Facebook je kreirao alatku za kontrolu i isključivanje "aktivnosti van facebooka" - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Facebook je kreirao alatku za kontrolu i isključivanje "aktivnosti van facebooka"

Mark Zuckerberg, osnivač i glavni čovek u kompaniji Facebook je danas objavio vest namenjenu korisnicima ove društvene mreže. Njima je dostupan novi alat za kontrolu privatnosti pod nazivom Off-Facebook Activity (aktivnosti van fejsbuka).
Ove alatke su kreirana sa ciljem da poboljša vidljivost određenih podataka koje su do sada bile "sklonjene" od očiju običnog korisnika. Aktivnosti van fejsbuka pružaju informacije o podacima koje Facebook deli sa drugim kompanijama. Facebook te informacije o svojim korisnicima iskorišćava za prikazivanje relevantnih oglasa, predloge (kao što su npr. relevantne grupe ili stranice) ili kako bi "pomagao" kompanijama da "prate učinak svojih web stranica, aplikacija ili oglasa".

Ovaj novi alat nam pruža skraćeni prikaz tih podataka, kao i mogućnost njihovog brisanja s Facebook  naloga.
Aktivnosti van facebooka su od danas dostupni za korisnike koji koriste desktop računare (web verzija), kao i za mobilnu aplikaciju Facebook-a. Sve što korisnik treba da uradi je da otvori "Podešavanja", a zatim sa leve strane odabere "Vaše informacije sa fejsbuka". Na stranici koja se otvori treba da izabere "Aktivnost van Fejsbuka".
Facebook settings information
Umesto gornjeg "prčkanja" po opcijama, ovim alatima možete direktno pristupiti klikom na ovaj link.
Otvaranjem aktivnosti van Fejsbuka će Vam biti prikazan sažet prikaz informacija. U gornjem delu je lista sa kompanijama ili aplikacijama koje su delile Vaše podatke sa facebookom. To nije kompletan spisak, već samo jedan njegov deo! U nastavku ćete pročitati kako da dođete do svih raspoloživih podataka.
Pri dnu stranica imate objašnjenje šta ovi podaci znače, uključujući primjer "deljenja" korisnikovih podataka:
  • Jana kupuje par cipela iz prodavnice obuće i odeće na mreži.
  • Prodavnica deli sa nama Janine aktivnosti pomoću poslovnih alatki.
  • Dobijamo Janinu aktivnost van Fejsbuka i čuvamo je sa njenim Fejsbuk nalogom. Aktivnost se čuva kao „posetila je veb lokaciju za odeću i obuću“ i „obavila je kupovinu“.
  • Jani se prikazuje reklama na Fejsbuku sa kuponom sa 10% popusta na sledeću kupovinu obuće ili odeće iz prodavnice na mreži.

off-facebook activity
Vidimo da se ovde nalaze uopštene informacije sa kojima i ne možemo nešto da uradimo. Umesto toga, obratite pažnju na deo koji nosi naziv "Šta možete da preduzmete" u kome su navedene sledeće opcije:
  • Upravljajte svojom aktivnošću van Fejsbuka - (ova opcija će zatražiti lozinku Vašeg naloga).  Prikazuje listu aplikacija i web stranica koje su podelile Vaše informacije s Facebookom. Svakia stavka je navedena sa imenom aplikacije/web lokacije i vremenom kada su te informacije primljene. Možete kliknuti na bilo koju stavku kako bi videli neke detalje, npr. koliko puta je deljena, kao i podešavanja za isključivanje budućih aktivnosti vezanih za tu kompaniju ili da prosledite povratne informacije.
    Manage off-facebook activity
  • Uklonite istoriju - Ova opcija "diskonektuje" prikupljene podatke i Vaš nalog. Na ovaj način se Facebook ne sprečava da prikuplja i neke buduće podatke. Treba da znate da facebook  ne uklanja ove podatke, već uklanja Vašu povezanost sa njima!
  • Pristupite svojim informacijama - Ovo je starija alatka u kojoj se nalazi kategorizovan popis Vaših informacija koje ste ostavili na fejsbuku.
  • Preuzmite svoje informacije - Na ovom mestu imate mogućnost da preuzmete sve podatke  vezane za Vaš nalog i aktivnosti koje ste ostavili i ostvarili na fejsbuku.
  • Upravljaj budućom aktivnošću - Ovo je opcija za potpuno isključivanje aktivnosti van Facebook-a. Nju koristite ukoliko želite da sprečite da aplikacije i sajtovi ubuduće ne povezuju svoje podatake sa Vašim Facebook nalogom. Ovde će Vam se ponuditi i opcije za upravljanje pojedinačnim stavkama koje ste blokirali pomoću "Upravljajte svojom aktivnošću van Fejsbuka".
    manage off-facebook app web site activity

Šta učiniti?

Ako ne želite da Facebook upotrebljava i povezuje s Vašim nalogom, podatke prikupljene od aplikacija i web sajtova, trebate da uradite samo ove dve stvari:
  1. Uklonite istoriju i
  2. Isključite buduće aktivnost van Fejsbuka (na slici treba pomeriti označeni prekidač ulevo).
    Dissable off-facebook activity

Oprez!

Opcija "Buduća aktivnost van Fejsbuka" je povezana sa sistemom prijave i registracije na određenim sajtovima i aplikacijama. Korisnicima koji isključe ovu opciju će se automatski odjaviti sa svih mesta na kojima su se registrovali putem fejsbuka!
Još gora stvar je da, ukoliko ova opcija ostane isključena, korisnik neće moći da se prijavi u svoje naloge izvan fejsbuka!
Dakle, ukoliko ste svoj facebook nalog koristili da bi se prijavljivali u neke aplikacije ili web sajtove morate biti oprezni prilikom isključivanja opisanih aktivnosti.

Постави коментар

4 Коментари

  1. Одговори
    1. Hmmm.....
      Postavio si interesantno pitanje za razmišljanje.
      Poznato je da analitika prati i kad nisi ulogovan. Budući da nemaš fb, mogao bi ga otvoriti i na tako "friškom" nalogu videti da li su se sajtovi iz web istorije automatski povezali sa nalogom.

      Избриши

Pokažite nam šta mislite o ovome!