Preskoči na glavni sadržaj

Metoda __init__

14.4 Metoda __init__ 

Postoji mnogo različitih metoda kojima se daju specifična i standardna imena, i koje, ako se definišu, imaju veoma poseban značaj za Python-ove klase. Ja ću te sada upoznati i pokazati značaj metode koja se zove __init__ .
Prvo što se primećuje je naziv metode – on počinje i završava se sa dvostrukom donjom crticom. Ukoliko njen naziv ne napišemo upravo ovako, Python će smatrati da smo definisali nešto drugo, a ne __init__().
Zašto je za nas ovaj metod značajan? Pa zato što se __init__() metoda pokreće u onom trenutku kada mi kreiramo neki objekat u našem programu, tj. kada klasa inicijalizuje neki svoj objekat.
Šta ovo znači? Ovo jednostavno znači da mi ovaj specijalan metod ne pozivamo direktno u svom programu, već ga Python automatski poziva prilikom kreiranja objekta neke klase.
I, čemu ovaj metod služi?
Ova metoda je korisna da bi se obavila bilo kakva inicijalizacija objekta. U njoj definišemo neke podrazumevane parametre koje želimo da naš objekat ima kada je stvoren. Ako ti nije još uvek jasno, možeš ovaj metod da zamisliš kao kadrovsku službu u preduzeću. Ti želiš da zaposliš direktora – osobine su da treba da ima završen neki fakultet, 90 godina radnog iskustva u propalim preduzećima itd... Ako želiš da zaposliš sekretaricu, ona mora da ti se pojavi sa dugim nogama i lepim osmehom. Ako želiš da zaposliš fizičkog radnika, kada ti se pojavi na vratima on mora da bude snažan i da može da istovari 10 punih šlepera na sat. Znači, metoda __init__() nam daje objekat koji će imati očekivane karakteristike, koje su potrebne nama za neki rad.
Na primer želiš da nađeš devojku, evo je, taman po tvojoj volji:
>>> class Devojka: 
...   def __init__(self, ime, visina = 180, težina = 68, kosa = 'plava', frizura = 'duga ravna'): 
...       self.ime = ime 
...       self.visina = visina 
...       self.težina = težina 
...       self.kosa = kosa 
...       self.frizura = frizura 
...   def pozdrav(self): 
...       print('Zdravo seronjo, ja se zovem', self.ime) 
...   def opis(self): 
...       print('Ja sam', self.ime, ', visoka sam', self.visina, 'i teška', self.težina, '. Kosa mi je', self.kosa, 'i tražim dečka.') 
...   def frizer(self, boja, friz): 
...       self.kosa = boja 
...       self.frizura = friz 
... 
Za tebe sam definisao klasu Devojka, u okviru koje sam definisao metodu __init__() sa određenim parametrima – od njih nam je obavezan parametar ime (koji se nalazi odmah iza uobičajenog parametra self koji prestavlja sam objekat). Ostali parametri su opcioni jer sam im dao podrazumevane vrednosti. Zatim sam kreirao novu promenljivu (koja je, drugim rečima - polje) koje se takođe zove ime, samo što se ona odnosi na sam objekat, jer će to biti osobina nekog jedinstvenog objekta, pa je oznaka koju koristim self.ime. Obrati pažnju da će od ovog trenutka to postati dve različite promenljive, iako obe nose naziv 'ime' jedna će biti neko ime koje smo prosledili klasi, a self.ime će biti promenljiva koja pripada objektu - lično. To ne predstavlja zaista nikakav problem, jer nam oznaka sa tačkom self.ime govori da postoji nešto što se zove "ime" i da je to nešto sastavni deo objekta, koji se pojavljuje pod oznakom "self", dok je drugo „ime“ u stvari samo lokalna promenljiva. Mada deluje konfuzno, posle eksplicitne dodele vrednosti promenljivoj self.ime, mi Pythonu govorimo kome pripada koja promenljiva. 
Zatim smo redom kreirali i ostale promenljive koje opisuju objekat na neki način. Nakon toga sam definisao i uobičajene funkcije koje očekuješ od objekta klase Devojka.
E, sad... Sve je tu... Ali, gde je ta devojka?!?
Pa, nismo je još kreirali... Ako si baš zagoreo, evo ti odmah.... Dajem dve....
>>> riba = Devojka('Mara') 
>>> stidljiva = Devojka('Mašinka Spužvić', 110, težina = 110) 
Najvažnije ti je da primetiš da ja nisam direktno pozvao __init__() metod, već sam prilikom kreacije objekata prosledio argumente, koje sam stavio unutar zagrada nakon imena klase. Sada vidiš taj toliko poseban značaj ove metode – kada je definišemo, prilikom kreiranja objekta mi „podešavamo“ konkretne osobine koje želimo da ima baš taj objekat!
Sada smo u mogućnosti da koristimo polje self.ime ili self.visina (ili neko drugo) u metodama klase, ili u samom programu:
>>> riba.pozdrav() 
Zdravo seronjo, ja se zovem Mara 
>>> riba.opis() 
Ja sam Mara , visoka sam 180 i teška 68 . Kosa mi je plava i tražim dečka. 
>>> riba.frizura 
'duga ravna' 
>>> riba.frizer('crna', 'ćelava') 
>>> riba.opis() 
Ja sam Mara , visoka sam 180 i teška 68 . Kosa mi je crna i tražim dečka. 
>>> riba.frizura 
'ćelava' 
A druga devojka je isto tako devojka, ali ima neke druge atribute:
>>> stidljiva.opis() 
Ja sam Mašinka Spužvić , visoka sam 110 i teška 110 . Kosa mi je plava i tražim dečka. 
Ova stidljiva devojka je negde nestala na par meseci, a kada se vratila:
>>> stidljiva.frizer('šatirana', 'duga loknasta') 
>>> stidljiva.težina = 50 
>>> stidljiva.ime = 'Lepojka Momčilović' 
>>> stidljiva.opis() 
Ja sam Lepojka Momčilović , visoka sam 110 i teška 50 . Kosa mi je šatirana i tražim dečka. 
>>> 
Pobogu, čak je i ime promenila!
Ovo je tipičan primer, u kome mi možemo svojim uticajem da menjamo osobine svakog pojedinačnog objekta, već prema našim potrebama i zahtevima. Obrati pažnju na to da su i stidljiva i riba – devojke. Razlikuju se u svojim osobinama, iako su to u suštini – iste osobine (imaju ime, visinu, težinu, frizuru itd, ali svaka ima različito ime, frizuru itd). Većinu ovih osobina nam je, u startu, upravo pružio __init__() metod.

