Windows 7 je od sada i zvanično mrtav! - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Windows 7 je od sada i zvanično mrtav!

Windows 7 je od sada i zvanično mrtav!
Prvi je dan pravoslavne Nove godine i prve vesti nisu ni malo vesele... Microsoft je ostvario svoj naum i obeležio kraj jedne ere: operativni sistem Windows 7 je nakon jedne dekade svog postojanja završio svoj prilično uspešan životni vek!
Prošlo je čitavih deset i po godina od trenutka kada se pojavio jedan od simbola Microsoft-a, koji se i dan danas nalazi instaliran na gomili računara širom sveta.
Od danas, 14 januara 2020g. ne postoji mogućnost ažuriranje ovog operativnog sistema, niti će biti krpljene sigurnosne rupe u njemu. Microsoft je to najavio prošle godine u ovom tekstu. Kroz Windows update se više neće isporučivati nove verzije softvera kao ni sigurnosne zakrpe Windows 7 sistema.
Iz tih razloga je Microsoft poručio svim svojim korisnicima, koji iz nekog razloga još uvek upotrebljavaju Windows 7, da pređu na neki moderniji operativni sistem (aludirajući na Windows 10) koji može da se suoči i odbrani od savremenih sajber pretnji. Iskorišćavanje propusta u programima i operativnim sistemima zarad preuzimanja kontrole nad računarom i mrežama je u eksponencijalnom rastu i konstantna je opasnost sa kojom se suočava gotovo svaki korisnik kompjutera.

Selektivan kraj

14. januar nije definitivni kraj operativnog sistema Windows 7. Microsoft je svojim korisnicima, koji nisu uspeli da migriraju uređaje na neki moderniji operativni sistem, omogućio extended security update (ESU - sigurnosno produženo ažuriranje) program. Za mnoge zastarele sisteme koji se koriste u preduzećima je ovaj program "poslednja šansa".
Rok u kojem će se produžena sigurnosna ažuriranja dostavljati određenim korisnicima je tri godine (do januara 2023g.) i omogućen je onima koji koriste Windows 7 Professional, Windows 7 Enterprise i Windows 7 Ultimate.
Kao što mu i samo ime govori, ova ažuriranja će biti samo sigurnosne prirode i u njima neće biti nikakvih noviteta niti poboljšanja sistema.
Ovaj program se plaća i nije namenjen običnim korisnicima, već isključivo preduzećima kojima je prelazak na noviji operativni sistem prilično kompleksan, obiman i skup posao.
Drugim rečima: ovo je definitivno kraj jednog kvalitetnog operativnog sistema.

Epilog

Da se razumemo, računari koji još uvek koriste Windows 7 neće nekim čudom prestati da rade. Neko vreme će na njima svi instalirani programi da normalno rade.
Međutim, takvi računari ne bi trebali da budu konektovani na internet.
Kao što se pre par godina dešavalo sa operativnim sistemom Windows XP, tako će u budućnosti i Windows 7 postajati sve lakša meta malicioznim hakerima.
Ako se uzme u obzir da je u 2019-toj zabeleženo 250 novih ranjivosti ovog sistema (u odnosu na 162 2018g.), možete li da zamislite kako će računar koji koristi "sedmicu" biti "bušna kanta", a nikoga neće biti da je pokrpi?

Постави коментар

7 Коментари

  1. Одговори
    1. Aj razmotri CER-111 sa singericom umesto hard diska. Mislim, veće su joj šanse da poćera win7....

      Избриши
  2. UF, realno ( ili subjektivno po meni ).... WIN7 ... Stara ljubav, zaborava nema
    ( subjektivni ugao ). Nije mrtav sistem ( napisao si zašto) . Intuitivan, intuitivan, sistem ali i sve ostalo. Na žalost vreme ga je pregazilo. Ne znači što je dobro da ima i mogućnosti i da se održi. WIN98SE, WinXP, WIN7................ Gde je naslednik ?!?!?!? Imam WIN8 ( shell win7 ).. Ali WIN7, ipak NAJBOLJI! ( Subjektivno ).
    Sada očekujem kvocanje od tebe, bla,bla,bla.....I, bla,bla,bla... ( Napisao si , ali kako ono
    kažudu "Ironičar je uvredjeni patetičar" ).
    WIN10, odradjen ... Ali gomila nepotrebnih i komplikovanih opcija. Cenim jedino, podršku za lako prebacivanje na lokalni jezik. Ostalo ... CENZURISANO. CENZURSANO, CENZURISANO.....
    Stvar navike. Ako nešto dobro radi i nalazi se tamo u nekom podmeniju od menija,
    A!?!?!?! Naučiš i uhodaš se a ono medjutim. Šta ? Ponovo promene ?
    Mi ( korisnici ) znamo gde se to nalazi. Zašto menjati? Zbuniti masu ?
    Svaka nova verzija ? Mučenje ?

    ОдговориИзбриши
  3. Pa da, Microsoft je tek 2017-te (!!!) u Command Promptu omogućio UTF-8 (i to kao experimentalnu funkciju).
    To što je nešto popularno ne znači i da je dobro. Niti znači da nekada nije bilo dobro.
    Vremena se menjaju. Win10 je dovoljno dugo u sebi imao implementiran stari Control Panel koji se, mahom, nije razlikovao od onoga u 7. Kud ćeš više?
    Nema "Sada očekujem kvocanje od tebe, bla,bla,bla.....I, bla,bla,bla... ( Napisao si , ali kako ono
    kažudu "Ironičar je uvredjeni patetičar" )." jer iskreno nikada nisam bio fan M$ proizvoda. Trudim se da promovišem otvoren kod.
    Naslednika u ovom trenutku ima na pretek.
    Za 10-ku: "...nepotrebnih i komplikovanih opcija.". Kao na primer? Ako misliš na privatnost, to su samo opcije koje se sada pod pritiskom javnosti ubacuju. Pronađi kada je Akamai došao na 7-micu... Da li si tamo imao opciju za isključivanje trigera za kontakt sa ovom mrežom? Ne?
    I ceo tvoj odgovor nema veze sa CER-om ili 80286....

    ОдговориИзбриши

Pokažite nam šta mislite o ovome!