Nova verzija programa za čitanje e-knjiga Calibre 4.0 je tu! - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Nova verzija programa za čitanje e-knjiga Calibre 4.0 je tu!

Nova verzija programa za čitanje e-knjiga Calibre 4.0 je tu!
Nova verzija jednog od najboljih programa za čitanje i manipulisanje e-knjigama Calibre je ugledala svetlost dana 4. oktobra 2019. godine.
Calibre je oduvek bio više od običnog e-book čitača. Sa njim ste mogli kreirati kolekcije svojih knjiga, preuzimati ih sa interneta, konvertovati ih (npr. epub u pdf) ili čak i napraviti sopstvenu knigu u bilo kojem od popularnih e-book formata! Najbolje od svega - Calibre je besplatan program (GNU licenca), dostupan na više operativnih sistema, preveden na gotovo sve jezike balkanskih naroda, tako da je dostupan svima!
Calibre 4.0 je najnovija verzija ovog korisnog alata, koja pored ostalih promena sadrži potpuno izmenjen čitač e-knjiga.

Nova verzija se može preuzeti za sve podržane operativne sisteme sa zvaničnog sajta.
Calibre 4.0 je prvo veće ažuriranje ovog programa od 2017. godine kada je objavljen Calibre 3.0 (Calibre 2.0 je izašao 2014g., a Calibre 1.0 u 2013g., iako prva verzija ovog programa potiče iz, sada već davne 2006. godine kada je njegov tvorac Kovid Goyal kreirao libprs500 želeći da se format prs-500 može koristiti na linuksu). 
Glavni "krivac" za pojavu ove verzije programa je njegov korisnički interfejs koji je rađen u Qt WebKit-u koji je zastareo i više nema podršku programera. Zbog toga je ceo UI Calibre programa prepravljen tako da sada koristi Qt WebEngine.
Ove prepravke korisnik neće ni primetiti, jer sa njegove strane je interfejs gotovo identičan onome iz prethodne verzije programa. Dakle, traka sa alatima se nalazi na vrhu, a spisak e-knjiga koji ste dodali u ovaj program ispod.
Kao posledica ove promene, nekoliko osnovnih komponenti Calibre-a je prepravljeno, uključujući čitač e-knjiga, detalje o knjizi i izlazni PDF.
Promene ćete primijetiti kad izabranu knjigu otvorite u Calibre 4.0. Odmah u strtu će Vam se prikazati kraći tekst, od sada veoma važnog uputstva u kojem su opisane prečice na tastaturi.
čitanje e-knjiga u Calibre 4.0
Novi interfejs ugrađenog čitača e-knjiga u Calibre 4.0 nema vidljivih kontrolnih dugmadi kako bi se preneo fokus na sadržaju koji korisnik čita, bez oduzimanja dragocenih delova ekrana od strane samog programa.
Iz tog razloga je jasno zašto su prečice za tastaturu prikazane prilikom pokretanja čitača. U suprotnom bi korisnici mogli imati problema da otkriju kako se kretati kroz sadržaj e-knjige.
Da bi ste okretali stranice koristite tastere Page UP / Page DOWN , skrol mišem ili strelice na tastaturi.

Desnim klikom miša ili pritiskom na taster Esc će Vam biti prikazan ceo meni u kojem se nalaze sve dostupne opcije. Tamo možete pronaći opcije za pretraživanje, prikaz sadržaja knjige, promeniti veličinu slova, postaviti obeleživač, uključiti prikaz na celom ekranu ili potražiti izabranu reč.
Veoma je bitno da zapamtite ovih par prečica za čitanje elektronskih knjiga, jer Calibre 4.0 će samo jednom da Vam ih prikaže.
Većina drugih promena su se desila "ispod" haube i nisu toliko priimetna u novom Calibre interfejsu.
Nadamo se da ćete uživati u čitanju svojih e-knjiga koristeći se ovim izvrsnim programom!