Sneeit Spot - novi način upotrebe Blogger-a - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Sneeit Spot - novi način upotrebe Blogger-a

Dodatak za Chrome bruzer Sneeit Spot i nije neka novost za sve one koji su koristili usluge internet prodavnice sneeit.com, koja je poznata po izradi i distribuciji kvalitetnih Blogger/Blogspot i WordPress tema.

Za razliku od drugih sličnih web prodavnica, Sneeit se trudi da njihovi šabloni budu ažurirani i da podjednako dobro rade sa svakom novom promenom koju ove platforme nameću iz dana u dan.

Tema ovog teksta nisu njihovi šabloni, već alatka koju su razvili za potrebe kupaca svojih proizvoda, ali koju može iskoristiti i svaki drugi korisnik Blogger/Blogspot platforme, kako bi sebi, na neki način, olakšao rad.

Reč je o Sneeit Spot dodatku za Chrome internet pregledač. Pomoću njega možete znatno unaprediti način na koji pišete i objavljujete svoj internet sadržaj.

Upotreba Sneeit Spot-a u Blogger-u

Sneeit Spot

Blogger/Blogspot platforma je uvek kaskala za konkurencijom, po pitanju stvari koje su ugrađene u nju, a koje služe da korisnicima olakša pisanje.

Budući da je Blogger-ov interfejs izgrađen sa serverske strane, administratori bloga nemaju mogućnost da ga direktno menjaju pomoću bilo kakvih plaginova. Umesto toga, osmišljavani su dodaci koji se dodaju u internet pregledač, a koji bi proširili dostupan skup alata i maksimalno iskoristili mogućnosti ove sjajne platforme.

Sneeit Spot proširuje interfejs Blogger-a kako bi kupci Sneeit šablona imali komforniji rad, ali i drugi korisnici mogu da imaju benefite od nje. Dovoljno je reći da pomoću ovog dodatka, autor ima mogućnost da proveri SEO rezultat u toku procesa pisanja, pa da to bude presudna funkcija da neko počne da ga koristi.

Međutim, na ovom mestu treba da budete i upozoreni. Pokretanje dodatnih skripti može ugroziti sigurnost ili privatnost naloga. Iako je Sneeit Spot proverena alatka, sve navedeno u ovom tekstu radite na sopstvenu odgovornost!

Instaliranje Sneeit Spot-a

Sneeit Spot je dodatak za Chrome brauzer, pa se lako može pronaći u Chrome web prodavnici na ovom linku: https://chrome.google.com/webstore/detail/sneeit-spot. Imajte u vidu da ovaj dodatak ne radi u drugim pregledačima (Firefox, Opera, Edge i sl).

Da bi ste instalirali ovu ekstenziju, potrebno je da kliknete na plavo dugme "Dodaj u Chrome".

Sneeit Spot install

Nakon toga će nas Chrome pitati da li zaista i želimo da koristimo ovaj dodatak. Ovde je potrebno kliknuti na dugme "Add extension".

Sneeit Spot add extension

Nakon toga će Chrome izbaciti još jedan prozor u kom će Vas obavestiti da je dodatak uspešno instaliran.

Podešavanje Sneeit Spot-a i preporuka za (Vašu) bezbednost

Sneeit Spot settings

Da bi ste konfigurisali ovaj dodatak, potrebno je da:

  1. Na adresnoj traci unutar Chrome-a (pored polja za URL) kliknete na ikonicu dodataka, a nakon toga, u listi svih dodataka, pronađite Sneeit Spot.
  2. Kliknite na ikonicu Pin, kako bi ste zakačili ovaj dodatak na statusnu traku, kako bi Vam uvek bio pri ruci.
  3. Kliknite na tri tačkice kako bi ste podesili ponašanje dodatka u pretraživaču.
Browser settings

U ovim podešavanjima je potrebno kliknuti na "This can read and change site data" i od ponuđenih opcija treba izabrati "When you click the extension".

Na ovaj način, mi smo zakačili ikonicu ekstenzije na Chrome-ovoj adresnoj traki, a zatim smo i onemogućili rad ove ekstenzije.

Ako posetimo Blogger-ovu kontrolnu tablu, videćete da je ikonica ove ekstenzije sa sivim okvirom. Ona sada ne može da pristupa našim podacima.

Sneeit Spot icon

Kada želimo da koristimo ekstenziju Sneeit Spot, potrebno je da u kontrolnoj tabli Blogger-a kliknemo na ovu ikonicu  Chrome će nas upozoriti da moramo da ponovo učitamo web stranicu kako bi smo uspešno počeli da koristimo Sneeit Spot.

Klikom na plavo dugme "Reload", naša kontrolna tabla će se ponovo učitati, ovog puta sa nekim korisnim izmenama.

Reload web page

Koje funkcije Sneeit Spot-a možemo svi koristiti?

Ako smo uradili sve što je prethodno navedeno i omogućili da ova ekstenzija pristupa našim Blogger  podacima, možemo uočiti par sitnih promena u našoj kontrolnoj tabli.

Prva (a za mnoge i najbitnija) je dodatna ikonica koju vidimo kada prevučemo kursor preko postova.

post edit

Ukoliko kliknemo na nju, u novom tabu će se otvoriti malo izmenjeni uređivač postova, ali u HTML prikazu!

1. Post editor

post HTML/AMP edit

Ne treba da začudi, a ni da zabrine što je uređivač postova otvoren u HTML režimu rada. Sneeit Spot je u njega ugradio par korisnih funkcija koje su direktno vezane za HTML.

