GUI alati - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

GUI alati

18.11 GUI alati

Većina programa koje smo do sada pisali su se izvršavali preko komandne linije operativnog sistema, i nisu imali „nikakvu grafičku lepotu“ (u zavisnosti šta ti pod tim podrazumevaš). Moderni programi se grade tako da poseduju i sopstveni GUI tj, grafički interfejs, koji nam mnogo može pomoći, pogotovo u sprečavanju da korisnik unese neke parametre koji mogu da „skrše“ naš program. Verovatno ti želiš, između ostalog, i da kreiraš programe u Python-u koji imaju sopstveni korisnički interfejs. Ne treba da se brineš - to se jednostavno može postići pomoću raznih GUI (skraćenica za grafički korisnički interfejs) biblioteka i njihovih povezanosti sa samim Python-om. Povezivanje (Bindings) je upravo ono što nam omogućava da mi pišemo naše programe u Python-u, a da pri tom koristimo biblioteke koje su pisane u nekim drugim programskim jezicima, tipa C ili C++ . 
Kao što možeš da predpostaviš, nama na raspolaganju stoji zaista mnogo izbora različitih alata za izradu GUI-a: 
  • Kivy – radi i na mobilnim platformama, trenutno podržava samo Python2.
  • PyGTK - Ovo je povezivanje Python-a sa GTK+ toolkitom. Ako nisi nikada čuo, to je temelj na kome je izgrađen GNOME. GTK+ nije jednostavan za korišćenje, ali kada se savlada, može da posluži za brzo kreiranje GUI aplikacije. Alat Glade, koji služi za dizajniranje grafičkih interfejsa se ne sme zaobići, jer štedi vreme i živce. Na žalost, dokumentacija je loša i nekompletna, ali se sa vremenom poboljšava. GTK+ odlično radi na Linux-u ali za Windows ga ne preporučujem, jer još nije kompletno izvršeno portovanje. Sa njim možeš da praviš i FLOSS, ali i komercijalne programe. Da bi počeo da radiš sa njim, pročitaj PyGTK tutorijal.
  • PyQt - Ovo je povezivanje Python-a sa Qt toolkitom. Ako nikada nisi čuo za njega - on je temelj na kojem se izgrađen KDE. Qt je alatka koja je ekstremno jednostavna za korišćenje i veoma moćna, posebno kada se koristi Qt Designer-a, a poseduje i neverovatnu i sveobuhvatnu Qt dokumentaciju. PyQt je besplatan ukoliko sa njim želiš da praviš programe koji su otvorenog koda (GPL licenca), ali bi morao da ga kupiš ukoliko sa njim želiš da praviš komercijalne aplikacije. Ova situacija se malko izmenila sa verzijom Qt 4.5, od koje ti je dozvoljeno da ga koristiš i za kreiranje aplikacija koje nisu pod GPL licencom. Za početak rada sa PyQt-om, pročitaj PyQt tutorial ili PyQt book. Budući da su ovi resursi malo stariji, preporučujem ti PySide, koji je u aktivnoj fazi razvoja.
  • wxPython - Ovo je povezivanje Python-a sa wxWidgets toolkitom. Nije jednostavno korišćenje wxPythona, prethodno moraš da poseduješ jaka volju i želju za učenjem. Ali, sa druge strane, ako ga savladaš shvataš da se trud isplatio jer je on veoma portabl i radi na Linux-u, Windows-u, Mac-u i na mnogim drugim platformama. Na raspolaganju su ti mnogo IDE-a, koji pomažu pri radu sa wxPython-om, jer u sebi sadrže i alate dizajniranje GUI-a, a primeri tih IDE-a su SPE (Stani’s Python Editor) i wxGlade alat za izradu GUI-a. Sa njima možeš da kreiraš besplatne, ali i komercijalne aplikacije. Da bi počeo sa radom, pročitaj wxPython tutorial.

18.10 Kreiraj sopstveni
web sajt
Indeks 18.11.1 Mogućnosti GUI alata

Постави коментар

0 Коментари