Privatna šetnja do Meseca u najavi.... - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Privatna šetnja do Meseca u najavi....

Photo Credit —
SpaceX

Privatna šetnja do Meseca u najavi....

U poslednje vreme je sve više vesti vezanih za istraživanje svemira, i jedna od njih je ambiciozan projekat  Elon Musk-a planiran za kraj sledeće godine.
Naime, kompanija SpaceX planira da sledeće godine pošalje dva anonimna čoveka na turistički put do Meseca. Oni su već deo potrebnog novca uplatili, Ova misija je još uvek pod velikim znakom pitanja jer, da bi bila obavljena, budući turisti moraju proći rigorozne zdravstvene i psihofizičke testove, a nakon toga i teške pripreme. Ukoliko uspeju da prođu testove i pripreme, plan je da se pošalju na put do Meseca, zatim da ga obiđu (ne i da slete na površinu) i zatim da se vrate na Zemlju.
Sa tehničke strane, ova misija zavisi dosta od NASA-inog programa komercijalne posade, koji najviše finansira projekat firme SpaceX Dragon2 (svemirski brod za prevoz ljudi i tereta, baziran na letelici Dragon) i SpaceX međunarodnog fonda koji finansira projekat rakete nosača Falcon Heavy. Ukoliko se Falcon Heavy uspešno pokaže u testovima (njeno prvo lansiranje će biti obavljeno ovog leta) postaće najmoćnija raketa nosač koju je napravila ljudska ruka. Kasnije, tokom ove godine, kompanija planira da isprobava brod Dragon2. Ukoliko sva testiranja budu uspešna, kompanija planira da sa njim obavi po četiri leta godišnje do međunarodne svemirske stanice i nakon toga i prevoz turista do Meseca.
Kako god da se stvari budu odvijale, možemo očekivati mnogo publiciteta oko ovog projekta.


Podsetiću Vas da je Elon Musk planirao i misiju slanja čoveka na Mars. 
Na kraju, turizam u svemiru i nije neka novost. Ruska Svemirska Agencija u saradnji sa kompanijom Space Adventures je, u periodu od 2001g. do 2009g., poslala 7 svemirskih turista koji su boravili na Međunarodnoj Svemirskoj Stanici. Jedan od njih je bio i Mark Shuttleworth, osnivač kompanije Canonical koja proizvodi Ubuntu operativni sistem.
Mark Shuttleworth NASA.jpg
Public Domain, Link

Постави коментар

0 Коментари