Na gornjoj slici se oni nalaze sa desne strane - Apply AMP, Remove AMP i SEO Check. Ukoliko ne znate šta je AMP, možete preskočiti prve dve stavke i direktno idite na broj tri.

  1. Ukoliko ste upoznati sa problematikom, možda Vas čudi postojanje opcije Apply AMP u Blogger-u. Zvaničan Blogger ne podržava AMP način markiranja sadržaja, već je isključivo to rezervisan samo za (X)HTML.
    Međutim, već godinama unazad se mogu pronaći nezavisni šabloni koji su kreirani pomoću AMP-a (pojedini Sneeit šabloni isto podržavaju AMP u Bloggeru), ali ne mogu proći validaciju ako postove ne kodirate samostalno po AMP pravilima.
    Ovo dugme će automatski konvertovati celokupan sadržaj tela posta u AMP format, kako to ne bi ste morali da radite ručno. Na ovaj način, post prolazi AMP validaciju.
  2. Remove AMP će, ukoliko smo prethodno primenili AMP, konvertovati sve AMP oznake u standardni HTML, i samim tim vratiti naš tekst u prvobitno stanje.
  3. Ukoliko kliknemo na dugme SEO Check, sa desne strane će nam se otvoriti traka sa informacijama o kvalitetu i optimizovanju našeg teksta za pretraživače. U okviru toga se nalaze i neke smernice kako da poboljšamo taj rezultat.
    Ovo je izuzetno bitno, jer mi možemo videti i ispraviti mnoge SEO greške pre objavljivanja teksta!
    SEO score

Ako se iz ne znam kakvog razloga plašite HTML prikaza, skroz levo se nalazi dugme < > koje će Vas vratiti u normalan prikaz za pisanje.

2. HTML editor šablona

Zbog kupaca svojih šablona, Sneeit Spot će smestiti velik crveni natpis sa leve strane - gotovo pa na najistaknutijem mestu u Bloggerovoj kontrolnoj tabli. Drugim korinicima ovog dodatka ono nije toliko značajno, sem u pojedinim slučajevima.

Sneeit Spot button

Klikom na njega, otvoriće se novi tab u kojem se očitava za nijansu izmenjen uređivač HTML šablona. Na njegovom vrhu možemo da vidimo par opcija koje nemamo u Blogger-ovom editoru.

HTML editor

Krenimo redom, sa leva na desno, i pogledajmo koja opcija nam može koristiti.

  1. OPTIONS - Ovde ćete naći listu svih opcija za prilagođavanje koje poseduje šablon izgleda. U suštini, možda je ovakav izlistan pregled opcija za nijansu intuitivniji nego onaj koji imamo kada koristimo Blogger Theme Customizer (standardno prilagođavanje teme).
  2. MENUS - Za obične korisnike je neupotrebljivo, ali za kupce Sneeit šablona je neophodno. Njihovi šabloni koriste posebne oznake za stavke u menijima, koje ne postoje u bilo kojim drugim šablonima. Oni na ovom mestu uređuju izgled i stavke u navigaciji na svom sajtu.
  3. TRANSLATE - Za obične korisnike je neupotrebljivo. Sneeit šabloni mogu da se jednostavno prevode na bilo koji način, pa njihovi kupci to rade na ovom mestu.
  4. DEMOS - Njihovi šabloni imaju nekoliko varijacija u izgledu, pa kupci mogu na ovom mestu da preuzmu i prilagode bilo koju verziju. Kao ni prethodne, ni ova opcija nam nije interesantna.
  5. UPDATES - ova opcija može biti svima korisna, pogotovo kada se radi o izmenama na samom šablonu. Forum za pomoć Blogger korisnicima je pun pitanja kako da reše različite probleme i greške koje se javljaju prilikom ažuriranja ili promena šablona izgleda. Na ovoj kartici mi možemo bezbedno kopirati novi kôd šablona, a da nam podešavanja i postavke starog ostanu nepromenjena! Time se izbegava mogućnost da se pojave svi problemi vezani za funkcionisanje vidžeta i sl.
  6. CODE - ovo otvara standardni HTML editor šablona.

3. Pretraga opcija

Interesantna stvar je da Blogger u skorašnjoj promeni interfejsa, u odeljku "Podešavanja" nije ugradio njihovu pretragu. Samim tim, beskonačnim skrolovanjem je ponekad teško pronaći ono što tražimo.

Sneeit Spot je to ispravio. Ako znate šta tražite, pomoću ovog dodatka ćete to lako i pronaći.

Sneeit Spot search

4. Ostale mogućnosti

Postoji još opcija koje donosi Sneeit Spot, ali su one mahom vezane za njihove kupce.

Na primer, na kartici "Izgled", prilikom prilagođavanja gadžeta postoji dodata opcija "enhance". Sneeit svoje šablone kodira na takav način da se mogu prilagoditi na mnogo nivoa, pa su i sami gadžeti kreirani sa mnogo više opcija nego standardni koje nudi Blogger.

U kartici "Teme", slično kao i kod WordPress-a, ubačen je odeljak u kojem možete pregledati ili kupovati Sneeit šablone.

Zaključak

Kao što vidimo, Sneeit Spot je više namenjen korisnicima njihovih šablona.

Ali, ukoliko želite da u Blogger-u znate SEO rejting teksta pre njegovog objavljivanja, menjate šablon bez bojazni da ćete izgubiti stara podešavanja, brzo pretražujete opcije ili koristite neki od besplatnih AMP šablona i mrzi Vas da sami menjate oznake - onda je Sneeit Spot nezaobilazna alatka za Vas!

Постави коментар

0 Коментари