Тител: Традиција у корак са новим временом - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Тител: Традиција у корак са новим временом

Део излагача на смотри "Покажи ми па ћу и ја да ти покажем"
Део излагача на смотри "Покажи ми па ћу и ја да ти покажем"

Текст и фото:
Стево Диклић

У склопу обележавања 70-годишњице АКУД-а "Јован Поповић" Тител, приређена је десета јубиларна манифестација "Покажи ми да ти и ја покажем". 

Ова манифестација одржана је у суботу 14. августа у великој сали Ловачког удружења "Шљука" уз учешће девет Актива жена из Војводине. 

Анка Лозанов са делом својих радова, међу њима су и урамљене минијатурне куварице
Анка Лозанов са делом својих радова,
међу њима су и урамљене
минијатурне куварице

На овој смотри стваралаштва жене показују најлепше и најбоље примерке својих  ручних радова, умећа које су наследиле од својих предака и које има дугу традицију у шареноликом букету народа и народности који живе на простору Војводине.  

Анка Лозанов, председница Актива жена АКУД-а "Јован Поповић" једна од сталних организатора и учесника ове манифестације, рекла нам је да овогодишња изложба стицајем разних околности, као што је корона и економски фактор, нешто умањена и нетипична у односу на раније године, али довољно репрезентативна и  интригантна за посетиоце. 

Сваки Актив жена има по једну представницу која на овоме скупу представља експонате својега актива са неколико реченица о ауторима и особеностима места и краја из којега долазе. 

Можда нетипичност овогодишње смотре стваралаштва Актива жена изнедри и неку нову идеју која ће убудуће освежити начин представљања дела вредних руку наших жена.

Посматрајући прелепе излошке штрикања, веза, хеклања, белог веза, поентлеса...уочили смо и сликарске радове на платну, али и на другачијим подлогама као што су шперплоча, дрво, бибер цреп, лутке са ношњама, маске ...

Анка Лозанов са плакетом и повељом из Ниша
Анка Лозанов са плакетом
и повељом из Ниша

Свакако међу најзанимљивије излошке спада серија урамљених минијатурних зидних крпа-"куварица" које је урадила наша саговорница Анка Лозанов. 

Она нам је објаснила да је на ту идеју дошла када јој је у кући понестало простора за њене ручне радове, па тако и за куварице. Да би заузеле мање простора, она их је умањила и урамила. 

Међу типичним куварицама са већ познатим порукама које су жене Војводине десетлећима везле, а њихови мужеви читали и одгонетавали "тајни смисао" истих, истичу се и неке новонастале које је донела корона и које су "лајковане" на друштвеним мрежама. 

Најлајкованија и најсимпатичнија је она: "Лала Соси асепсола носи- кад се мазу да се не заразу". 

Анка је за досадашњи рад добила многе награде, а једна од последњих и најдражих је награда -плакета и повеља Актива жена града Ниша, општине Пантелеј, на којој пише: "Повеља Анки Лозанов за допринос и одрживост традиционалних културних вредности". 

Због таквих ствари вредело је живот посветити чувању народне традиције свога краја.

Текст и фото:
Стево Диклић

Постави коментар

0 Коментари