Organizacija foldera i fajlova u Linux fajl sistemu

Organizacija foldera i fajlova u Linux fajl sistemu

"Jao, kakva je ovo papazjanija??!"
"Gde je ovde bilo šta što mi treba??"
"Ne mogu da se snađem! Šta sve ovo znači??"
"Otvorio/la sam fajl sistem i kompjuter mi tu pokazuje gomilu nekih foldera, i ne znam šta je šta..."
Pa stanite malo... Da li ste ikad otvorili u Windows-u folder system ili system32 i tamo znali šta je šta?!
U Linux-u se, zapravo, čak je i lakše se snaći!
Potrebno je samo malo poznavati kako sistem "radi" s fajlovima, gde ih drži, i na šta se određeni folderi odnose i čemu služe...
Ono što je zanimljivo kod linux-a je to da gotovo sve ove foldere možete napraviti pre instalacije i kasnije (ili tokom instalacije) ih samo "ubaciti" (mount-ovati)...
Nego da mi pređemo na opis.

/  - ovo je tzv root folder: mesto na kom sve počinje, mesto sa kog možete otići bilo gde u sistemu

/bin - Tu su smešteni programi koji su potrebni sistemu da bi se mogao "podići" i normalno funkcionisati, tu ćete naći i najčešće korišćene komande potrebne za rad u terminalu.


/boot - Tu se nalazi jezgro sistema (Linux kernel) i njegova "slika" koja se u toku podizanja sistema učitava u RAM. Takođe, tu se nalaze i konfiguracijski fajlovi za bootloader (GRUB).


/dev - Na ovom mestu se nalaze svi vaši uređaji-naime, kod Linux-a važi pravilo "Sve je fajl", tako da ovde možete videti sav prepoznat hardver u vidu nekih fajlova!


/etc - Ovaj folder sadrži konfiguracijske fajlove, "skripte", koji utiču na ponašanje sistema, bez obzira koji ga korisnik koristi. U ovom folderu su skoro sve fajlove možete otvoriti pomoću tekst editor programa, tako da u Linux-u nema tajni!


/home - Ovo je mesto za Vas. U ovom folderu se nalaze Vaši fajlovi, podešavanja i ostalo.... Ako ima više korisnika računara, ovaj folder će imati za svakog od njih podfolder s njihovim imenima. Svakom korisniku je dozvoljeno da koristi samo folder čiji je on "vlasnik".


/lib - Ovaj folder sadrži fajlove koji su potrebni jezgru sistema za rad, opis ovih fajlova je najsličniji opisu .dll fajlova u Windowsu.


/lost+found - Kada kreiramo particije, sistem im automatski dodeljuje po jedan ovakav folder. U normalnim uslovima, kada sve funkcioniše kako treba, ovaj folder je prazan. Ukoliko nam se sistemu nešto "gadno" desi (najčešće sa hard diskom) u ovom folderu vredi potražiti neke stvari.


/media - Kada ubacimo CD, DVD, USB ili prikačimo neki drugi Hard Disk, u ovom folderu ćemo potražiti njihov sadržaj (ukoliko nam autoplay zakaže). Na ovom mestu je njihov mount point.


/mnt - Ako nekom od pomenutih uređaja iz /media sistem nije uredio da se automount-uju (slično kao autoplay), već mi to moramo manuelno da uradimo, oni će se naći ovde.


/opt - Ovaj folder možete koristiti da u njega instalirate neki dodatni softver (sa interneta, kupljen), najčešće programe koji se ne mogu naći u Software Centru.


/proc - Sadržinu ovog foldera je najlakše objasniti rečima "Virtuelni fajlsistem". Fajlovi koji se nalaze u njemu su u stvari "kanali" kojima jezgro sistema komunicira s uređajima. Ako želite, možete pogledati kako jezgro "vidi" vaš kompjuter.


/root - Jedini korisnik koji nema svoj folder u /home je root korisnik. To je superuser (slično kao u Windowsu Administrator) - njemu je dozvoljeno da koristi/modifikuje/kreira/briše gotovo sve fajlove! Ovaj folder je predviđen za "lične stvari" tog korisnika.


/sbin - Folder koji sadrži programe koji su od vitalnog značaja za funkcionisanje sistema. Ovi programi su predviđeni da ih koristi superuser tj gorepomenuti root korisnik.


/srv - folder koji može da sadrži podatke potrebne za servise tipa HTTP ili npr FTP.


/sys - Još jedan virtuelni fajl sistem koji služi da kernel "vidi" naš sistem.


/tmp - Ovo je mesto gde programi ostavljaju svoje privremene fajlove potrebne za njihovo trenutno funkcionisanje. Obično se prilikom gašenja računara ovaj folder prazni.


/var - Ovo je folder koji se "neprestano" menja - tj promena fajlova je dinamična u vremenu, koristi se za razne baze podataka, mejl itd. Njegov sadržaj je veoma koristan, a jedan od najkorisnijih foldera je /var/log/ čiji sadržaj moramo s vremena na vreme da pogledamo, jer se u njemu nalaze svi log-ovi našeg sistema.


/usr - Ovo je verovatno najveći folder u Vašem fajl sistemu.Predviđen je da sadrži sve fajlove i programe koji su pod kontrolom "običnih" korisnika.
Kada ga otvorite, videćete da su folderi u njemu relativno slično raspoređeni i da su im nazivi isti kao u samom file sistemu. Zanimljivi folderi ovde su:

/usr/bin - Folder u kome su instalirani svi Vaši programi, može da sadrži hiljade programa.

/usr/lib - Potrebni "dll-ovi" da bi programi iz /usr/bin funkcionisali. Naravno u linuxu nema dll-ova, već su to većinom fajlovi sa .so ekstenzijom.


/usr/local - Folder predviđen za instalaciju programa koji ne dolaze u okviru sistema. Ovaj folder je prilikom instalacije sistema prazan.

/usr/sbin - Još administrativnih programa.


/usr/share - Folder koji sadrži "šerovane" fajlove potrebne programima iz /usr/bin. To su najčešće konfiguracijski fajlovi sistema i sl. U ovom folderu se nalaze Vaše pozadine za desktop, zvučne teme i sl.

Primjedbe

Popularno ovog meseca

Gde pronaći novosti sa facebook stranica nakon velike promene koja ga je zadesila?

Dva načina da vratite svoj Windows 10 na fabričke vrednosti

Kako preuzeti video koji je neko postavio na facebook-u bez upotrebe dodatnih programa?

Više neće biti moguć besplatan prelazak na Windows 10

Prijateljski meč ŠK "Titel" - ŠK "Bukovac"

Tu je novi Qt creator 4.4.0!

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Fake poet

Da li je poželjno biti anoniman na internetu (ili se predstavljati punim imenom i prezimenom)?