Пређи на главни садржај

МИРКО П ЖИГИЋ: "ЛЕЛЕК КАМЕНА"- Милени за златне године верности

Текст и фото: 
Стево Диклић

У понедељак, 25. августа,у Тителу је представљена књига песама "Лелек камена" књижевника Мирка П Жигића

Издавач је Народна библиотека "Стојан Трумић", Тител, рецезент, лектор и коректор је Тамара Стојшић, професорка српског језика и књижевности, а корице је урадила Јелена Галић.

Књига је подељена у четири циклуса: "Лелек камена", "Она спава", "Минијатуре" и "И друге песме".

Тамара Стојшић у анализи књиге, између осталог је написала:

...Песник се креће кроз четири циклуса у покушају обнове разорене стварности. Први међу њима је -"Лелек камена", по коме је и збирка названа, је поетика рата и страдања, простор испуњен галеријом ликова и моралном дискусијом која се развија кроз ћутање.

У другом циклусу "Она спава" преплићу се мир и немир-хармонија у расклопу. Након бурног оквира првог циклуса чини се као да је управо на овом месту песник застао и да одабира пут свог спасења.

"Минијатуре" представљају катарзу бола. Блиставе ономатопеје и свеопшта синестезија потпуно разбијају реално у нагону да га реконструишу. Симболизам се подиже до постмодернистичке засићености.

Четврти циклус "И друге песме" обнавља ничеанску идеју о томе да су велики градитељи превасходно велики рушитељи. Рађа се ново Сунце- Лепота равнице чији мириси опчињавају песника и чине га надахнутим да тој лепоти испева антологијску песму...

Мирко П Жигић рођен је 9. октобра 1946. године у Новој Криваји у Славонији. Школовао се Новој Криваји, Дарувару и Београду. Од пада РСК  живи у Гардиновцима.

Песме пише и објављује још од основне школе.

Радови су му објављени у неколико заједничких збирки у Вировитици, Инђији, Оџацима, Вршцу... 

Добитник је више награда за поезију:на првом међународном конкурсу УСКОР-а у Београду 2009. (Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању), на другом, трећем, четвртом и петом међународном конкурсу "Драган Жигић" (2010-2013.).

Добитник је награде "Мајсторско перо" за изузетан допринос на очувању српске књижевне речи (Вршац 2012.) и Новембарске награде СО Тител 2012.

Објављене књиге песама: "Крик из таме" (2003.), "Лелек за прагом" (2004.),  "Време самоће" (2008.), књига песама за децу "Маштарије" (2008 и 2009.), песме "Запис у времену" (2013.) и роман "Алексина освета" (2014.).

Редовни је члан Матице српске, Нови Сад, УСКОР-а Београд и огранка "Ковиљски круг" из Ковиља.

На представљању књиге песама "Лелек камена" највећи утисак изазвале су песме "Она спава", "Стари дуд" и "Мириси равнице".

Две Миркове љубави- Милена и Фића
Две Миркове љубави-
Милена и Фића

Песму "Стари дуд" посветио је свом комшији Радовану Стојкову у чијем се дворишту налази поменути дуд, један од најстаријих у Војводини.

Велике емотивне набоје изазвала је песма "Она спава" посвећена његовој супрузи Милени са којом ће следеће године обележити 50 златних година верности и заједничког живота. 

Песма "Мирис равнице" награђена је на четвртом међународном конкурсу УСКОР-а, 2012. године. 

Она је такође настала као резултат љубави према новој-старој домовини и новом кућном прагу.

Песник је инсистирао на пажњи публике док је једну од песама читао његов унук Филип.

Фића  још не иде у школу, али је песму прочитао изражајно и течно, са правим осећајем за ритам и риму.

Деда у њему види свог наследника и поноси се њиме. Дотле ваља писати нове песме, обележити 50 златних година, па и више од тога ако тако буде божја воља.

Текст и фото: 
Стево Диклић

Коментари

Obavezno pročitajte i:

Top nedelje:

Kako otvoriti novi Google i gmail nalog?

Google je kompanija koja je od kreiranja najbolje internet pretrage do spleta raznih umreženih servisa prešla dug put. Otvaranje ličnih imejl (email) adresa i dodela prostora za skladištenje poruka (email sanduče) je ova kompanija pružila svojim korisnicima davne 2004. godine. [message] Za početnike: Šta je Email? Uopšteno, email je elektronska pošta pomoću koje možete komunicirati putem tekstualnih poruka sa drugim korisnicima interneta, deliti sa njima različite sadržaje (slike, dokumenta, fajlove, internet adrese...). Na današnjem internetu, (sem u poslovnom segmentu društva) email adresa je izgubila svoju prvobitnu namenu i služi za kreiranje naloga na različitim sajtovima. (Facebook, Twitter, Instagram…) Google u ovom trenutku pokriva širok spektar proizvoda od kojih je elektronska pošta samo jedna usluga. Kada se kreira Google nalog za elektronsku poštu (popularni gmail nalog), automatski će biti kreiran i Google nalog koji možete koristiti za prijavu na ostale s

Proverite preko interneta do kada Vam je overena zdravstvena knjižica

Od kada je uvedena "plastična" zdravstvena knjižica, gomila građana koji nisu u radnom odnosu često zagubi dokument na kojem im piše datum do kog im je zdravstvena knjižica overena. Neki put, čak i zaposleni se nađu u situaciji da pođe na lekarski pregled, a da mu u domu zdravlja kažu da knjižica nije overena (npr. zbog praznika se nije uradila automatska overa ili poslodavac nije izvršio svoje obaveze). 

Pretražite elektronski katastar nepokretnosti Republike Srbije

Šta je katastar i zašto je on bitan? Katastar (ili katastar nepokretnosti) je osnovna evidencija podataka o nepokretnostima i nosiocima prava nad njima na određenoj administrativnoj površini. Katastar u sebi sadrži podatke o zemljištu (npr. oblik, površina, način korišćenja...), zgradama i drugim građevinskim objektima, kao i informacije o subjektima koji su nosioci prava na tim napokretnosrima.

Мошорин: Црквена општина мошоринска расписала књижевни конкурс поводом 80 година Рације

Крст и споменик на месту где су о Божићу 1942. године побијени Мошоринци Текст и фото: Стево Диклић Тек што је завршена ликовна колонија посвећена жртвама Рације, осамдесетогодишњици злочиначке акције мађарске окупационе војске и дела локалног мађарског становништва, Црквена општина мошоринска већ је расписала књижевни конкурс под називом. " Живи смо- Погром (Рација) 1942 ".

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs! Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation. Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na s