Пређи на главни садржај

Upomoć! Blogger je zaključao moj blog! Šta da radim?

Upomoć! Blogger je zaključao moj blog! Šta da radim?

Iako neprimetno, Blogger platforma se još uvek menja. Tek po sporadičnim i masovnim neprijatnim iskustvima korisnika se da uočiti da se u pozadini nešto krupno dešava.

27. aprila 2021. godine su mnogi korisnici širom sveta bili neprijatno iznenađeni porukom koju im je Blogger poslao. Oni su obavešteni da su prekršili smernice za dozvoljeni sadržaj ove platforme (ovo može da se desi iz raznoraznih razloga, ali je ovog puta okidač bio spam tj. nepoželjan sadržaj).

Samim tim, celokupan sadržaj njihovih blogova biva zaključan, što pdrazumeva da on više nije dostupan na internetu, a u Blogger-ovoj kontrolnoj tabli postoje opcije samo za brisanje određenih tekstova! Drugim rečima, ako autor ne reaguje adekvatno, ostaje bez svog celokupnog rada koji je kreiran na ovoj platformi.

Da stvar bude još intrigantnija, ogromna većina blogova pogođenih ovom merom nema nikakve veze sa kreiranjem nepoželjnog sadržaja, niti sa kršenjem smernica. Većinom su to blogovi učenika ili nastavnika koji služe za praćenje i savladavanje školskog gradiva.

Postoje slučajevi u kojima su se čak i novonastali blogovi u kojima nema niti jednog teksta ili bilo kakvog sadržaja, našli na udaru ove mere!

Blogger/Blogspot se još uvek nije oglasio o tome šta je bio okidač za ovu grešku čije posledice imaju ogromne razmere. Posmatrajući aktivnosti njegovog razvojnog tima, najverovatnije nikada nećemo ni saznati šta se to zapravo desilo protekle nedelje. Najverovatnije se uzrok može pronaći u sistemu za automatsku detekciju i prevenciju nepoželjnih aktivnosti (kojih zaista i ima u nemalom broju) na ovoj platformi.

Bilo kako bilo, šteta je već načinjena, a otklanjanje posledica nije baš ni tako jednostavno.

Šta treba da učinim ukoliko mi je blog zaključan?

Ako ste ovih dana neprijatno iznenađeni optužbom da ste prekršili pravila korišćenja Blogger/Blogspot platforme i vaš blog je postao zaključan, ono što morate učiniti je sledeće:

  1. U gornjem levom uglu kliknite na strelicu prema dole .
  2. Izaberite ime svog zaključanog bloga.
  3. Proverite njegov sadržaj kako bi se uverili da ne postoji neki od prekršaja smernica. Uklonite tekstove ili sadržaje koji su u suprotnosti sa uslovima korišćenja (kopirane, kršenje autorskih prava i sl.)
  4. Potrebno je da kliknete na dugme Appeal, u suprotnom će Vam blog biti trajno obrisan u roku od tri meseca (90 dana).

    Na ovaj način, Vi ćete Blogger-ovom timu poslati celokupan blog na pregled i ako se utvrdi da niste prekršili niti jednu smernicu, blog će biti otključan i biće Vam vraćen pristup.

Backup i samo backup!

Vidimo da se greške dešavaju. Ovo je možda samo jedan sitan bug u nekoj skripti, ali njegove posledice mogu biti prilično teške za sve korisnike. Zamislite kada neko uloži ogromnu količinu vremena i energije da bi to u jednom trenu jednostavno nestalo.

Da bi se takve stvari predupredile i sprečile, najbolje je stvoriti redovnu naviku izrade i čuvanja rezervne kopije svog celokupnog sadržaja.

Ovakve rezervne kopije Vam uvek mogu pomoći u ovim ili sličnim situacijama, kada nečija greška, volja ili zla namera obriše ono što ste sa mukom stvarali.

Kako uraditi rezervnu kopiju sadržaja na Blogger/Blogspot platformi, možete pročitati u ovom tekstu.

Коментари

Obavezno pročitajte i:

Top nedelje:

Kako otvoriti novi Google i gmail nalog?

Google je kompanija koja je od kreiranja najbolje internet pretrage do spleta raznih umreženih servisa prešla dug put. Otvaranje ličnih imejl (email) adresa i dodela prostora za skladištenje poruka (email sanduče) je ova kompanija pružila svojim korisnicima davne 2004. godine. [message] Za početnike: Šta je Email? Uopšteno, email je elektronska pošta pomoću koje možete komunicirati putem tekstualnih poruka sa drugim korisnicima interneta, deliti sa njima različite sadržaje (slike, dokumenta, fajlove, internet adrese...). Na današnjem internetu, (sem u poslovnom segmentu društva) email adresa je izgubila svoju prvobitnu namenu i služi za kreiranje naloga na različitim sajtovima. (Facebook, Twitter, Instagram…) Google u ovom trenutku pokriva širok spektar proizvoda od kojih je elektronska pošta samo jedna usluga. Kada se kreira Google nalog za elektronsku poštu (popularni gmail nalog), automatski će biti kreiran i Google nalog koji možete koristiti za prijavu na ostale s

Proverite preko interneta do kada Vam je overena zdravstvena knjižica

Od kada je uvedena "plastična" zdravstvena knjižica, gomila građana koji nisu u radnom odnosu često zagubi dokument na kojem im piše datum do kog im je zdravstvena knjižica overena. Neki put, čak i zaposleni se nađu u situaciji da pođe na lekarski pregled, a da mu u domu zdravlja kažu da knjižica nije overena (npr. zbog praznika se nije uradila automatska overa ili poslodavac nije izvršio svoje obaveze). 

Pretražite elektronski katastar nepokretnosti Republike Srbije

Šta je katastar i zašto je on bitan? Katastar (ili katastar nepokretnosti) je osnovna evidencija podataka o nepokretnostima i nosiocima prava nad njima na određenoj administrativnoj površini. Katastar u sebi sadrži podatke o zemljištu (npr. oblik, površina, način korišćenja...), zgradama i drugim građevinskim objektima, kao i informacije o subjektima koji su nosioci prava na tim napokretnosrima.

Мошорин: Црквена општина мошоринска расписала књижевни конкурс поводом 80 година Рације

Крст и споменик на месту где су о Божићу 1942. године побијени Мошоринци Текст и фото: Стево Диклић Тек што је завршена ликовна колонија посвећена жртвама Рације, осамдесетогодишњици злочиначке акције мађарске окупационе војске и дела локалног мађарског становништва, Црквена општина мошоринска већ је расписала књижевни конкурс под називом. " Живи смо- Погром (Рација) 1942 ".

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs! Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation. Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na s