Koristite CapCut na računaru bez emulatora! - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Koristite CapCut na računaru bez emulatora!

Ukratko:

CupCat je jedna od trenutno najpopularnijih aplikacija za kreiranje i obradu video sadržaja. Svoju popularnost je stekla ogromnim brojem mogućnosti i jednostavnim načinom korišćenja, tako da je brzo stekla poklonike među mladima - TikTok generacijom. Ona je besplatna i u sebi ne sadrži reklame.

Čini se da je jedina mana ove aplikacije ta što je ona dostupna samo na mobilnim telefonima. Ali, to se sada promenilo.

Zvanična verzija aplikacije CapCut za PC (Capcut Pro) ažurirana je na v2.4.0, 12. novembra 2021. To je originalna verzija za računare, tako da se u budućnosti ovaj program neće morati pokretati pomoću Android emulatora.

Međutim, programeri koji rade na razvoju CapCut aplikacije su trenutno izbacili samo verziju na kineskom jeziku, bez mogućnosti prevoda na engleski ili neki drugi jezik.

U ovom tekstu možete da pročitate na koji način da preuzmete i počnete da koristite taj "kineski" CapCut.

Da li za PC računare postoji aplikacija CapCut?

Na ovo pitanje imamo kratak i jasan odgovor: da!

Ali, na nesreću celog "zapadnog" sveta, pa tako i nas, trenutno je puštena verzija samo za kinesko tržište i ne postoji mogućnost prevoda na engleski, ili bilo koji drugi jezik. Naravno, ovo ne važi za one ljude koji tečno govore kineski, ali i ako ne govorite, možda ćete se moći snaći u menijima pomoću izgleda ikona koje ste dobro upoznali ako ste na IPhone ili Android uređajima koristili CapCut za obradu svojih video snimaka.

Razlog za to je što CapCut za PC ima manje-više sličan korisnički interfejs na koji ste se navikli, tako da u video možete jednostavno dodavati animirani tekst, stikere, prelaze, efekte i filtere na identičan način na koji to radite i na svom telefonu.

Kako se može preuzeti CapCut za računar?

Podsetimo se ne tako davne prošlosti. Aplikacija CapCut (zapravo je i sad aktuelna pod nazivom - Viamaker) se prvi put pojavila u Kini 2019. godine i nosila je ime JianYing, što u prevodu znači snimi (capture) i iseci (cut) video.

Tek, nakon ekstremnog povećanja broja korisnika na društvenoj mreži TikTok, nastaje i međunarodna pomama za ovom aplikacijom, pa se ona prevodi na brojne jezike i menja naziv u CapCut, kao engleski prevod originalnog naziva

Istovetna stvar se dešava i u ovom trenutku. Prvo se u Kini pojavljuje verzija ove aplikacije namenjena Windows operativnom sistemu, pod nazivom JianYing Pro (na internetu poznata i kao CapCut Pro ili u originalu - 剪映专业版).

Kada je procurila beta verzija ovog programa, obožavatelji CapCut-a su brzo počeli da ga dele putem raznih internet platformi.

Sada više nema razloga za to, jer je zvanična verzija postavljena za besplatno preuzimanje na sledećem linku: https://lv.ulikecam.com/

Budući da aplikaciju CapCut kreira kineska kompanija Bytedance Pte. Ltd, (kreatori društvene mreže TikTok), gornji URL može izgledati sumnjivo i nepoznato. Postoje informacije sa kineskih sajtova da je Bytedance kreirao i aplikaciju za uređivanje fotografija koje se zove Ulikecam i da je gornji URL zaista njihov, pa je to za sad, iako pomalo čudno, zvanična stranica za preuzimanje programa CapCut za PC - JianYing Pro.

Na priloženoj slici je snimak ekrana koji pokazuje njen interfejs.

Kako preuzeti i instalirati CapCut na Windows PC?

Korak 1. Posjetite službenu stranicu https://lv.ulikecam.com/

Korak 2. Kliknite na plavo dugme (označeno na slici) kako bi ste preuzeli instalacionu datoteku.

Korak 3. Pokrenite EXE datoteku koju ste upravo preuzeli sa interneta. Otvoriće se prozor prikazan na slici. Potrebno je uraditi sledeće:

  1. Ovo dugme označavate ukoliko se slažete sa politikom privatnosti i prihvatate pravila korišćenja ovog programa (licencu). Kao i kod svakog drugog programa, bez ovoga ne možete da nastavite sa instalacijom.
  2. ako kliknete na sivi tekst sa strelicom sa strane, možete da izaberete lokaciju na koju želite da instalirate program (na slici se ona nalazi u uokvirenom polju)
  3. Označite ovo dugme ukoliko želite da kreirate prečicu za pokretanje programa (ikonicu) na radnoj površini.
  4. Kada ste sve ovo podesili, možete da kliknete na ovo dugme i započnete instalaciju.

Korak 4. Nakon što se proces završi, pokrenite program pomoću ikonice na radnoj površini (slika desno).

Sistemski zahtevi za kinesku verziju CapCut Pro PC

Na ovom mestu navodimo nezvanične sistemske zahteve za ovaj program. Za instalaciju i kreiranje kraćih video snimaka, moguće je da će poslužiti i računar sa slabijim specifikacijama.

Sistemski zahtevi Minimum Preporučeno

OS

Microsoft Windows 7 / 8.1 / 10 (64-bit) ili noviji

Microsoft Windows 10 (64-bit)

Prostor na hard disku

10 GB slobodnog prostora na hard disku za instalaciju programa; potreban je i dodatni slobodni prostor prilikom rada i instalacije.

SSD za instalaciju programa.

GPU

2 GB GPU VRAM

4 GB GPU VRAM

Radna memorija (RAM)

4 GB RAM

8 GB RAM za obradu HD snimaka; 16 GB RAM za 4K ili veću rezoluciju

Grafička kartica

NVIDIA GT 630/650m, AMD Radeon HD6570

NVIDIA GTX 660 / Radeon R9 270 ili novije

Rezolucija monitora

1280x800

1920x1080 ili veća

Malo više o problemu...

Na internetu se mogu pronaći razni saveti kako instalirati CapCut na računar. Svaki od njih se oslanja na to da imate instaliran Android emulator (npr NOX ili BlueStacks). To zahteva čak i verzija koja "garantuje" da će aplikacija raditi u Chrome internet pregledaču.

Iako legitimno, tako instalirane aplikacije će doneti dosta glavobolje korisnicima - potreben je znatno jači kompjuter (emulator troši više resursa), ali i korisnik mora da zna kako da podesi emulator kako bi mogao da uveze i izveze video snimke iz aplikacije.

Sada, ako ste instalirali CapCut na ovaj način, nema potrebe za emulatorom (program je pisan kao nativna Qt aplikacija), pa samim tim mnogo je lakše i brže importovati i eksportovati video snimke.

Međutim, problem sa tim što je interfejs na kineskom jeziku može biti velik.

U sledećem tekstu ćemo se pozabaviti pitanjem: Kako koristiti ovu aplikaciju?

Постави коментар

0 Коментари