Kosmička era može da počne! 10, 9, 8, 7.... Naravno, pre 60 godina... - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Kosmička era može da počne! 10, 9, 8, 7.... Naravno, pre 60 godina...

Kosmička era može da počne! 10, 9, 8, 7....

(naravno, pre 60 godina...)

4. oktobar je za našu malenu planetu veoma važan datum. Naime, na ovaj dan je 1957g. počela jedna nova era - era osvajanja svemira. Dakle, danas se navršilo tačno 60g. od lansiranja prve letelice i veštačkog satelita Sputnik 1 u svemir! Ovaj događaj, iako početak nove trke u svemiru, je ujedno bio i pobeda SSSR-a u trci u kojoj je bilo bitno ko će prvi lansirati satelit u orbitu.

Pozadina

Da bi se veštački satelit digao u orbitu bila je potrebna velika potisna moć. Budući da je čovečanstvo već imalo razvijene interkontinentalne balističke rakete specijalno dizajnirane za nošenje nuklearnih bojevih glava koje bi, uz par modifikacija, bile pogodne za ovakav zadatak, te godine je bilo samo pitanje trenutka koja će od velikih sila prva uspeti da svoje planove i ostvari. Prvi je, naravno, bio Sovjetski Savez.
Za potrebe ovog projekta sovjeti su modifikovali svoju raketu R-7 i naziva je Sputnik. Na njenom vrhu nalazio se satelit sa nazivom Sputnik 1. Inače, naziv Sputnjik u prevodu znači - pratioc ili saputnik.

Orbitiranje

Sputnjik je lansiran 4. oktobra 1957g. u 22 sata i 28 minuta po moskovskom vremenu. Njegova aparatura je funkcionisala tri nedelje, taman toliko koliko je i iznosio radni vek njegovih baterija koje su opremu napajale električnom energijom. Ovo je bitno zato što je u toku svog orbitiranja Sputnjik 1 puštao radio signale koje su radio amateri širom zemljine kugle mogli da uhvate na svojim uređajima. Poslušajte taj istorijski zvuk:

Sputnjik je kružio oko planete Zemlje 92 dana, sve do 4. januara 1958g. kada je, nakon gotovo 1400 preleta preko planete, ušao u guste slojeve atmosfere naše planete i tamo izgoreo.

Постави коментар

2 Коментари

  1. Анониман7.10.17. 07:34

    Excelente local . Abundância de úteis informação aqui.
    Eu sou enviá-lo para alguns amigos ans adicionalmente partilha no delicioso.
    E obviamente , obrigado em seu suor!

    ОдговориИзбриши

Pokažite nam šta mislite o ovome!