Pokušajte da zakačite Space Dragon za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Pokušajte da zakačite Space Dragon za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS)

Računarske simulacije su osmišljene kao priručno sredstvo za obuku đaka, studenata i kadeta za neke specifične situacije u kojima se vežbaju njihovi refleksi i vrši privikavanje na neke realistične situacije.

Međutim, simulacije su u jednom trenutku "napustile" centre za obuku i proširilie se u polje kompjuterskih igara. U svoje vreme se pokazalo da je to veoma isplatljiv i popularan žanr.

U poslednje vreme, primena simulacija dobija još jednu dimenziju - obrazovanje širokih narodnih masa u cilju razbijanja zabluda. Na primer: simulator Apollo kompjutera (AGC), sem svoje kulturno-istorijske važnosti se uspešno bori sa jednim predubeđenjem. Ljudi su nekada davno krenuli put Meseca sa računarom koji je mnogo slabiji od današnjih smart telefona, a u sadašnjem vremenu kada je tehnologija na mnogo većem nivou, se ni ne pomišlja na takav put. Mnogim ljudima je to argument za stvaranje nekakve misterije, a simulator im pomaže da ne donose preuranjene zaključke, već da se sa nečim prvo upoznaju, pa onda da sude.

U tom svetlu, kompanija SpaceX je izbacila online simulator spajanja svemirske sonde Dragon sa Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS). Ovaj simulator nije potrebno instalirati, već ga pokrećete klikom na ovaj link, a sve što Vam je potrebno je internet i računar ili mobilni telefon.

U realnosti, svemirska kapsula Dragon je konstruisana tako da se automatski prikači ili odvoji od Međunarodne svemirske stanice. U slučaju nužde ili nekog kvara na sistemu, posada može da isključi automatske kontrole i da preuzme ručno upravljanje brodom. Cilj ove simulacije je da se "stavite u kožu" astronauta u takvoj situaciji. Videćete da to nije nimalo lak zadatak.

Korisnički interfejs ove online simulacije je veoma jednostavan. U pozadini vidimo Međunarodnu Svemirsku stanicu i šestougaone "vođice" (one u stvarnosti ne postoje) koje nam služe da se orijentišemo ka našem cilju.

Centralni deo zauzima kružnica u kojoj su Vam prikazane najvažnije informacije. Zeleni brojevi predstavljaju korekcije koje su neophodne da bi se uspešno došlo do ISS-a. Da bi ste uspešno pristali na stanicu, držite ove brojeve u vrednostima ispod 0,2.

Plavi brojevi predstavljaju brzinu kojom se kapsula trenutno kreće ili rotira izraženu u stopama. Razdaljina između Dragona i ISS-a je prikazana u donjem desnom uglu.

Da bi ispravno podesili usmerenje i orijentaciju svemirske kapsule Dragon, koristite dugmad sa desne strane ekrana.

Pomoću ovih dugmića se usklađuju ose obrtanja (roll) levo i desno, zatim ose nagiba (pitch) gore i dole, kao i bočna osa skretanja sa pravca (yaw) ka levo ili desno.

Sa leve strane se nalaze dugmići kojima kontrolišete poziciju Dragona. Pomoću njih postižete da svemirska kapsula ide levo, desno, gore, dole, nazad i napred.

Ukoliko ste se ISS-u približili na manje od 5 metara, savet je da smanjite brzinu ispod 0,2 m/s. U suprotnom će se desiti sudar.

Obratite pažnju da obe grupe kontrola imaju prekidač u svom centru. On služi da bi se uključila ili isključila visoka preciznost. Podrazumevano, ona je uključena. Visoka preciznost neće praviti nagla kretanja kapsule i ona se koristi u blizini ISS-a. Ako se nalazite daleko od svog cilja - isključite ovu opciju kako bi ste mogli da usmerite kapsulu u željenom pravcu. Ali čim to uradite, uključite visoku preciznost kako se ne bi sudarili sa Međunarodnom svemirskom stanicom.

Vaš cilj je malena oznaka u vidu zelenog dijamanta. Pokušajte u ovom simulatoru da je držite u centru ekrana kako bi ste izveli uspešno pristajanje.

Intresantna stvar u vezi ovog simulatora su i opcije. Na raspolaganju imate mogućnost da uključite ili isključite efekat gravitacije.

Druga opcija je namenjena prikazu planete. Imate mogućnost da je prikažete kao sferičnu ili ravnu površinu.

Sve u svemu, ovo je veoma interesantna simulacija, Da bi ste to učinili, kliknite na ovo dugme:

Simulator pristajanja Space Dragon-a na Međunarodnu svemirsku stanicu/link/button

A kako sve to u stvarnosti izgleda možete videti na ovom video snimku:

Постави коментар

0 Коментари