Пређи на главни садржај

НБ "Стојан Трумић", Тител- Изложба слика Смиљане Чурић

Текст и фото: 
Стево Диклић

У склопу Великогоспојинских свечаности, колектив НБ "Стојан Трумић" приредио је изложбу слика младе уметнице Смиљане Чурић

Део подршке из Гардиноваца
Део подршке из Гардиноваца

Изложба је постављена у галерију Библиотеке.

Смиљана Чурић, на слици десно (са цвећем)
Смиљана Чурић, на слици десно
(са цвећем)

Да није неопходно имати неке епске теме да би уметник показао своју величину и ликовно умеће доказ је и ових тридесетак експоната које је посетиоцима изложбе уметница понудила. 

На свим сликама представљени су мали, отргнути, усамљени и за око обичног посматрача незанимљиви делићи природе као што су семење, плодови, цвеће...

Они на Смиљаниним делима доминирају и маме поглед посматрача наводећи га на помисао да  сав тај сложени универзум који нас опчињава почиње од малих, али само на први поглед и на прву помисао, безначајних ствари. 

Образлажући идеју којом се водила док је стварала ова дела, она између осталог, каже: 

Визуелна полазишта за рад пронашла сам у природи, међу малим плодовима, семењем и цвећем, а утисак богатства изражајних форми уочених посматрањем ових модела јесте оно што настојим забележити и истражити. При градњи композиције, облике на површину платна или папира постављам увећане и усамљене, чиме тежим снажнијем усмерењу пажње посматрача на издвојену форму унутар које је сконцентрисано ликовно дешавање...

Смиљана Чурић рођена је 1991. године у Новом Саду.

Основну школу завршила је у Гардиновцима, средњу школу за дизајн "Богдан Шупут" у Новом Саду, а 2014, године дипломирала је на сликарском одсеку Академије уметности.

Мастер студије сликарства завршила је у класи професора Добрице Бисенић на факултету ликовних уметности у Београду где је тренутно на докторским уметничким студијама.

Добитник је награде ФЛУ за цртеж "Стеван Кнежевић" и награде за слику малог формата "Љубица Цуца Сокић".

Бројним посетиоцима који су дошли на отварање изложбе, обратила се са веома кратким говором изразивши задовољство што има прилику да свој рад представи публици у Тителу међу којима су многи њој драги људи.

Однос према Смиљани као личности и ликовном ствараоцу показали су и многи Гардиновчани који су је подржали својим доласком на изложбу.

Текст и фото: 
Стево Диклић

Коментари

Obavezno pročitajte i:

Top nedelje:

Kako otvoriti novi Google i gmail nalog?

Google je kompanija koja je od kreiranja najbolje internet pretrage do spleta raznih umreženih servisa prešla dug put. Otvaranje ličnih imejl (email) adresa i dodela prostora za skladištenje poruka (email sanduče) je ova kompanija pružila svojim korisnicima davne 2004. godine. [message] Za početnike: Šta je Email? Uopšteno, email je elektronska pošta pomoću koje možete komunicirati putem tekstualnih poruka sa drugim korisnicima interneta, deliti sa njima različite sadržaje (slike, dokumenta, fajlove, internet adrese...). Na današnjem internetu, (sem u poslovnom segmentu društva) email adresa je izgubila svoju prvobitnu namenu i služi za kreiranje naloga na različitim sajtovima. (Facebook, Twitter, Instagram…) Google u ovom trenutku pokriva širok spektar proizvoda od kojih je elektronska pošta samo jedna usluga. Kada se kreira Google nalog za elektronsku poštu (popularni gmail nalog), automatski će biti kreiran i Google nalog koji možete koristiti za prijavu na ostale s

Proverite preko interneta do kada Vam je overena zdravstvena knjižica

Od kada je uvedena "plastična" zdravstvena knjižica, gomila građana koji nisu u radnom odnosu često zagubi dokument na kojem im piše datum do kog im je zdravstvena knjižica overena. Neki put, čak i zaposleni se nađu u situaciji da pođe na lekarski pregled, a da mu u domu zdravlja kažu da knjižica nije overena (npr. zbog praznika se nije uradila automatska overa ili poslodavac nije izvršio svoje obaveze). 

Pretražite elektronski katastar nepokretnosti Republike Srbije

Šta je katastar i zašto je on bitan? Katastar (ili katastar nepokretnosti) je osnovna evidencija podataka o nepokretnostima i nosiocima prava nad njima na određenoj administrativnoj površini. Katastar u sebi sadrži podatke o zemljištu (npr. oblik, površina, način korišćenja...), zgradama i drugim građevinskim objektima, kao i informacije o subjektima koji su nosioci prava na tim napokretnosrima.

Мошорин: Црквена општина мошоринска расписала књижевни конкурс поводом 80 година Рације

Крст и споменик на месту где су о Божићу 1942. године побијени Мошоринци Текст и фото: Стево Диклић Тек што је завршена ликовна колонија посвећена жртвама Рације, осамдесетогодишњици злочиначке акције мађарске окупационе војске и дела локалног мађарског становништва, Црквена општина мошоринска већ је расписала књижевни конкурс под називом. " Живи смо- Погром (Рација) 1942 ".

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs! Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation. Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na s