Пређи на главни садржај

У НБ "Стојан Трумић" Тител, представљене књиге Драгана Вујичића

Текст и фото: 
Стево Диклић 

Запослени у НБ "Стојан Трумић", Тител, одрадили су велик посао у току овогодишњих Великогопојинских свечаности, а један од успешно обављених послова је и представљање књига Драгана Вујичића, новинара и уредника "Вечерњих новости".

Иако су плакати најављивали долазак аутора и представљање књиге "Зрно рата", у сали се појавио Драган Вујичић и, како је он рекао, екипа његових пријатеља који су му помогли у представљању његових четирију књига:

"Зрно рата", "Сребренички круг", "НЛО над Балканом" и "Таоци короне".

Тителска публика осим аутора, упознала је и пензионисаног пуковника Милутина Филиповића Фићу, којег Вујичић признаје за коаутора књиге "Зрно рата", Горана Марјановића, електроинжењера- стручњака за лик и дело Николе Тесле и Дејана Максимовића, новинара, издавача и власника издавачке куће "Филип Вишњић". Драган Вујичић је рекао да  екипа са којом је стигао је екипа добрих пријатеља и да никад немају посебан план и припреме, већ  наступају спонтано и у складу са ситуацијом на лицу места.

У књизи "Таоци короне" аутор говори о моћним компанијама и владарима из сенке који покушавају да свет покоре и подреде га својим интересима. Књига је намењена онима који се не поводе за утицајем медицинске струке и медија који свесно или несвесно помажу реализацију недобронамерних и егоистичних  циљева светских моћника.

У књизи "Сребренички круг", Драган Вујичић говори о раду Хашког трибунала који је више него срамотан. По његовим речима нема ни "Г" о геноциду у Сребреници, него је реч о ратном злочину где је убијен вишеструко мањи број ратних заробљеника од онога "напумпанога" броја. Кривци за тај злочин треба да буду кажњени, што је већ и учињено, па је самим тим још опаснија нечасна намера Велике Британије да у Савету безбедности Србима импутира геноцидност.

У књизи "НЛО над Балканом" Вујичић се бави езотеричним темама као што су НЛО, живот у свемиру, мистерије везане за пирамиде, тајне Антарктика, напредне цивилизације које живе испод нас...

Највише времена посвећено је књизи "Зрно рата", књизи у којој се налази 50, само наоко,  различитих и засебних прича о људима, прича које су се дешавале 1999. године на простору Косова и Метохије чије судбине прати 20 година касније.. Драган Вујичић, ратни репортер који је извештавао са свих ратишта са простора бивше Југославије, овом књигом подиже на посебан начин  споменик свим нашим борцима на Космету, пре свега борцима треће армије. У књизи се између осталог помињу: генерал Божидар Делић. пуковник Вељко Ловре, генерали Лазаревић и Стојмировић, заставник Добривоје Стојановић, лекар Горан Здравковић, Ив Ен Претник, Симонида, Слађана Станковић, Марија Милић, Марија Миленковић, руски борци Николај Виторовић Стасков и маршал Алексејев... Аутор каже да то није само прича о рату против НАТО пакта и није прича  само о рату и пуцњави, већ је то прича о најистинитијим и најстрашнијим догађајима који су остали незабележени. 

Пуковника у пензији, Милутина Филиповића Фићу којег су звали компјутер Приштинског корпуса,  Вујуичић признаје за коаутора књиге јер му је помогао око успостављања многих контаката. 

Посебна је прича о корицама књиге где се налазе фотографије двојице српских војних извиђача, Она из 1916. представља Драгана Матића која се налази у многим уџбеницима историје и ратовања, а друга је слика Дарка Ђорђевића коју је снимила агенција Ројтерс и која се налази на нашим и светским сајтовима. Фотографију су присвојили и Американци и Французи, а још је занимљивије да је његов лик преузела француска кућа која се бави производњом видео игрица где његов лик  представља снајперисту. Ово је открио Ђорђевићев син док је играо видео игрицу.

Драган Вујичић је био одушевљен одзивом публике у Тителу и интерсовањем за садржај књига, па је радо одговарао на постављена питања.

Аутор нам је одговарајући на наше питање о утисцима са презентације његове четири књиге, открио једну занимљивост. Он је дошао на позив Горана Поповића, директора НБ "Стојан Трумић" којег је овом приликом видео након 47 година, а рођени су и живели у истој  згради на истом  улазу. Било је то поновно упознавање након скоро пола века.

О Тителу и тителској публици има најбоље мишљење и због тога жели поново да дође чим се укаже прилика и повод за долазак. 

Поносан сам на све моје књиге, а нарочито на "Зрно рата" која је прошле године била најбоља књига у издању Војске.

Текст и фото: 
Стево Диклић 

Коментари

Obavezno pročitajte i:

Top nedelje:

Kako otvoriti novi Google i gmail nalog?

Google je kompanija koja je od kreiranja najbolje internet pretrage do spleta raznih umreženih servisa prešla dug put. Otvaranje ličnih imejl (email) adresa i dodela prostora za skladištenje poruka (email sanduče) je ova kompanija pružila svojim korisnicima davne 2004. godine. [message] Za početnike: Šta je Email? Uopšteno, email je elektronska pošta pomoću koje možete komunicirati putem tekstualnih poruka sa drugim korisnicima interneta, deliti sa njima različite sadržaje (slike, dokumenta, fajlove, internet adrese...). Na današnjem internetu, (sem u poslovnom segmentu društva) email adresa je izgubila svoju prvobitnu namenu i služi za kreiranje naloga na različitim sajtovima. (Facebook, Twitter, Instagram…) Google u ovom trenutku pokriva širok spektar proizvoda od kojih je elektronska pošta samo jedna usluga. Kada se kreira Google nalog za elektronsku poštu (popularni gmail nalog), automatski će biti kreiran i Google nalog koji možete koristiti za prijavu na ostale s

Proverite preko interneta do kada Vam je overena zdravstvena knjižica

Od kada je uvedena "plastična" zdravstvena knjižica, gomila građana koji nisu u radnom odnosu često zagubi dokument na kojem im piše datum do kog im je zdravstvena knjižica overena. Neki put, čak i zaposleni se nađu u situaciji da pođe na lekarski pregled, a da mu u domu zdravlja kažu da knjižica nije overena (npr. zbog praznika se nije uradila automatska overa ili poslodavac nije izvršio svoje obaveze). 

Pretražite elektronski katastar nepokretnosti Republike Srbije

Šta je katastar i zašto je on bitan? Katastar (ili katastar nepokretnosti) je osnovna evidencija podataka o nepokretnostima i nosiocima prava nad njima na određenoj administrativnoj površini. Katastar u sebi sadrži podatke o zemljištu (npr. oblik, površina, način korišćenja...), zgradama i drugim građevinskim objektima, kao i informacije o subjektima koji su nosioci prava na tim napokretnosrima.

Мошорин: Црквена општина мошоринска расписала књижевни конкурс поводом 80 година Рације

Крст и споменик на месту где су о Божићу 1942. године побијени Мошоринци Текст и фото: Стево Диклић Тек што је завршена ликовна колонија посвећена жртвама Рације, осамдесетогодишњици злочиначке акције мађарске окупационе војске и дела локалног мађарског становништва, Црквена општина мошоринска већ је расписала књижевни конкурс под називом. " Живи смо- Погром (Рација) 1942 ".

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs! Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation. Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na s