Заједничким снагама до хуманог дела - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Заједничким снагама до хуманог дела

Заједничким снагама до хуманог дела

Текст и фото:
Стево Диклић

Тител: У суботу, 26. новембра 2022- године, у Дому културе у Тителу, одржан је хуманитарни концерт под називом "Наше мало, неком значи много". На концерту су прикупљена средства за породице радника који су остали без редовних прихода након пожара који је пре два месеца уништио пет локала у центру Титела.

Концерт је организовало КУД "Јован Поповић" из Титела уз помоћ Удружења грађана "Свим срцем за Тител" и Народне библиотеке "Стојан Трумић".  Медијски спонзор био је локални Радио Брег .

У овој хуманитарној акцији учешће су узели Дечја фолклорна група АКУД-а "Јован Поповић" из Титела и песник аматер Јован Мићин из Лока.

Специјални гости били су КУД-а "Дукат" из Београда и етно група "Василис" из Ђурђева. Колаче и сувенире за продају, обезбедиле су чланице Актива жена АКУД-а "Јован Поповић".

Да се уз хуманост, у Тителу и о Тителу, може научити и нешто корисно и занимљиво, осетила су деца КУД-а "Дукат", коју је, одмах по доласку, на долми поред споменика, окупио Светозар Иконов, пензионисани наставник руског језика, бивши председник општине Тител и директор ОШ "Светозар Милетић", а још увек активни туристички водич.

деца из КУД-а "Дукат" код споменика на Тиси у Тителу
деца из КУД-а "Дукат" код споменика на Тиси у Тителу

Он је рутински, у стилу искусног и обавештеног туристичког радника, децу упознао са многим чињеницама и занимљивостима о Тителу, његовом географском положају, историјским догађајима, легендама, спортским теренима, делатностима становништва, обичајима... На децу је утисак оставила легенда како је настала Тиса. Како деци рече господин Иконов, немачки бог Тор је замолио словенског бога Перуна да Дунаву нађе једну дружбеницу како не би сам пловио. Перун му испуни жељу, прокопа канал и којим је потекла Тиса и спојила се са Дуноавом. Из те љубави настали су Тамиш, Караш, Нера, Сава, Морава Тимок, Пек... Ништа мање занимљива прича није била ни о Тиском Цвету, инсекту који се роји сваке четири године када река пар дана буде прекривена инсектима који служе рибама за гозбу.. Пратећи Светозарево занимљиво излагање, деца су сазнала колико је висок Тителски брег, које су значајне личности рођене у Тителу и околини, као што су нпр. Исидора Секулић, Светозар Милетић, Стојан Трумић , Милева Марић-супруга Алберта Ајнштајна, Душан Попов за којег се сматра да је заправо био познати шпијун, познатији као Џејмс Бонд,... Све те занимљивости, господин Иконов прилагодио је  узрасту деце, као што то приличи искусном просветном раднику.

КУД  "Дукат" на предавању код Тисе- Тител
 КУД  "Дукат" на предавању код Тисе- Тител

Потом су деца отишла у просторије Специјалног резервата природе "Тителски брег" где их је млада Мариа Жељски упознала са појмом лес, лесна зараван, са карактеристичним биљним и животињским светом овог поднебља, а у галерији су видели сталну поставку слика Стојана Трумића.

Увече у 18 часова деца су показала што знају о песмама и колима из разних крајева Србије. Ту су показали уиграност и виртуозност изведбе. Публици се посебно допала кореографија. Нису заостајала ни деца тителског АКУД-а "Јован Поповић", као ни Етно група "Василис" из Ђурђева која је дошла у некомплетном саставу, али су у помоћ прискочили чланови оркестра из Титела, који су звучали као да су дуго вежбали заједно.

Пуна сала некадашњег биоскопа била је одушевљена наступом свих учесника, али је најважније да је циљ у доброј мери остварен и да су прикупљена средства за помоћ породицама које су због пожара остале без редовних примања. Средства у износу од нешто више од 52 000 динара биће равномерно распоређена, а остављена је могућност да се сви они који то желе, накнадно прикључе овој хуманој акцији.

Текст и фото:
Стево Диклић

Постави коментар

0 Коментари