Kako postaviti ads.txt u Blogger blog? - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Kako postaviti ads.txt u Blogger blog?

Ukoliko kreirate svoj internet sadržaj pomoću Blogger platforme i pri tome ga monetizujete pomoću nekih od popularnih mreža za plasiranje oglasa, potrebno je podesiti ads.txt datoteku. Nesreća je u tome što ovaj fajl mora da se nalazi u root (početnom) delu strukture foldera Vašeg sajta, a Blogger ne dozvoljava niti korisnički, niti administrativni pristup tom mestu.
Dobra vest je da je Bloggerov tim bio svestan ovog problema, pa je još pretprošle godine to rešeno na jedan jednostavan način.

Šta je ads.txt?

Ads.txt ili Authorized Digital Sellers - je tekstualni fajl koji sadrži informacije o oglašivačima kojima je dozvoljeno pojavljivanje na Vašem sajtu.
Ovaj vid autentifikacije se koristi na inicijativu Biroa za oglašavanje na internetu (IAB) i obezbeđuje da digitalni inventar oglasa mogu da prodaju samo prodavci ili posrednici (kao što je AdSense) koje ste naveli kao ovlašćene.
Kreiranjem sopstvenee datoteke ads.txt imaćete bolju kontrolu nad time kome je dozvoljeno da prodaje oglase na Vašem sajtu i sprečava određene mahinacije na tom polju (npr reklame lažnih sajtova ili proizvoda).

Blogger i ads.txt

U Bloggeru je prilično jednostavno podesiti ovu datoteku. Potrebno je svega par klikova mišem!
Razmotrimo par slučajeva koji Vas mogu zadesiti:
  1. Vaš Blogger blog je odobren od strane AdSense-a i na kartici "Zarada" (Earnings) možete da uključite/isključite prikazivanje oglasa,
  2. Vaš Blogger blog nije odobren od strane AdSense-a (neaktivna kartica "Zarada"), ali Vi imate aktivan AdSense nalog, pa samim tim možete da prikazujete oglase i na tom blogu,
  3. Koristite neke druge oglasne mreže.

Blog odobren od strane AdSense-a (opcija 1)

Ukoliko je Vaš blog odobren za monetizaciju, sve što treba da uradite je da umetnete AdSense vidžet na željeno mesto i celo podešavanje je gotovo!
Dakle... Nema potrebe za podešavanjem ads.txt datoteke!
Add AdSense widget to Blogger

Podešavanje ads.txt ukoliko Blogger blog nije monetizovan (opcija 2. i 3.)

Ovo je opcija koja Vam je potrebna ukoliko koristite neke druge oglasne mreže ili iz nekog razloga ne želite (ne možete) da koristite AdSense vidžete (blog nije odobren za monetizaciju ili koristite auto ads).
Ovaj jednostavan korak zavisi samo od toga koju verziju Blogera koristite.

Ako koristite klasičan (stari) Blogger

Kada ste ulogovani u Bloggerovu kontrolnu tablu kao korisnik koji je vlasnik i administrator određenog bloga, potrebno je da odete na karticu "Podešavanja" (Settings), koja se nalazi sa leve strane i zatim klikom na "Podešavanje pretrage" (Search preferences) otvarate stranicu na čijem dnu se nalazi opcija "Custom ads.txt". Da bi ste kreirali sadržinu ovog fajla, potrebno je kliknuti na dugme "Izmeni" (Change).
Otvoriće se prozor u koji ubacujete sadržaj fajla koji ste preuzeli sa AdSense-a ili oglasne mreže koju koristite.
Podešavanje ads.txt u Bloggeru

Ako koristite novi Bloggerov interfejs

U novom interfejsu, Blogger je karticu "Podešavanje" (Settings) preuredio tako da su sve stavke na jednom mestu. iz tog razloga je potrebno skrolovati prema dole dok se ne naiđe na sekciju "Monetizacija" (Monetization).
Na tom mestu je potrebno uključiti prekidač "Omogući prilagođeni ads.txt" (Enable custom ads.txt), a zatim, da bi ste zapravo i kreirali sadržinu tog fajla, kliknuti na Custom ads.txt.
Custom ads.txt

Provera funkcionalnosti datoteke

Datoteka ads.txt je javna. Njoj moraju da pristupaju oglasne mreže, potencijalni zakupci prostora i dr. Samim tim, ona je vidljiva i nama, te možemo proveriti da li je njen sadržaj ispravan. Najlakši način je putem URL-a na kom se ona nalazi. Taj URL će uvek izgledati ovako:
domen_blogspot_bloga/ads.txt
Gde je:
domen_blogspot_bloga - web adresa našeg bloga.
Ako kliknete na link: https://fogdeveloper.blogspot.com/ads.txt možete da vidite kako ta datoteka izgleda na ovom blogu.

Постави коментар

0 Коментари