Пређи на главни садржај

НБ "Стојан Трумић" Тител- Трећа самостална изложба Александра Миркова

НБ "Стојан Трумић" Тител- Трећа самостална изложба Александра Миркова
Текст и фото: Стево Диклић
Тител, 15. октобра 2020.- Просторије Народне библиотеке "Стојан Трумић"
Двадесетак љубитеља уметности, уз предузете мере заштите од Ковида 19, присуствовало је отварању изложбе колажа и линореза, младог ликовног уметника Александра Аце Миркова
За изложбу је владало велико интересовање, али  је  само двадесеторици људи дозвољено да присуствује самом чину отварања изложбе.
Отварање изложбе: Горан Поповић,
Александар Мирков, Стево Диклић
и Ивана Зечевић

Сви остали који нису имали ту могућност, моћи ће да самостално, или у мањим групама, разгледају изложбу  сваког радног дана до 29. октобра.
Уводну реч одржао је директор библиотеке, Горан Поповић
Он је поздравио присутне уз констатацију да је то прва изложба коју библиотека организује након дуго времена, за што је кривац дуготрајно стање пандемије Ковида 19.
О  Александровој биографији и досадашњим колективним и самосталним изложбама говорила је библиотекар Ивана Зечевић
Из њеног обраћања присутни су сазнали да је Александар Мирков рођен 23. јула 1993. године у Новом Саду, да је основну и средњу школу завршио у Тителу где и живи. Волонтер је у Удружењу дијабетичара општине Тител, бави се фолклором,  сликањем и писањем поезије и есеја.
До сада је имао две самосталне изложбе слика.
То је било 2016. године у просторијама АКУД-а "Јован Поповић" и 2016. у просторијама ОШ "Светозар Милетић" Тител. 
На колективним изложбама учествовао је 2006; 2008; 2010; 2012; 2014 и 2017. године.
О развојном путу Александра Миркова, од талентованог основношколца до младог уметника са изграђеним стилом, говорио је (писац ових редова), Стево Диклић, његов наставник ликовне културе у основној школи.
Ученик и наставник-
Александар Мирков и Стево Диклић
Александар Мирков, дечак нежне грађе и здравља, још зарана је осетио да његова шанса није у спорту, као што је то било код већине дечака његовог узраста, већ је кренуо другим путем где је његова лирска душа тражила и нашла свој смисао.
Још у основној школи низао је успехе на разним такмичењима у земљи и иностранству, па тако има више награда из Русије, тачније из Културног центра ДАНКО из Санкт Петербурга, неколико награда са Међународног фестивала хумора за децу у Лазаревцу, са Смотре ћириличке писмености коју већ годинама организује НБ "Стојан Трумић" и са других ништа мање значајних такмичења.
Публика -детаљ
По завршетку основне и средње школе, свој ликовни пут тражио је самостално не плашећи се успеха, али ни промашаја којих је наравно било. 
Лутање и тражење сопственог стила није страно у уметничком стваралаштву, па ни код оних највећих имена.
Данас гледајући ову изложбу, са задовољством можемо приметити да је Александар Мирков већ пронашао свој ликовни израз и да га то издваја од бројних уметника који то никада не успеју.
Међу експонатима доминирају колажи са религијском и митском тематиком. 
Колаж као уметност компоновања и уклапања разних ликовних средстава у једну уметничку или декоративну композицију, омиљено је Ацино средство изражавања.

У новијој фази бави се вишебојним линорезом у којем доминирају геометријске форме. 
Јасна је разлика између атмосфере коју постиже линорезом и колажом. Док у колажима користи ограничен спектар боја што код посматрача изазива нека тмурнија расположења и позива на дубља размишљања о смислу постојања човека и света, дотле разиграност форме и боја у његовим линорезима позива на ведрији приступ свакодневици.
Што се тиче његових интересовања за литерарни рад, он сам каже да даје предност својој поезији над прозним радовима. 
Није још ништа објавио, али готово смо сигурни да ће се једном и то десити, јер упорност и квалитет на крају ипак победе.
Данас са својих 27 година, Александар Мирков је млади уметник који јасно види свој пут, али  у првом реду он је човек.
У прилог томе говори чињеница да је ову изложбу посветио својој прерано преминулој другарици Јелени Живковић.