14.3 Metode Indeks 14.5 Promenljive
koje pripadaju
klasi ili objektu

Diskusija

Ovo je mesto za predloge, sugestije, kritike....
Zato, druže, hitno pošalji komentar

Najčitanije ovog meseca

Elektronska nacija

Elektronska nacija Šta se to oko mene dešava? I tako se ništa ne reševa? Ogromna količina informacija I nova elektronska nacija.
Možda sam hteo nešto da napišem A ne mogu da komentarišem. Ne znam šta od tog da očekujem Pa zato sve to redom psujem.
Sada za neki lajk, komentar i šer Takmiče se mačak i ker. To su te nove vibracije... Koje šalju elektronske nacije.
Nerešivi problemi više ne postoje, Mudre misli sad lajkove broje. Kažu da budućnost nam je Sačinjena od tridesetdvobitne boje.
Ako misliš da je elektronska nacija Samo jedna velika manipulacija, Odmah možeš početi nešto piti Ili nad sudbinom suze liti.
Odavno smo prešli taj prag, Kog su čuvali i Bog i Vrag. Nije baš ni to neka senzacija Da tu je elektronska nacija.

Pozadina Bekstva iz Titela

Pozadina "Bekstva iz Titela" Uspomene su ono što nas pokreće. One su začin koji daje ukus papazjaniji od života koju sami pravimo. Događaji koji nas često kroz život prate bivaju na neki način zaboravljeni,  zauvek odbačeni... Kao da nikada nisu bili deo nas.
Međutim, kada se dohvatimo metle kojom čistimo svoja sećanja, razgrćući paučinu zaborava, često pronađemo i davno zaboravljenu boju osećanja koja su nekada postojala, a koja su do tad samo čučala negde zabačena u nama. Prekrasna osećanja koja su nekada davala smisao svemu mi na kraju prekrijemo patinom nebitnih svakodnevnih sitnica.
A ta osećanja su naš vremeplov. Čim ih nađemo dobijamo moć da se vratimo kroz vreme i da ponovo proživimo sve one lepe i ružne stvari. Na žalost, nemamo moć da ih i menjamo. Poneki put vraćam svoje vreme unazad... Zanimljiva mi je bila cela priča koja stoji iza  nikada dovršene pesme "Bekstvo iz Titela". Vredi li ta priča? Ne znam... Meni je draga. Mali biser pronađen ispod sloja …

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen?

