Kada ćemo (ovih dana) moći da vidimo novi spektakl na nebu? - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Kada ćemo (ovih dana) moći da vidimo novi spektakl na nebu?

Pored svih problema koje nas okružuju, ovih dana je ljude "potresla" još jedna pojava. Misteriozna, tajanstvena i zagonetna svetla su proletela noćnim nebom.

A ljudima je malo trebalo da smisle pitanja, koja bi postavljali tiho i sa zebnjom: jesu li to vanzemaljci? Da nisu avioni? Bombardovanje? Zračenje?
Bilo koji odgovor bi bio prilično strašan i potresan, gotovo katastrofičnih razmera za čovečanstvo.

Međutim, odgovor na sva ta pitanja je prilično jednostavan....
Radi se o Starlink satelitima, kompanije SpaceX (čiji je vlasnik poznati inovator Ilon Mask). Prvo lansiranje ovih satelita se desilo 11. novembra prošle godine (ne računajući test satelite iz februara 2018. i maja 2019g.). 

Poslednje lansiranje, se desilo 18. marta u 12 časova i 16 minuta (što je 14 časova i 16 min po našem vremenu) iz NASA-inog svemirskog centra "Kenedi" na Floridi. Snimak ovog fantastičnog događaja možete pogledati ovde:

Kao dodatak spektakla na noćnom nebu koji prave Starlink sateliti su i Liridi - meteorska kiša koja je nastala kao ostatak komete Thatcher (C/1861 G1) koja je proletela blizu naše planete. Liridi su vidljivi od 16. do 26. aprila (najguššće će biti vidljivi u noćima između 21., 22. i 23. aprila u vremenu od 22h pa do svitanja) iz pravca sazvežđa Lira u blizini najveće zvezde Vega.

Ako se to može tako nazvati, "dobra" stvar za posmatranje ovih pojava je izostanak gustog aviosaobraćaja koji je rezultat državnih zabrana i zatvaranja granica povodom svetske pandemije Korona virusa. Noćno nebo je sada neopterećeno veštačkim svetlosnim izvorima i refleksijama, tako da su pojave lakše uočljive i samim tim spektakularnije za posmatranje.
Dakle, što se tiče Lirida, njih možete posmatrati svako veče od 22 časa.
Što se tiče Starlink satelita, sa naše pozicije će se oni dobro videti:
  • 20:49, 19 Aprila 2020 iz pravca Zapad-severozapad
  • 3:56, 20 Aprila 2020 iz pravca Severozapada ka severoistoku
  • 4:27, 23 Apr 2020 iz pravca jugoistoka ka istoku

Ovo su trenuci kada će Starlink sateliti biti najuočljiviji na nebu, postoje i vremena kada su oni nešto manje uočljivi, a da ih ne bi smo sve navodili možete koristiti neke od pregršt mobilnih aplikacija koje prikazuju trenutnu poziciju i raspored satelita, ili na internet adresi: findstarlink.com.
Ukoliko se bude poklopilo da sateliti budu vidljivi u istom trenutku kada bude i meteorska kiša, očekuje nas spektakl sličan onome od pre par dana.

Sledeće lansiranje novog skupa od 60 Starlink satelita će se desiti 23. aprila u 9:16 PM po lokalnom vremenu.
Na kraju, ostaje nam samo da nas vedro nebo posluži i da izađete i pogledate ovaj jedinstveni prizor.

Bonus za ljubitelje teorije zavere

Postoje oprečna mišljenja o svetlima koja su bila vidljiva tokom noći 17. aprila. Sumnju je podigla informacija da je 15. aprila Rusija lansirala DA-ASAT test projektile. Ovo oružije je namenjeno uništavanju satelita u niskoj zemljinoj orbiti.
Ovo lansiranje je "uznemirilo" U.S. spejs komandu i vazduhoplovstvo koji su svojim saopštenjima dodatno podigla tenziju (npr. ovo).
Kombinujući ove podatke, možemo biti zatrpani sa gomilom pogrešnih zaključaka i prelepim teorijama koje će sigurno, kao umetnička forma, pronaći svoje mesto u književnosti i kinematografiji.

Постави коментар

0 Коментари