Kineski proizvođač telefona Xiaomi stavljen na američku crnu listu! - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Kineski proizvođač telefona Xiaomi stavljen na američku crnu listu!

Popularni kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi je dodat na popis kineskih kompanija koje su na vojnoj crnoj listi Trampove administracije. Razlog za takvu odluku su navodne veze ovog popularnog proizvođača sa kineskom vojskom.

Xiaomi je nedavno dodan na vojnu crnu listu Trampove administracije, zajedno s 8 drugih kineskih  kompanija, uključujući i jednu od najvećih kineskih naftnih kompanija.

Xiaomi je treći najveći proizvođač pametnih telefona u svetu. Vojna crna lista na kojoj se sada nalazi i Xiaomi se razlikuje od popisa kompanija koje kreira američko ministarstvo trgovine (US Commerce Department), na kojoj se nalazi kineski proizvođač Huawei i, od nedavno, popularni proizvođač dronova DJI.

Stavljanje Xiaomi-a na ovu crnu listu znači da se na ovu kompaniju od sada primenjuju izvršne naredbe Trampove administracije iz novembra 2020g. u kojima se zahteva da američki investitori odustanu od ulaganja u sve kompanije koje se nalaze na popisu do 11. novembra 2021. Pitanje je da li će se ova naredba primenjivati, jer su Sjedinjene Američke Države trenutno u fazi političkih promena.

Xiaomi je objavio izjavu, kao odgovor na ove tvrdnje. U njoj ova kompanija tvrdi da nije povezana sa kineskom vojskom i da su njeni proizvodi kreirani prvenstveno za civilnu i komercijalnu upotrebu.

Kompanija potvrđuje da nije u vlasništvu, niti kontrolisana ili povezana s kineskom vojskom i da nije "Komunistička kineska vojna kompanija" definisana pomoću NDAA,

NDAA predstavlja National Defense Authorization Act, tj zakon o nacionalnoj sigurnosti iz 1999g. pomoću kog je SAD označila Xiaomi kao vojnu kompaniju.

Xiaomi je dodao da će "preduzeti odgovarajuće mere kako bi zaštitio interese kompanije i njenih akcionara".

Sada kada je na crnoj listi, pretpostavlja se da će Xiaomi pretrpeti skoro identične mere kao i proizvođač mobilnih telefona i internet opreme Huawei.

Izvor: The Techee

Постави коментар

0 Коментари