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen? Ne prođe dan a da se ne naleti na neku "prevaru". Naravno, kao i uvek, prevareni bivaju oni koji traže prevare kod nekih drugih prevaranata koji 100% varaju i vrše prevare 😀 (ma koliko ovo čudno zvuči, ova rečenica je istinita). Elem, uzrok za ovaj tekst je panična informacija koja se pojavila na društvenim mrežama i koja se širi brzinom munje, ostavljajući pustoš za sobom. A informacija je: Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500 !!! OK! Primljeno, a zašto da ne uzimamo Paracetamol?
Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500. To je novi, veoma beli i sjajni paracetamol, doktori savetuju da sadrži virus „Machupo“, koji se smatra jednim od najopasnijih virusa na svetu, sa visokom smrtnošću stopa...
(itd, tipa deli dalje, važno obaveštenje i sl... vidi sliku) Međutim, da li je ovo upozorenje validno? Da li je stvarno opasno uzimati paracetamol? Ne, ovo je prevara.... Evo i zašto Iako na oko deluje kao sasvim is…

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju Za razliku od operativnih sistema baziranih na linuxu, Microsoft-ovi i Apple-ovi sistemi imaju zaista malo izbora u ponudi kada su u pitanju razvojni alati. Naime, na ovim platformama ste vezani za razvojne alatke koje su i predviđene za samo te sisteme i proizvode ih isti oni koji kreiraju i sam sistem.
Nije problem u vezi kvaliteta tih alatki (na primer: za Windows programere Visual Studio nema premca) već su u pitanju i neki drugi faktori, kao na primer: Mogućnost izbora između više mogućnosti,Kreiranje multiplatformskih aplikacija,Lakoća održavanja alata,Sistemski resursi potrebni za čuvanje i pokretanje alata,Lakoća korišćenja alata,Lako podešavanje alata itd. Većina ljudi koji rade na proizvodnim mašinama u nekoj firmi će se nasmejati na prethodne stavke jer se većina odgovora nađe u zahtevima klijenata. Ali postoje kategorije kojima ovo može bitno. Neke od njih su: učenici i studenti, developeri koji nisu zaposlen…

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame 21. februara 2018. godine je AdSense, jedna od najvećih mreža za oglašavanje u vlasništvu Google-a, načinila jedan od najvećih iskoraka u domenu podešavanja oglasa na nekoj web lokaciji. Naime, njihove "automatske reklame" (auto ad) su postale globalno dostupne web masterima. Zapravo, auto ad je nastala kao sledeća generacija već postojećeg page level ad sistema, u kom page level ad postaje samo integralni deo novih mogućnosti. Ideja koja stoji iza novog sistema je automatsko postavljanje oglasa bilo gde na Vašoj stranici pomoću Google-ovog mašinskog učenja, tj web master više ne mora da razmišlja o mestu na kome će postaviti oglas, već će AdSense algoritam proceniti gde ima mesta ili gde je najoptimalnije postaviti oglas u zavisnosti od sadržaja i posetioca. Iako ovaj novi vid oglasa znatno olakšava posao web developerima jer je potrebno samo jednom da ubace AdSense kod na sajt, (ili po jednom na svaku stranicu u <head> sekci…

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs! Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation. Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na slici ispo…

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu?

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu? U 2018g. je pojam kompjuterske sigurnosti dovoljno sazreo, kako među ljudima koji kreiraju programe i sadržaje, tako i među običnim korisnicima. Kreatori programa koriste sve raspoložive resurse kako bi krajnjeg korisnika osigurali od raznih internet pretnji, najčešće putem vizuelnih ili audio obaveštenja, blokiranja određenih sadržaja i sl. Sa druge strane, kreatori sadržaja najčešće svojom nepažnjom ili neznanjem dovedu sebe u položaj da njihov sadržaj bude označen kao nesiguran. Za krajnjeg korisnika je najbitniji jedan od prvih znakova bezbednosti - sigurna konekcija. On tu sigurnu konekciju prepoznaje tako što se ona odvija putem linkova koji počinju sa https:// (umesto pređašnjih http://). Podaci koji se šalju putem ovakvih linkova su osigurani TLS protokolom, tj oni su (između ostalog) enkriptovani. Koliko je važno da vaša konekcija bude sa prefiksom https govori i činjenica da na…

Vremenske nepogode

Vremenske nepogode

📧 Kako na responzivnim Blogger-ovim temama izmeniti "Subscribe" dugme? 📧

📧 Kako na responzivnim Blogger-ovim temama 📧 📧 izmeniti 📧 📧 "Subscribe" dugme? 📧 2018-ta je godina i neke stvari zaista lagano klize u istoriju. Jedna od tih stvari, koja je veoma korisna za blogove i pisanja na njima, je mogućnost da čitaoci primaju Vaše nove tekstove na svoju email adresu. Popularni "subscribe" lagano biva zamenjen sa opcijama primanja obaveštenja sa blogova koje pratite direktno u pretraživaču ili čak i u samom operativniom sistemu (notifikacije). Međutim, popularni RSS feed-ovi nisu mrtvi, i zbog toga je važno imati među svojim čitaocima i ljude koji vole da koriste svoju elektronsku poštu da bi pratili sadržaje sa blogova. Jedna od popularnijih platformi za pisanje blogova Blogger je prošle godine predstavila novi set responzivnih tema. Iako savremene, ovim temama nedostaje mnogo opcija za prilagođavanje. Jedna od opcija je i izmena teksta na dugmadima. Iz tog razloga, u ovom tutorijalu će biti pokazano kako se može promeniti tekst i sa…