Linux napunio 25 godina! - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Linux napunio 25 godina!

Linux napunio 25 godina!

Iako već duže vremena ne koristim operativne sisteme bazirane na linux-u, ova vest zavređuje svaku pažnju.
Tux - simbol linuxa, kreirao Larry Ewing
Linux danas slavi 25 godina - srećan mu rođendan! Tačnije, njega je Linus Torvalds predstavio 25. avgusta, 1991g.
Pre tačno 25 godina, u nedelju 25. avgusta 1991. godine, Linus Benedikt Torvalds je informisao zajednicu korisnika operativnog sistema MINIX da je iz hobija kreirao slobodan operativni sistem:. "Pozdrav svima koji koriste Minix. Radim na slobodnom (u smislu besplatni, bez obaveza i uslova korišćenja pp.) operativni sistem (to mi je samo hobi, on neće biti veliki i profesionalan kao GNU) za AT klona 386 (486)". Evo i njegovih reči u originalu: prvo predstavljanje linux-a.
Povodom ovog rođendana, Linuks fondacija je objavila izveštaj o razvoju jezgra Linuksa, zajedno sa infografikama kao i zanimljivo viđenje stvari od samog Torvaldsa.
Nakon ovih 25 godina, Linux služi kao primer kako projekti koji se razvijaju na osnovu interakcije i međusobne komunikacije neke zajednice mogu da dožive uspeh. I ne samo to... 
Ali da razjasnimo malo. Kada se u sadašnjem trenutku kaže Linux, zapravo se ne kaže ni na šta konkretno - ta reč može da označava mnogo pojava. Pa ipak, osnovno značenje joj je jezgro operativnog sistema koji je baziran na njemu. Izvedeno značenje je operativni sistem (koji pokreće Linux jezgro). Većina operativnih sistema koje pokreće Linux u sebi ima i gomilu GNU alata, tako da je za takve operativne sisteme možda i ispravnije reći da su GNU/Linux, ali ova konstrukcija je svojevremeno bila (mada je i dan dans) predmet mnogobrojnih kontraverzi. Pogledajte šaljiv prikaz imaginarne prepirke između Linus Torvalds-a i Richard M. Stallman-a (tvorca GNU-a).
logo debian-a, izvor https://www.debian.org
Ispostavilo se da je Linuks veoma bitna stavka, možda veća i od GNU-a, i to iz razloga zato što je jednostavno - svuda oko nas. Linuks kernel (jezgro) je najzastupljeniji kernel u današnjici!
Da bi smo imali operativni sistem, kod linuksa je značajan pojam distribucije linux-a - to je gotov proizvod spreman za korišćenje. Neki od poznatijih distribucija su Arch, Fedora, Debian, Ubuntu...
Budući da je kreiranje linux distribucije slobodno, i naša zemlja može sa ponosom da se ubroji među one na čijim teritorijama se prave operativni sistemi. U ovom trenutku postoje nekoliko potpuno funkcionalnih operativnih sistema baziranih na linux-u, a kreiranih od strane naših zemljaka, a najpopularniji među njima su, svakako, Сербиан, trios, ali nisu i jedini, jer postoje i mnogi drugi.
izvor: https://developer.android.com/images/brand/Android_Robot_200.png
No, nije kućni računar taj koji je glavni adut linuks jezgra - zapravo, ukoliko to niste do sada znali, ovo jezgro pokreće telefone koji imaju u sebi Android operativni sistem! Zapravo, Google je doprineo da Linux u ovom trenutku pokreće preko 70% svih mobilnih uređaja, ali i ne samo to - ako koristimo Google-ovu pretragu interneta, njen motor je upravo Linux, isto kao i kod bar 90% stranica kojima mi svakodnevno pristupamo. 
Ne samo da se može reći da linuks pokreće internet, zbog svoje modularnosti, mi najčešće i ne znamo da je on tu - koristi se u avionima, na Wi-Fi ruterima, na pametnim satovima, pametnim televizorima, ili na bilo kojem drugom "smart" uređaju koji posedujete u vašem domu.
Zbog svega toga, bilo bi suvišno bilo šta reći sem - Srećan rođendan!

Постави коментар

0 Коментари