American vandal - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

American vandal

American vandal (2017. - nadalje)

Američki vandal

Američki vandal je serija za koju sam mislio da će me oduševiti i nasmejati. Retko kada mi se desi da trenutak kada odgledam neki trejler bude i trenutak u kom poželim nešto da odgledam. Trejler za Američkog vandala je upravo u meni izazvao tu želju, a da li je u pitanju "ljubav na prvi pogled", pročitajte u nastavku.
American vandal

Specifikacije

Pre par godina je popularni servis Netflix počeo ozbiljnije da se bavi produkcijom puštajući "u etar" gomilu prilično dobrih serija. Verovatno su se nadali da će i "American vandal" da bude jedna od njih, ali... Za seriju koja je počela da se emituje prošle (2017-te) godine se nije baš dobro pokazala. Iako (još uvek) ima prilično visoke ocene na sajtovima koji se bave recenzijama serija i filmova, njen odziv kod publike je prilično kontroverzan. Isto onoliko koliko je i sama serija kontroverzna.
Po svom žanru je ovo trebalo da bude humoristička serija, ali...
Prvu sezonu su kreirali Dan Perrault i Tony Yacenda, a neke od glavnih uloga nose Tyler Alvarez (Piter), Griffin Gluck (Sem), Jimmy Tatro (Dilan) i drugi.
Prva sezona je podeljena na osam epizoda od po pola sata.
Sama serija je osmišljena kao parodija na toliko popularne TV formate koje se bave istražiteljskim aktivnostima (ako ste pomislili na CSI i sl. - niste se prevarili).

Kratak sadržaj

Na parkingu jedne škole se dešava do tada neviđeni incident zbog koga ceo grad neće moći da zaspi noćima. Po parkiranim automobilima je neko naškrabao prilično bezobrazne stvari. Iako policija ne zna počinioca, školski odbor je uz pomoć svedoka lako pronašao krivca u jednom od najproblematičnijih učenika (Dilan) i istog momenta ga udaljio sa nastave. Da bi dokazali njegovu nevinost, dva odlična učenika opremljena samo sa video kamerama i zdravorazumskom logikom kreću u svoj istraživački poduhvat.

Gde zabava kreće, a gde se završava?

Gledanje trejlera gotovo uvek zavara čoveka. Iako ne volim istražiteljske serije, a davno sam prerastao i tinejdžerske TV formate, pomislio sam da će mi se ovo dopasti. 
Prevario sam se. Zabavna mi je bila jedino prva epizoda, ali se već kod sledeće pojavila prilično velika praznina.
Težina serije je prebačena na samo jednu priču oko koje se sve vrti. Glavna "fora" je u repetitivnim kadrovima toliko karakterističnim za "istražitelje" tako da sam još jednom utvrdio zašto ne volim taj žanr. Nije ponavljanje ovih scena jedina stvar koja se konstantno vrti u krug. Kroz celu seriju se jedna "fora" provlači na previše mesta, čineći od nje beskonačni niz vulgarnih šala do nivoa prostote. 
OK. Možda sam jednostavno prestar za ovo? Verujem da postoje klinci kojima bi se ovo i svidelo. Možda je predviđeno za publiku do 18 godina?
Ali, ova serija ima i dobrih strana. Njeni tvorci su uspeli da se dotaknu prilično krupnih stvari. Licemerje ljudi koji su u svakom trenutku spremni da osude nekoga. Tu je i lažni moral nastavničkog kadra. Ima i poruka da je medijsko eksponiranje prilično pogubno za onoga ko pokušava da čačka nešto što ne bi trebao. Ima tu i požrtvovanja, laži, spletaka, svađa i sl.
Gotovo svaka epizoda razotkriva neku od mračnih strana školske zajednice u kojoj se desio incident, pa se čovek zapita, kako to ne može biti dobro? A nije dobro samo iz razloga što se problem gleda kroz goilu trabunjanja i naklapanja kroz koje su provučene gomile tupavih dijaloga. Zapravo su tvorci ove serije pokušali definitivno da izvrgnu ruglu istražiteljski žanr u kome su svi dijalozi i situacije prilično "inteligentno" i perfekcionistički osmišljeni, tako da su uspešno napravili čistu suprotnost - istragu koja na totalno glup način dokazuje nečiju nevinost i pokušava da pronađe nekog drugog krivca.

Zaključak razočaranog gledaoca

Pretpostavljam da postoji neko kome će ova serija izmamiti osmeh. Na moju nesreću ja ne spadam u tu kategoriju gledaoca. U pripremi je i druga sezona. Ukoliko Vam se svidela prva, odgledajte je. Ja to sigurno neću učiniti.

Постави коментар

2 Коментари

  1. Анониман21.9.18. 11:17

    Nemaš pojma. Verovatno se pališ na Fleša i Arrow-a.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bit' će da nisam za "potpalu". Pogotovo ne na nekog Mesnatog (mada moguće je i da se misli na USB) ili Streličastog...

      Избриши

Pokažite nam šta mislite o ovome!