Upomoć! Blogger je zaključao moj blog! Šta da radim? - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Upomoć! Blogger je zaključao moj blog! Šta da radim?

Upomoć! Blogger je zaključao moj blog! Šta da radim?

Iako neprimetno, Blogger platforma se još uvek menja. Tek po sporadičnim i masovnim neprijatnim iskustvima korisnika se da uočiti da se u pozadini nešto krupno dešava.

27. aprila 2021. godine su mnogi korisnici širom sveta bili neprijatno iznenađeni porukom koju im je Blogger poslao. Oni su obavešteni da su prekršili smernice za dozvoljeni sadržaj ove platforme (ovo može da se desi iz raznoraznih razloga, ali je ovog puta okidač bio spam tj. nepoželjan sadržaj).

Samim tim, celokupan sadržaj njihovih blogova biva zaključan, što pdrazumeva da on više nije dostupan na internetu, a u Blogger-ovoj kontrolnoj tabli postoje opcije samo za brisanje određenih tekstova! Drugim rečima, ako autor ne reaguje adekvatno, ostaje bez svog celokupnog rada koji je kreiran na ovoj platformi.

Da stvar bude još intrigantnija, ogromna većina blogova pogođenih ovom merom nema nikakve veze sa kreiranjem nepoželjnog sadržaja, niti sa kršenjem smernica. Većinom su to blogovi učenika ili nastavnika koji služe za praćenje i savladavanje školskog gradiva.

Postoje slučajevi u kojima su se čak i novonastali blogovi u kojima nema niti jednog teksta ili bilo kakvog sadržaja, našli na udaru ove mere!

Blogger/Blogspot se još uvek nije oglasio o tome šta je bio okidač za ovu grešku čije posledice imaju ogromne razmere. Posmatrajući aktivnosti njegovog razvojnog tima, najverovatnije nikada nećemo ni saznati šta se to zapravo desilo protekle nedelje. Najverovatnije se uzrok može pronaći u sistemu za automatsku detekciju i prevenciju nepoželjnih aktivnosti (kojih zaista i ima u nemalom broju) na ovoj platformi.

Bilo kako bilo, šteta je već načinjena, a otklanjanje posledica nije baš ni tako jednostavno.

Šta treba da učinim ukoliko mi je blog zaključan?

Ako ste ovih dana neprijatno iznenađeni optužbom da ste prekršili pravila korišćenja Blogger/Blogspot platforme i vaš blog je postao zaključan, ono što morate učiniti je sledeće:

  1. U gornjem levom uglu kliknite na strelicu prema dole .
  2. Izaberite ime svog zaključanog bloga.
  3. Proverite njegov sadržaj kako bi se uverili da ne postoji neki od prekršaja smernica. Uklonite tekstove ili sadržaje koji su u suprotnosti sa uslovima korišćenja (kopirane, kršenje autorskih prava i sl.)
  4. Potrebno je da kliknete na dugme Appeal, u suprotnom će Vam blog biti trajno obrisan u roku od tri meseca (90 dana).

    Na ovaj način, Vi ćete Blogger-ovom timu poslati celokupan blog na pregled i ako se utvrdi da niste prekršili niti jednu smernicu, blog će biti otključan i biće Vam vraćen pristup.

Backup i samo backup!

Vidimo da se greške dešavaju. Ovo je možda samo jedan sitan bug u nekoj skripti, ali njegove posledice mogu biti prilično teške za sve korisnike. Zamislite kada neko uloži ogromnu količinu vremena i energije da bi to u jednom trenu jednostavno nestalo.

Da bi se takve stvari predupredile i sprečile, najbolje je stvoriti redovnu naviku izrade i čuvanja rezervne kopije svog celokupnog sadržaja.

Ovakve rezervne kopije Vam uvek mogu pomoći u ovim ili sličnim situacijama, kada nečija greška, volja ili zla namera obriše ono što ste sa mukom stvarali.

Kako uraditi rezervnu kopiju sadržaja na Blogger/Blogspot platformi, možete pročitati u ovom tekstu.

Постави коментар

0 Коментари