Prognoza za Titel: i večeras kiša - meteora - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Prognoza za Titel: i večeras kiša - meteora

Prognoza za Titel: i večeras kiša - meteora

Na žalost, danas posle podne se nad Titelom sručila velika količina padavina. Kiša, praćena gradom i grmljavinom je bila propraćena nezaobilaznim nestankom struje.

Postavlja se pitanje da li će se do kasnijih sati oblaci razići, jer nas, sem ove kiše večeras čeka i pravi mali spektakl.

Naime, u ovoj noći između 3. i 4. januara, očekuje nas prva ovogodišnja meteorska kiša. Ovaj roj meteora se naziva Kvadrantidi, jer je njegovo nekadašnje matično sazvežđe bilo Quadrans Muralis, koje je sada deo sazvežđa Volar, u kome se nalazi radijant (što predstavlja prividno mesto gde se meteori pojavljuju na nebu) Kvadrantida. 

Kvadrantidi su na našem nebu aktivni od 28. decembra prošle godine, pa sve do 12. januara ove. Njihov maksimum će se desiti večeras: u noći između 3. i 4. januara. Oni spadaju u najbrojnije meteorske rojeve posle Geminida i Perseida. Kvadrantidi su ostaci komete 2003 EH1.

Snimak ekrana: Stellarium app za lokaciju Titel

Ako meteorološki uslovi posluže, najbolje vreme za posmatranje ovog meteorskog roja je večeras od 21,00 do 4,30 časova iza ponoći, dok je očekivani Zenitski Prosek po Času (ZPČ) od 40 do 70 meteora za Srbiju. Neretko se dešava da taj broj premaši 90 meteora koji se mogu uočiti u toku jednog časa.

Najveća verovatnoća pojave Kvadrantida je, za razliku od drugih rojeva, nisko na horizontu, baš kao što je prikazano na slici. 

Kvadrantidi – izvor: spacedex.com

Večeras pogledajte u pravcu sever - severoistok (ili ako kasnije budete posmatrali severoistok - istok) i, ako vremenski uslovi dozvole, uživajte!

Постави коментар

0 Коментари