Istorijska lansirna rampa odlazi u penziju - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Istorijska lansirna rampa odlazi u penziju

Istorijska lansirna rampa odlazi u penziju
Jedan od najvažnijih izazova sa kojima se ljudsko društvo susrelo je osvajanje kosmosa. Sredinom prošlog veka je taj izazov savladan zahvaljujući napredku nauke i brzom razvoju i konstruisanju raketa. A da bi bilo koja raketa poletela, potrebna joj je glomazna lansirna rampa.
20. jula 1955. godine je u Bajkonuru, Kazahstan (tadašnji SSSR) počela gradnja sada već legendarne lansirne rampe za potrebe testiranja sovjetske balističke rakete R-7. Završena je u aprilu 1957g. Njen zvanični naziv je bio Bajkonur-LC-1 (Lokacija №1 ili Площадка №1). Njeno "vatreno krštenje" je bilo lansiranje balističke rakete R-7 ("Semjorka") 15. maja 1957. Nakon toga, ova rampa je zaista postala prva lokacija za mnoge značajne događaje.
4. oktobra 1957g. se sa nje na svoj kratki put otisnuo prvi veštački satelit: Sputnjik 1 ("PS-1", ili Простейший Спутник-1) koga je, u njegovu nisku Zemljinu orbitu, ponela gorepomenuta interkontinentalna balistička raketa R-7.
Četiri godine kasnije (u aprilu 1961.) ova rampa postaje start br. 1 tj Gagarinov start (Gagarinova rampa). Sa nje je poletela raketa Vastok K opremljena letilicom Vastok 1 u kojoj je bio smešten prvi čovek u kosmosu - Juri Gagarin.
Nakon toga, mnoge druge istorijske svemirke misije su uzletele sa ove rampe. Sa nje se juna 1963. otisnula u svemir Valentina Terješkova, prva žena u kosmosu. Rekorderka po dužini boravka na Međunarodnoj stanici, Skot Keli je takođe poletela sa ove rampe.
Lokacija 1 - Gagarinov start
Poslednje lansiranje sa ove rampe je bilo 14. marta ove godine, kada su dvoje Amerikanaca i jedan Rus poleteli ka međunarodnoj svemirskoj stanici.
Međutim, prema najavama iz "Roskosmosa", ova rampa je odslužila svoj slavni radni vek. Prema nekim izvorima, lansiranja kapsula sa posadama 'Sojuz MS-13' i 'Sojuz MS-15' u julu i septembru ove godine će biti poslednji letovi izvedeni sa ove rampe.
Nakon toga, rampa će biti razmontirana i konzervirana. Najverovatniji razlog "penzionisanja" je nedostatak finansijskih sredstava koji su potrebna da bi se ova istorijska rampa nadogradi kako bi ispunila potrebne zahteve za lansiranje novije verzije rakete Sojuz-2.

Постави коментар

0 Коментари