Дружење волонтера Црвеног крста Тител - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Дружење волонтера Црвеног крста Тител

Дружење волонтера Црвеног крста Тител

Текст и фото:
Стево Диклић

У понедељак, 5. децембра, на Светски дан волонтера, у просторијама Црвеног крста Тител, састали су се волонтери ради дружења, али и да би поразговарали о активностима које су проведене у години која је на измаку и плановима за будући рад.

Марија Олах Калмар, секретар Црвеног крста Тител, констатовала је да су у протеклом периоду доминирале активности у социјалном раду, што је узроковано падом стандарда, све је више социјално угрожених. Што се тиче добровољног давања крви, ситуација није сјајна, поготово у сеоским срединама где је све мање младих јер одлазе у градове или у иностранство, а на селу остаје све старије становништво које већином припада категорији социјално угрожених, а не категорији добровољних давалаца крви. Посебно је критична ситуација у Гардиновцима, где се на последњу акцију одазвало свега троје давалаца, од којих је  двоје било у стању да да крв.

Добровољно давалаштво крви била је у дужем периоду одлика људи овога краја. Ове године Новембарску награду општине Тител добио је Љубиша Цветковић за 105 добровољних давања крви.

У периоду 2003- 2022. године, 21 особа добила је ову награду, за више од сто давања, а међу њима је и неколико жена које су крв дале више од 50 пута. Једна од најистакнутијих била је Стака Богуновић која је своју хуманост показала 54 пута, а бројка би била много већа да је у томе није спречило тешко нарушено здравље.

Горан Поповић, председник Црвеног крста Тител, нада се да ће млади схватити да је на њима ред да својим делима покажу хуманост и одговорност јер садашњост и будућност припада њима.

У току ове године три су волонтера добили потврду за успешно завршену обуку за предавача прве помоћи, а на дружењу су биле присутне Тања Узелац, професорка биологије и Гордана Буљин, професорка физичке културе.

Обележавајући Међународни дан волонтера, присутни су се подсетили петог децембра 1970. године када је створен Програм Уједињених нација за волонтере, са циљем да што већи број људи добре воље понуди своје волонтерске услуге, а да за свој рад не очекују материјалну награду сем моралних и друштвених сатисфакција, а помагање и посвећивање времена другима сматрају изразом људске хуманости , солидарности и узајамности, као и осећањем одговорности за своју заједницу.

Текст и фото:
Стево Диклић

Постави коментар

0 Коментари