да ће и следећих година Свети Трифун бити обележен у веселој атмосфери и дружењу.

Текст и фото:
Стево Диклић

Постави коментар

0 Коментари