Pogledajte dokumentarac o začecima Punk-a u Beogradu - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Pogledajte dokumentarac o začecima Punk-a u Beogradu

Te 1980. godine se Jugoslavija zvanično suočila sa jednim "novim" fenomenom - punk muzikom. Reč "novi" je pod znacima navoda iz prostog razloga - punk se tada uveliko slušao i svirao na ovim prostorima. Na primer, slovenački bend Pankrti su svirali od 1977g.
Bendovi su postojali, ali im je bilo jako teško da dođu do albuma. Samim tim im je bilo otežano da se izdignu iznad lokalnog nivoa i neke šire publike.
U početku su tadašnji mediji bili zatvoreni za ovu vrstu rock'n'roll muzike, sve dok se preko, tada mnogobrojnih, studentskih novina nije lagano počelo pričati o ovom fenomenu.
U tom trenutku se više nije moglo "žmuriti" na ovaj subkulturni pokret. Došlo je do potrebe da se širokom auditorijumu demistifikuje delovanje ovih mladih ljudi.
Morale su se razbiti zablude o tome da nije u pitanju neka sekta, nova politička partija (koja bi razbila "razvijeni socijalizam"), grupa disidenata ili kakva već izmišljena priča koja je u to vreme kružila.
Sa tim ciljem, Radio - Televizija Beograd 1980. godine, u okviru serijala "Neobavezno 2", snima emisiju "Sloboda punku / Punk? Šta je to?".
Urednik je bio Srđan Karanović 
Reditelj ove epizode je Zoran Popović, a u njoj su prvi put na televiziji govorili tadašnji protagonisti beogradske punk scene. U njoj se pojavljuju bendovi: Krvna Zrnca, Pasta ZZ, Defektno Efektni i TV Moroni.
Ukoliko dobro osmotrite, među ljudima koji se pojavljuju, lako ćete prepoznaćete veliki broj poznatih ličnosti, kao što su Vladimir Arsenijević (pisac), Srđan Dragojević (režiser), Saša Rakezić (Aleksandar Zograf - strip autor), Lola Joksimović, Đorđe Lukić Rahaja, Slobodan Nešović, Momčilo Rajin i Nebojša Pajkić (programski urednik SKC)... 
Ova emisija je savršeni dokument doba odrastanja jedne generacije koja je postala polazna osnova jedne epohe promena u tadašnjem jugoslovenskom društvu.
Pogledajte ovu epizodu emisije Neobavezno 2:  Sloboda punku / Punk? Šta je to?

Постави коментар

0 Коментари