Gde nestaju Google Doodles? - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Gde nestaju Google Doodles?

Gde nestaju Google Doodles?

Sa vremena na vreme kada otvorite čuveni pretraživač Google, iznad polja za pretragu se mogu ugledati razni zabavni sadržaji. Nekada su to samo zanimljive slike, a nekada interesantne igrice koje možete igrati u svom pretraživaču. Ali, ovi interesantni sadržaji imaju jednu manu - na prvi pogled su dostupni samo u jednom danu, a onda, na žalost, nestaju. Ako ste ikada pomislili da je ovaj sadržaj zauvek nestao sa interneta - grešite! Pročitajte u nastavku šta su, i gde nestaju ovi popularni sadržaji, i još važnije - kako da ponovo uživate u možda nekoj zanimljivoj igri za koju ste mislili da je stvar prošlosti.

Šta su Google Doodles?

Google Doodle(s) je posebna, privremena (jednodnevna) promena logotipa Google-ove početne stranice, a namena im je svečana proslava praznika, podsećanje na neke važne događaje, postignuća, izuma i slavljenje značajnih ljudi. Prvi Google Doodle je bio prikazan u čast festivala "Burning Man" 1998. godine. Taj prvi Doodle su dizajnirali lično Larry Page i Sergey Brin kako bi obavestili korisnike da, u slučaju da se serveri obore, oni ne mogu reagovati zato što nisu prisutni.
Kasniji Google Doodles su dizajnirani od strane trećih lica koji su želeli da doprinose radu pretraživača sve dok Larry i Sergey nisu pitali tadašnjeg stažistu Dennisa Hwanga da dizajnira logo za Dan pada Bastilje 2000g. Od tog trenutka Doodles se organizuju i kreiraju od strane tima nazvanog "Doodleri".
The first Google Doodle.png
Prvi Google Doodle
By Source (WP:NFCC#4), Fair use, Link
Prvi Doodlesi nisu bili animirani, ali su sa razvojem tehnologije postali i animirani, i interaktivni. Dizajnirani su da na lep način privuku pažnju, pa čak i da zabave. 21. maja 2010g. je Google obeležio 30 godina pojave video igre Pac-Man tako što je na početnu stranicu izbacio Doodle s ovom igricom koju ste mogli igrati na svojoj početnoj strani interneta.

A šta posle tog jednog dana?

Ako mislite da sve Google Doodles zanimacije nestaju posle jednog dana, onda se grdno varate! Doodlesi imaju svoju stranicu na internetu na kojoj se arhiviraju, i gde su uvek dostupni.
Ta stranica se nalazi na adresi http://www.google.com/doodles/
Na ovoj stranici možete pretražiti i pregledati Doodlese - dovoljno je da kliknete na neki Doodle i otvoriće Vam se stranica sa samim sadržajem Doodle-a, informacijama kako i zašto je nastala, ko je njen autor, kao i regioni u svetu u kojima je Doodle bio pokazivan. Ovo je naročito zanimljivo, jer se svi Doodles-i ne prikazuju svugde u svetu - na primer, proslave državnih praznika se prikazuju samo u državi za koju su namenjeni.
Na ovaj način možete odigrati Pac-Mana, čisto da se podsetite kako je prvi interaktivni Doodle izgledao (sa ovog linka), ili da odigrate jednu od poslednjih (i možda najzanimljivijih) Doodle igrica koja je izašla za Noć veštica na ovom linku.
Ako ipak ne volite da pretražujete, na Wikipediji se mogu pronaći Doodlesi po datumima, tako na primer redosled Doodlesa za ovu godinu možete videti na ovom linku.

Google Doodles ne nestaju

Možda Vam ponekad početna stranica Google-a deluje prazno bez ugrađenog Doodle-a, ali, kao što vidite, do njih nije teško doći. Ako ste pomislili da će možda nestati kreativnih ideja za ovaj vid zabave - opet se varate. Google održava takmičenja za učenike pod nazivom "Doodle 4 Google", koji se zakazuju i održavaju širom sveta. Javnost može glasati za rad koji im se najviše sviđa, a pobednik dobija različite nagrade (obilazak Googleplex-a, neki put su to novčane nagrade i sl).

Постави коментар

0 Коментари