Пређи на главни садржај

Kako je najlakše pokrenuti safe mode u Windows 10?

Kako je najlakše pokrenuti safe mode u Windows 10?
U ovom trenutku postoji minimum 7 načina pomoću kojih možete pokrenuti safe mode (sigurnosni režim) na mašinama koje pokreće operativni sistem Windows 10. 
Većina ovih načina podrazumeva da prethodno u nekim podešavanjima sistema uključite određenu opciju, pa se prilikom sledećeg pokretanja računara direktno ulazi u Windows RE (režim za oporavak Windows sistema). Očigledno je da te opcije nisu praktične u slučajevima kada kompjuter ne može da pokrene operativni sistem (npr. problem sa drajverima, problemi sa programima koji se pokreću zajedno sa podizanjem sistema itd).
Zbog toga postoji i jednostavan način pokretanja sigurnosnog režima rada sistema Windows 10. Njega ću objasniti u sledećim redovima.

"Starinski" način koji u ponekim slučajevima još uvek funkcioniše

Taster (koji se za te namene koristio u prethodnim verzijama windowsa) F8 ili kombinacija tastera Shift + F8 se još uvek mogu upotrebljavati ali su beskorisni ukoliko se radi na mašini koja ima UEFI BIOS ili SSD disk. 
Razlog za to je što će se na takvim mašinama Windows isuviše brzo podizati, pa nečete imati dovoljno vremena da odreagujete i da pokrenete ovaj režim rada. Ovo znači da je u ovom trenutku ovaj stari način gotovo neupotrebljiv (sem ako nemate nadljudske reflekse i možete da reagujete brzinom munje).

Najjednostavniji način za ulazak u safe mode

Umesto toga, postoji jedno prilično praktično rešenje koje se često primenjuje: 2 - 3 x Power off (dva do tri puta isključiti računar pomoću hardverskog dugmeta za uključivanje / isključivanje na kućištu računara). 
Ovakav "ulazak" u opcije za oporavak sistema je moguć zato što Windows 10 u sebi ima ugrađen "spas" prilikom neuspešnog boot procesa. 
Automatski sigurnosni režim za oporavak se neće pokrenuti pri prvoj greški zbog koje je nemoguće startovati sistem. Razlog je što se neuspešan boot može desiti i na operativnim sistemima koji normalno funkcionišu (npr. prilikom nestanka struje). Zbog toga se sigurnosni mehanizam aktivira samo ukoliko se sistem ne može pokrenuti više puta za redom.

Pravilan postupak za "izazivanje" pokretanja Windows 10 safe mode-a

Postupak "izazivanja" deluje komplikovano prilikom opisa, ali je u praksi to prilično lako uraditi. U suštini, potrebno je naizmenično uključivati i isključivati uređaj u kratkom vremenskom periodu.
Dakle, ukoliko ste uključili računar i on je pokrenuo Windows, ili to nije uspeo, potrebno je da:
 1. Držite dugme za uključivanje (koje se nalazi na kućištu uređaja) oko 10 sekundi sve dok se kompjuter ne isključi.
 2. Ponovno pritisnite isto dugme da bi se mašina pokrenula. Svoj pogled držite na monitoru.
 3. Na prvi znak da se učitavanje Windowsa pokrenulo (npr, odmah nakon prikazivanje logotipa proizvođača matične ploče) potrebno je držati pritisnutim isto dugme otprilike 10 sekundi, sa ciljem da ponovo isključite uređaj.
 4. Zatim ponovno pritisnite isto to dugme da bi ste uključili kompjuter. U ovom koraku takođe morate da pazite na stvari koje se dešavaju na monitoru.
 5. U trenutku kada Windows počne da se očitava, 10 sekundi držite pritisnutim dugme  da bi se računar isključio.
 6. Ponovno pritisnite taj taster da biste uključili svoj uređaj.
 7. Ovaj put treba da dopustite uređaju da se potpuno pokrene. Biće Vam prikazan ekran sa nekim opcijama - windovs RE.

Nedostatak ovog postupka

Neki sistemi isuviše brzo podižu Windows, pa ukoliko u bilo kom koraku ne uspete da ugasite računar pre nego što se Windows učita ili pre ekrana za prijavljivanje korisnika - moraćete da pokušate ponovo!
Ali, jednom kada se uvežbate, ceo postupak postaje prilično jednostavan.

Šta raditi kada se pokrene Windows RE?

