Interpretiran

3.2.6 Interpretiran

Šta ovo, u stvari, znači?
Pa prosto je....
Vaš računar razume samo 0 i 1, što za njega predstavlja ima struje, nema struje, tačno, netačno. U suštini, sve (filmovi, muzika, slike...) za računar su samo zbrčkana papazjanija oznaka nula i jedinica. 
Da bi „pričao“ sa računarom, moraš govoriti jezikom 0 i 1, što zapravo, i nije toliko praktično. Upravo zato i postoje programski jezici! Jednostavno napišeš program, a na programskom jeziku je da prevede taj program računaru (tj da mu pošalje gomilu 0 i 1 koje su oznake i operacija, ali i podataka koje će ovaj da obradi na zadati način.
I zato imamo ovakvu situaciju:
Postoje jezici, pri čijem korišćenju, na kraju procesa, moraš da sam odradiš kompajliranje ili prevođenje na „jezik nula i jedinica“, što, ako ste negde napravili grešku, može da stvori glavobolju (a da e pričam o drastičnom gubljenju vremena)!
Programi koji su pisani jezicima koji zahtevaju kompajliranje, kao što su npr. C ili C++, se konvertovani iz izvornog jezika (odnosno C-a ili C++-a) na jezik kojim govori tvoj računar (binarni kod tj. nule i jedinice) koristeći poseban program - kompajler sa različitim oznakama i opcijama. Kada pokreneš takav program, linker/loader softver kopira program sa hard diska u memoriju i tada ga isporučuje računaru kako bi ga ovaj pokrenuo. 
Pri pokretanju programa pisanog u Python-u, sa druge strane, ne treba kompajliranje u binarni kod. Ti samo pokreneš program direktno! U suštini, Python (ne jezik, već softver u kome je pisan) pretvara izvorni kod tvog programa u neki srednji oblik, koji se zove bytecode (bajtkod), ali to čini samo jednom, ukoliko ga ne menjate, a zatim pokreće nešto što se zove Virtuelna Mašina (o njoj ne moraš uopšte ni da misliš, ugrađena je u sam Python) koja prevodi taj bytecode u jezik računara.
Ova papazjanija, koja ti verovatno nije jasna, pa možeš, u suštini, da je zaboraviš dok ti ne zatreba, znači samo da je korišćenje Python-a mnogo lakše, jer ne morate da brinete o kompajliranju programa, već ga napišete – pokrenete, ako ne valja, opet ispravite – pokrenete (sam Python će odraditi većinu posla za tebe). Ovo takođe znači da je Python program prenosiv sa platforme na platformu, i da možeš samo da kopiraš program na drugi računar (na kom je instalirana neka verzija Python-a, bez toga ne može!) i on će da, jednostavno,  radi.

3.2.5 Portabl Indeks 3.2.7 Objektno
orijentisan

Primjedbe

Popularno ovog meseca

Gde pronaći novosti sa facebook stranica nakon velike promene koja ga je zadesila?

Dva načina da vratite svoj Windows 10 na fabričke vrednosti

Kako preuzeti video koji je neko postavio na facebook-u bez upotrebe dodatnih programa?

Više neće biti moguć besplatan prelazak na Windows 10

Prijateljski meč ŠK "Titel" - ŠK "Bukovac"

Tu je novi Qt creator 4.4.0!

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Fake poet

Da li je poželjno biti anoniman na internetu (ili se predstavljati punim imenom i prezimenom)?

Organizacija foldera i fajlova u Linux fajl sistemu