"Перорез"- бритко а питко - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

"Перорез"- бритко а питко

Спремни за презентацију: Јелена Влашки Радосављев, проф. српског језика и Драган Колак, аутор књиге афоризама
Спремни за презентацију: Јелена Влашки Радосављев, проф. српског језика и Драган Колак, аутор књиге афоризама

Текст и фотографије:
Стево Диклић

Тител, 10. маја 2022. године

Драган Колак, бивши просветни радник, библиотекар и директор НБ "Стојан Трумић" у Тителу, новинар, писац , карикатуриста и хроничар тителских културних догађања, представио је ученицима ОШ "Светозар Милетић" своју књигу афоризама, "Перорез".

Публике пуна учионица
Публике пуна учионица

Његово представљање књиге уследило је након неколико уводних речи о аутору и његовом делу које је приредила Јелена Влашки Радосављев, професорица српског језика у тителској основној школи.

Као бивши просветни радник, Колак се потрудио да примени своја педагошка искуства у представљању књиге, међу које спадају и тумачења разних термина садржаних у књизи. Из књиге афоризама аутор се потрудио да издвоји оне који у књизи имају посебно место, који су намењени млађим читаоцима, а који су издвојену у једну посебну целину под називом "Зољице".

"Перорез"- бритко а питко

Текст "Зољица" је очишћен од непримерених речи које би могле да "запарају" дечје уши, али и поред те селекције, текст на одговарајући начин показују младим читаоцима како да у писању афоризама науче и примене систем размишљања који би био изражајно чист, јасан и језгровит, а који би са мало речи скренуо пажњу на велике истине.

"Перорез"- бритко а питко

Да би садржај што лакше приближио присутним ђацима, Колак је користио примере из књига и других еминентних аутора, као што су Мошо Одаловић ("55 песма за децу, наравно"), Душан Радовић ("Београде, добро јутро"), Љубивоје Ршумовић ("Фазони и форе"), Момир Пауновић ("Стиховни анаграм и његове варијације") , Томислав Ђокић ("Ехо с онога свијета")...

Тако су деца на занимљивим примерима научила што су то калемљене пословице ("Ко рано рани, цео дан зева", "Ко другоме јаму копа, физички је радник", "У Милице дуге трепавице, а о језику и да не говоримо"...), епиграми, мини епиграми, епитафи, преметаљке/анаграми, крње преметаљке, проширене преметаљке, загонетке...

Чико и ја бих да пишем афоризме
Чико и ја бих да пишем афоризме

Као бивши просветни радник, Колак није могао да одоли изазову да представи неколико шаљивих цртица из школске клупе:

Наставница биологије: Наведи ми неко јужно воће.

Ученица: Јабуке из Лесковца

Наставник на великом одмору замоли Предрага да му купи дневне новине и недељник. Предраг донесе сасвим друге новине.

Наставник: Нисам ти рекао да ми купиш ове новине.

Други ученик: Наставниче, он је моментално заостао.

Вешто водећи причу, аутор је укључио децу у мисаони процес, па су са задовољством решавали палиндроме, тј. речи и реченице које се једнако читају унапред и уназад, почевши од оног чувеног "Ана воли Милована" до неких других инвентивнијих. Неки су се опет искушавали као афористичари, мајстори за анаграме, пословице и слично.

Ко ће освојити награду?
Ко ће освојити награду?

На крају ове презентације која би могла да се назове и креативна радионица, двоје ученика који су се најбоље снашли у решавању задатака, аутор је наградио књигом афоризама "Перорез".

Ако је судити по исказаном интересовању и активности ученика за време ове презентације, ускоро би се могли појавити неки нови афористичари, енигмате, аутори ребуса, анаграма, епиграма, писци, хумористи...

Текст и фотографије:
Стево Диклић

Постави коментар

0 Коментари