Још на крају да додамо малу занимљивост: 
Прадеда Лаза Чурчић (94)
и праунука Ина Радивијевић (7)
Отварању изложбе присуствовали су људи разних занимања, али и веома разнолике животне доби.
Тако се у просторији у исто време нашао 94- годишњи Лазар Чурчић, чика Лаза о којем смо недавно писали и његова праунука, семогодишња Ина Радивојевић.
Причу о изложби завршавамо речима самог уметника:
У свету где је стварност битка, где је време зрно песка које се загуби у мноштву тренутака и догађаја, у свету где је реч оштра попут мача, а ум злата вредан, уметност је прозор ка бегу из тог света у лепши, пространији и мирнији свет, свет без брига и страха....  свет какав свако жели себи да ствара. Мој свет је за нијансу више стваран јер га виде и други.
Текст и фото: Стево Диклић

Коментари

Obavezno pročitajte i:

Top nedelje:

Kako otvoriti novi Google i gmail nalog?

Google je kompanija koja je od kreiranja najbolje internet pretrage do spleta raznih umreženih servisa prešla dug put. Otvaranje ličnih imejl (email) adresa i dodela prostora za skladištenje poruka (email sanduče) je ova kompanija pružila svojim korisnicima davne 2004. godine. [message] Za početnike: Šta je Email? Uopšteno, email je elektronska pošta pomoću koje možete komunicirati putem tekstualnih poruka sa drugim korisnicima interneta, deliti sa njima različite sadržaje (slike, dokumenta, fajlove, internet adrese...). Na današnjem internetu, (sem u poslovnom segmentu društva) email adresa je izgubila svoju prvobitnu namenu i služi za kreiranje naloga na različitim sajtovima. (Facebook, Twitter, Instagram…) Google u ovom trenutku pokriva širok spektar proizvoda od kojih je elektronska pošta samo jedna usluga. Kada se kreira Google nalog za elektronsku poštu (popularni gmail nalog), automatski će biti kreiran i Google nalog koji možete koristiti za prijavu na ostale s

Proverite preko interneta do kada Vam je overena zdravstvena knjižica

Od kada je uvedena "plastična" zdravstvena knjižica, gomila građana koji nisu u radnom odnosu često zagubi dokument na kojem im piše datum do kog im je zdravstvena knjižica overena. Neki put, čak i zaposleni se nađu u situaciji da pođe na lekarski pregled, a da mu u domu zdravlja kažu da knjižica nije overena (npr. zbog praznika se nije uradila automatska overa ili poslodavac nije izvršio svoje obaveze). 

Pretražite elektronski katastar nepokretnosti Republike Srbije

Šta je katastar i zašto je on bitan? Katastar (ili katastar nepokretnosti) je osnovna evidencija podataka o nepokretnostima i nosiocima prava nad njima na određenoj administrativnoj površini. Katastar u sebi sadrži podatke o zemljištu (npr. oblik, površina, način korišćenja...), zgradama i drugim građevinskim objektima, kao i informacije o subjektima koji su nosioci prava na tim napokretnosrima.

Мошорин: Црквена општина мошоринска расписала књижевни конкурс поводом 80 година Рације

Крст и споменик на месту где су о Божићу 1942. године побијени Мошоринци Текст и фото: Стево Диклић Тек што је завршена ликовна колонија посвећена жртвама Рације, осамдесетогодишњици злочиначке акције мађарске окупационе војске и дела локалног мађарског становништва, Црквена општина мошоринска већ је расписала књижевни конкурс под називом. " Живи смо- Погром (Рација) 1942 ".

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs! Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation. Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na s