Пређи на главни садржај

Zamagljeno pisanje

Zamagljeno pisanje

Ironija sudbine...

Blog se zove Fog Developer (unapređuvanje, proizvodnja i distribucija magle), a najmanje tekstova ima o magli.... Moram Vam priznati da mi to nikada nije bila ni namera. Ali, eto.... Desi se i ovakav tekst po koji put.

Nekada davno sam mislio da na njemu neće biti ni tekstova o Titelu, pa eto... Desilo se. Na semaforu je  bilo zeleno svetlo i nije bilo nikakvih prepreka. Nije bilo potrebe da se kaže "volim Titel" jer je to nedefinisana konstrukcija reči koju će jednako ponavljati i onaj ko je ovde ostavio svoje kosti i onaj ko ih je sahranjivao.

Sa druge strane, bilo je potrebe pustiti suzu za tim istim Titelom i mnogim ljudima i stvarima koji su ga činili boljim. Težiti ka njegovom razumevanju, popravljanju, unapređivanju i promovisanju. Uvažavajući političke, nacionalne i materijalne razlike. Ukazati na zlo i nepravdu o koje se naš Titel konstantno spotiče.

I eto.... Ta suza se pretvorila u maglu. I u magli zrak - znak svetlosti koja razbija mrak.

A magla i Titel su nerazdvojni drugari.

Ona ga poseti sa jeseni ili proleća. Dolazi mu u večernjim i noćnim satima. Obgrli ga sa svih strana. Šapuće mu rečima koje slabo ko razume. A onaj ko ih razume će osetiti blagu jezu. 

Ono što je sigurno je činjenica da Titelske ulice ostanu uvek vlažne nakon hladnog daha magle.

Zlobnicima bi taj podatak bio intrigantan, pa bi paušalno izneli zaključak da su Titel i magla u stvari - zaljubljeni par!

Ali, to je potpuno druga priča....

Magla se spusti do reke, ljubomorno zaklanjajući Titelu pogled na Srem i Banat. Ostavlja mu samo udaljena svetla sijalica sa bandera kraj puteva i mosta kojim su mnogi otišli. Gledajući iz daljine, to je tek tanka linija koju su mnogi prešli.

Ostao je samo odraz u sećanju da su postojali. Osećaj nade da će se vratiti. Želja da se ponovo sretne na nekom lepšem mestu, u nekom budućem vremenu i životu. Niko ne želi da se zapita, ako se tako nešto i desi - da li ćemo biti isti ili neki sasvim drugi ljudi?

Izgubljen u poljubcu magle, da li Titel traži sebe ili pokušava da se menja? Da li će i dalje generacije i generacije kvalitetnih ljudi biti odbacivane i degradirane? Zapuštene i prepuštene same sebi? 

"Takva vremena su vama izgovor, a meni volja neunistiva...". 

Zamagljeno pisanje

A na kraju ostane sećanje. Bilo je nekada leto.... bila je nekada ljubav.

Magla prekriva jedinog svedoka tih događaja. Ali i nema, duboka i hladna voda mnogo toga krije....

Sutradan je magla nestala. Ispod svog pokrivača je krila malo Bačko mesto, koje je moglo biti i veliko. Ali, svima u inat, baš to nije htelo.

Tekst: Igor Svilokos
Foto: Дејан Михајловић

Коментари

  1. Леп текст.
    Одличне фотографије.
    Срдачан поздрав из Крушевца!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Pokažite nam šta mislite o ovome!

Obavezno pročitajte i:

Top nedelje:

Pretražite elektronski katastar nepokretnosti Republike Srbije

Šta je katastar i zašto je on bitan? Katastar (ili katastar nepokretnosti) je osnovna evidencija podataka o nepokretnostima i nosiocima prava nad njima na određenoj administrativnoj površini. Katastar u sebi sadrži podatke o zemljištu (npr. oblik, površina, način korišćenja...), zgradama i drugim građevinskim objektima, kao i informacije o subjektima koji su nosioci prava na tim napokretnosrima.

Proverite preko interneta do kada Vam je overena zdravstvena knjižica

Od kada je uvedena "plastična" zdravstvena knjižica, gomila građana koji nisu u radnom odnosu često zagubi dokument na kojem im piše datum do kog im je zdravstvena knjižica overena. Neki put, čak i zaposleni se nađu u situaciji da pođe na lekarski pregled, a da mu u domu zdravlja kažu da knjižica nije overena (npr. zbog praznika se nije uradila automatska overa ili poslodavac nije izvršio svoje obaveze). 

Kako otvoriti novi Google i gmail nalog?

Google je kompanija koja je od kreiranja najbolje internet pretrage do spleta raznih umreženih servisa prešla dug put. Otvaranje ličnih imejl (email) adresa i dodela prostora za skladištenje poruka (email sanduče) je ova kompanija pružila svojim korisnicima davne 2004. godine. [message] Za početnike: Šta je Email? Uopšteno, email je elektronska pošta pomoću koje možete komunicirati putem tekstualnih poruka sa drugim korisnicima interneta, deliti sa njima različite sadržaje (slike, dokumenta, fajlove, internet adrese...). Na današnjem internetu, (sem u poslovnom segmentu društva) email adresa je izgubila svoju prvobitnu namenu i služi za kreiranje naloga na različitim sajtovima. (Facebook, Twitter, Instagram…) Google u ovom trenutku pokriva širok spektar proizvoda od kojih je elektronska pošta samo jedna usluga. Kada se kreira Google nalog za elektronsku poštu (popularni gmail nalog), automatski će biti kreiran i Google nalog koji možete koristiti za prijavu na ostale s

Tehnologija napreduje: Pogledajte ples super realističnih robota iz Kine!

Poneki put se i na Viberu može pronaći nešto pametno i zadivljujuće. Nisam mogao da sakrijem svoje uzbuđenje u trenutku kada sam nedavno dobio sledeću poruku, koja je imala čist informativno-obrazov(a)ni karakter: PRVO POGLEDAJTE VIDEO! Ovaj klasični ples nastao je u Kini, a odvijao se u šangajskom Disneylandu. To nisu plesači, već roboti proizvedeni u Kini. Robot je savršeniji od Japanskih i ima bolje dorađene izraze lica. Oboje plesača su roboti. Izgledaju tako stvarno! Predstava traje samo oko 5 minuta, red za karte je 4 sata, a cijena je 63€(499 juana). Dodatak ovoj poruci je mali "začin": Kinezi su toliko savršeno napravili ove robote da su im čak dali i imena. Perfektno, nema se šta dodati. Ali.... Da li je to tako?

Sneeit Spot - novi način upotrebe Blogger-a

Dodatak za Chrome bruzer Sneeit Spot i nije neka novost za sve one koji su koristili usluge internet prodavnice sneeit.com , koja je poznata po izradi i distribuciji kvalitetnih Blogger/Blogspot i WordPress tema. Za razliku od drugih sličnih web prodavnica, Sneeit se trudi da njihovi šabloni budu ažurirani i da podjednako dobro rade sa svakom novom promenom koju ove platforme nameću iz dana u dan. Tema ovog teksta nisu njihovi šabloni, već alatka koju su razvili za potrebe kupaca svojih proizvoda, ali koju može iskoristiti i svaki drugi korisnik Blogger/Blogspot platforme, kako bi sebi, na neki način, olakšao rad.