Postupkom koji sam opisao se ne dolazi u safe mode, već u režim za oporavak sistema (Windows RE) koji predstavlja mnogo širi spektar opcija, od kojih je samo jedna safe mode.
Da bi ste stigli do željenog mesta, potrebno je da kliknete na (prateći sledeću sliku):
Windows RE - enter safe mode
 1. Troubleshoot
 2. Advanced options
 3. Startup Settings, a zatim na
 4. Restart.
Kada se računar ponovo pokrene biće prikazana lista različitih opcija.
Enter safe mode
Ukoliko ne znate šta ovde treba da radite - potrebno je da izaberete neku od opcija 4, 5 ili 6.
To radite tako što pritisnete tipku na tastaturi:
 • F4 - običan sigurnosni režim (safe mode)
 • F5 - predstavlja safe mode sa mogućnošću da se koristi internet
 • F6 - sigurnosni režim sa komandnom linijom (powershell ili CMD)
Nakon toga se nalazite u safe modu operativnog sistema Windows 10.
Želimo Vam srećno otklanjanje problema!

Коментари

 1. A za ljapTOP ? Udri ga dok se ne uključi Safo.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Isto kao i na desktop varijanti. Desetak sekundi poweroff (kako bi se skroz isključio, a ne za fastboot kad se kratko pritisne) i stvar je rešena....

   Избриши

Постави коментар

Pokažite nam šta mislite o ovome!

Obavezno pročitajte i:

Top nedelje:

Kako otvoriti novi Google i gmail nalog?

Google je kompanija koja je od kreiranja najbolje internet pretrage do spleta raznih umreženih servisa prešla dug put. Otvaranje ličnih imejl (email) adresa i dodela prostora za skladištenje poruka (email sanduče) je ova kompanija pružila svojim korisnicima davne 2004. godine. [message] Za početnike: Šta je Email? Uopšteno, email je elektronska pošta pomoću koje možete komunicirati putem tekstualnih poruka sa drugim korisnicima interneta, deliti sa njima različite sadržaje (slike, dokumenta, fajlove, internet adrese...). Na današnjem internetu, (sem u poslovnom segmentu društva) email adresa je izgubila svoju prvobitnu namenu i služi za kreiranje naloga na različitim sajtovima. (Facebook, Twitter, Instagram…) Google u ovom trenutku pokriva širok spektar proizvoda od kojih je elektronska pošta samo jedna usluga. Kada se kreira Google nalog za elektronsku poštu (popularni gmail nalog), automatski će biti kreiran i Google nalog koji možete koristiti za prijavu na ostale s

Pretražite elektronski katastar nepokretnosti Republike Srbije

Šta je katastar i zašto je on bitan? Katastar (ili katastar nepokretnosti) je osnovna evidencija podataka o nepokretnostima i nosiocima prava nad njima na određenoj administrativnoj površini. Katastar u sebi sadrži podatke o zemljištu (npr. oblik, površina, način korišćenja...), zgradama i drugim građevinskim objektima, kao i informacije o subjektima koji su nosioci prava na tim napokretnosrima.

Proverite preko interneta do kada Vam je overena zdravstvena knjižica

Od kada je uvedena "plastična" zdravstvena knjižica, gomila građana koji nisu u radnom odnosu često zagubi dokument na kojem im piše datum do kog im je zdravstvena knjižica overena. Neki put, čak i zaposleni se nađu u situaciji da pođe na lekarski pregled, a da mu u domu zdravlja kažu da knjižica nije overena (npr. zbog praznika se nije uradila automatska overa ili poslodavac nije izvršio svoje obaveze). 

AdBalu - proverite svoje pamćenje i znanje uz mogućnost zarade

Krajem prošle godine je domaćim internetom počelo masovno da se priča o jednoj aplikaciji za mobilne uređaje. Reč je o zabavnoj igri za smart telefone, neobičnog naziva: AdBalu. Pažnju je privukla činjenica da je aplikacija delo domaćih autora, ali i još poneki detalj.

1.2 Računari i programski jezici

1.2 - Računari i programski jezici Kompjuteri su u današnje vreme veoma zastupljeni u svim sferama života. Kod nas se, umesto izraza kompjuter, paralelno koristi i reč računar . Poznavanje osnovnih pojmova u vezi računara je odavno izašlo iz domena nauke koja se naziva informatika u domen opšte kulture, pri čemu poznavanje pojmova te opšte kulture najčešće nema veze s' mozgom, tj usvojena su neka pogrešna shvatanja u vezi samih računara i njihovog funkcionisanja, čime se uspešno obavija velom tajnovitosti sve ono što je u današnjem vremenu svakodnevno kako sredstvo rada, tako i sredstvo za ostvarivanje bilo koje ljudske potrebe. A kompjuteri su danas svuda oko nas. Makar tako ljudi kažu, ja nisam zagledao 😀. Najvažnije stvari o računarima koje se tiču nas Računari su sastavljeni iz hardvera i softvera. Sama mašina, tj fizička komponenta računara se naziva  hardver  (od engleske reči hardware). Da bi ste shvatili šta to predstavlja potreban je jednostavan primer: to je on