Пређи на главни садржај

ДАН МАЂАРСКЕ КУХИЊЕ НА ОБАЛИ ТИСЕ У ТИТЕЛУ

Организатори и победници на манифестацији  "Дани мађарске кухиње 2021" у Тителу
Организатори и победници на манифестацији  "Дани мађарске кухиње 2021" у Тителу

Текст и фото:
Стево Диклић

Леп и сунчан викенд у Тителу био је прилика за организацију традиционалних манифестација које су ранијих година одржаване нешто ранијих датума, али је вирус корона био јак противник због којега се чекало лепо време и други услови да се настави са устаљеном традицијом.

Неко спрема, а неко ужива
Неко спрема, а неко ужива

Дани мађарске кухиње одржани су у недељу, 26. септембра 2021. године, на обали Тисе поред споменика, само један дан након традиционалне манифестације "Котлић под Тителским брегом", а истовремено са такође традиционалном манифестацијом "Тестенијада и ваљушци" која је одржана стотињак метара даље.

Није Бич божји, али функционише
Није Бич божји,
али функционише

На манифестацији "Дани мађарске кухиње", ове се године у Тителу окупило 22 екипе из Титела, Мужље, Скореновца, Лукиног Села, Михајлова, Кикинде и других места из Војводине, а посебна занимљивост је да су из Дебељаче дошле чак четири екипе.

Организатор овогодишње манифестације је, као и ранијих година, Мађарски културни центар Тител, на челу са председницом Магдом Латинкић, која нам је овом приликом рекла да је њен циљ да одржи мађарске традиционалне обичаје и културу и да људима омогући да се макар једном у току године нађу и друже у Тителу.

"Дани мађарске кухиње" у Тителу се одржавају четврти пут јер је прошле године изостало дружење из свима познатог разлога, а то је пандемија ковид вируса.

Уз музике се добро вари јело и пиће
Уз музике се добро вари јело и пиће

Госпођа Латинкић нам је рекла да је, осим дружења, циљ и да се сачува традиционални мађарски гулаш и друга јела, ракија, колачи, ручни радови и све друго повезано са мађарском традицијом.

Магда Латинкић, председница Мађарског културног центра у Тителу
Магда Латинкић,
председница
Мађарског културног центра
у Тителу

На наше запажање да смо међу овогодишњим учесницима приметили и неке који нису Мађари и који нису учествовали са понудом типичном за мађарске представнике, па смо тако уочили Зорана Младеновића из Книћанина који је нудио уметничке фотографије на платну са мотивима из Книћанина, Титела. Лока и других места у околини, као и Иванку Јерков Ику, из Титела која је нудила своје слике - уља на платну и сличице са магнетима за фрижидер, Магда Латинкић је имала спреман одговор:

Ово је манифестација отвореног типа. Нисмо је ограничили само за Мађаре, сви су добродошли за дружење и размену добрих емоција.

Дружење је завршено у ведром тону као што је био ведар и леп овонедељни дан.

Мака Јожеф, победник у кувању гулаша са наградама : Диплома, пехари котлић за кување
Мака Јожеф, победник у кувању гулаша са наградама : Диплома, пехар и котлић за кување

На крају су подељене, дипломе, медаље, пехари и друге награде најбољима у спремању гулаша, колача, печења ракије и изради ручних радова.

Магди је додељена захвалница за труд и организацију овогодишњих, а и ранијих "Дана мађарске кухиње" у Тителу.

Рекоше нам да су ту исписане речи кућног завета и да осим варијанте на мађарском језику коју је добила госпођа Латинкић имају и варијанту на српском језику.

Текст и фото:
Стево Диклић

Коментари

Obavezno pročitajte i:

Top nedelje:

Kako otvoriti novi Google i gmail nalog?

Google je kompanija koja je od kreiranja najbolje internet pretrage do spleta raznih umreženih servisa prešla dug put. Otvaranje ličnih imejl (email) adresa i dodela prostora za skladištenje poruka (email sanduče) je ova kompanija pružila svojim korisnicima davne 2004. godine. [message] Za početnike: Šta je Email? Uopšteno, email je elektronska pošta pomoću koje možete komunicirati putem tekstualnih poruka sa drugim korisnicima interneta, deliti sa njima različite sadržaje (slike, dokumenta, fajlove, internet adrese...). Na današnjem internetu, (sem u poslovnom segmentu društva) email adresa je izgubila svoju prvobitnu namenu i služi za kreiranje naloga na različitim sajtovima. (Facebook, Twitter, Instagram…) Google u ovom trenutku pokriva širok spektar proizvoda od kojih je elektronska pošta samo jedna usluga. Kada se kreira Google nalog za elektronsku poštu (popularni gmail nalog), automatski će biti kreiran i Google nalog koji možete koristiti za prijavu na ostale s

Proverite preko interneta do kada Vam je overena zdravstvena knjižica

Od kada je uvedena "plastična" zdravstvena knjižica, gomila građana koji nisu u radnom odnosu često zagubi dokument na kojem im piše datum do kog im je zdravstvena knjižica overena. Neki put, čak i zaposleni se nađu u situaciji da pođe na lekarski pregled, a da mu u domu zdravlja kažu da knjižica nije overena (npr. zbog praznika se nije uradila automatska overa ili poslodavac nije izvršio svoje obaveze). 

Pretražite elektronski katastar nepokretnosti Republike Srbije

Šta je katastar i zašto je on bitan? Katastar (ili katastar nepokretnosti) je osnovna evidencija podataka o nepokretnostima i nosiocima prava nad njima na određenoj administrativnoj površini. Katastar u sebi sadrži podatke o zemljištu (npr. oblik, površina, način korišćenja...), zgradama i drugim građevinskim objektima, kao i informacije o subjektima koji su nosioci prava na tim napokretnosrima.

Мошорин: Црквена општина мошоринска расписала књижевни конкурс поводом 80 година Рације

Крст и споменик на месту где су о Божићу 1942. године побијени Мошоринци Текст и фото: Стево Диклић Тек што је завршена ликовна колонија посвећена жртвама Рације, осамдесетогодишњици злочиначке акције мађарске окупационе војске и дела локалног мађарског становништва, Црквена општина мошоринска већ је расписала књижевни конкурс под називом. " Живи смо- Погром (Рација) 1942 ".

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs! Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation. Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na s