СРПСКО-РУСКО ПОСЕЛО У ШАЈКАШУ - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

СРПСКО-РУСКО ПОСЕЛО У ШАЈКАШУ

СРПСКО-РУСКО ПОСЕЛО У ШАЈКАШУ
Текст и фото: Стево Диклић - преузето са интернет магазина "Равница"
У среду, 27. новембра, Удружење грађана "Млади у акцији", организовало је дружење у холу ОШ "Исидора Секулић" у Шајкашу, под називом "Српско -рускпо посело". 
У реализацији овог пројекта учествовали су ученици старијих разреда, које су припремали професор географије, Славица Матица - Ћурчић, професор историје, Ранка Салонски и Славиша Југовић, професор руског језика.

Учешће у програму узели су и чланови КУД-а "Исидор Бајић" из Шајкаша и АКУД-а "Прота Светозар Влашкалић" из Мошорина.
Доживљај је употпунила и мала изложба руских матриошки, код нас погрешно названих бабушке, које су под вођством Светлане Ђурђевић, наставнице ликовне културе и Милене Субић, професора руског језика, урадили ученици ОШ "Светозар Милетић" из Титела. 
Специјални гости били су Руси запослени на изградњи гасовода кроз Србију- продуженог крака "Турског тока".
Занимљиво је то што Руси нису били само посматрачи него активни учесници у приредби. Они су у току програма учествовали у конверзацији са ученицима, али и у квизу знања, асоцијацијама, научним достигнућима, српским и руским обичајима, познавању српских и руских јавних личности из прошлости и савременог живота. 
Чуло се о глумцу Милошу Биковићу, Константину Костјукову, балетану, Милошу Марићу Млађем, научнику - брату Милеве Марић..
На руском и српском језику су рецитовани Јесењинови  стихови "Писмо мајци у Загорје", играо се руски и српски фолклор...
На крају су размењени пригодни поклони и настављено дружење уз пригодну закуску. 
Било је то вече за памћење, вече где су нестале све језичке баријере и где је доказано да за љубав и пријатељство не постоје препреке. 
Текст и фото: Стево Диклић 

Постави коментар

0 Коментари