Preskoči na glavni sadržaj

Poslednji pozdrav izgubljenom vremenu

Poslednji pozdrav izgubljenom vremenu

Na kraju priče o najgorim obradama velikih Rock'N'Roll hitova moraću da Vas vratim u realnost. Ne moju, ne Vašu, već realnost kako su nastajale i nestajale legende. Kao najbolji primer onoga šta želim da Vam kažem, iz gore navedenog teksta uzećemo Blondie koja sa tugom u srcu peva "Poison Heart". A mnogi su čuli taj falš, mnogi su se možda i nasmejali, a ne znaju priču iza tog (a možda i iza bilo kog navedenog?) snimka Ne, ovde ta priča ne počinje... Ovo je trenutak kada se cela priča završava.

Kako poslati poslednji pozdravi najboljim prijateljima

Deborah - Debbie Harry (Blondie) je vrhunska pevačica. Retko ko može imati zamerke na njen glas. Taj glas joj je doneo slavan život, pare, sreću, radost... Ali život ima svoja pravila koja su surova. Sve što Vam život da, on to i uzima. Nije strašno ako nestaju kuće, imanja ili bogatstva. Nije strašno ni kada nestajete Vi, jer to je sudbina koju niko nije izbegao. Strašno je kada nestaju svi oni koje ste imali u životu. Svi oni dragi ljudi, poznanici, prijatelji... Tešite se da će makar da Vam ostane neka uspomena na njih, na početke, ali i na krajeve svih tih druženja. I tu se opet život gadno igra: ume on i da uzima sve one veze na prošle dane.
Godina je 1975. i ceo svet se menja. Debbie ima 30. godina i sa svojim dečkom ima grupu koja se zove Blondie. Upoznala je neke strava likove, ugovorili su joj stalnu svirku u klubu CBGB u New York City-ju. Tamo će svirati kao predgrupa bendu Ramones. Čak joj razni producenti nude i uloge u filmovima! Zar može lepše i bolje? Novi ljudi, poznanstva i prijateljstva se nalaze sa svih strana. Mnogi od njih su joj postali prijatelji do smrti, samo što to Debbie tada nije mogla znati. Neki od tih novih prijatelja su i članovi benda Ramones, od kojih gotovo svaki poseduje neku bizarnu harizmu: Joey je kompulsivno-opsesivan freak koji sve mora da opipava svojim prstima i u političkom pogledu na svet je liberal, Johnny je vojno disciplinovani republikanac sa zadrtim pogledima na svet, Dee Dee je ličnost koja je od ranog detinjstva imala probleme koji nisu rešavani i koji su se samo nagomilavali i samo su čekali trenutak da eksplodiraju... Njima je taj bend bio sve na svetu, jedina šansa za uspeh. Zbog toga su morali i da se mrze, ali i da se vole.
Ramones Toronto 1976.jpg
By Plismo - Own work, CC BY-SA 3.0, Link
Left to right: Johnny, Joey and Dee Dee Ramone
1976-ta je i Blondie postaje grupa koja je planetarno poznata. Govore joj da su njen glas, zajedno sa glasom njenog dobrog prijatelja Joey Ramone-a, stvari koje će promeniti muziku iz korena. Budućnost je širom otvarila vrata ovoj devojci. Ona i njeni prijatelji su bili predodređeni da pomere celu planetu iz njenog mesta - učmale rotacije oko jedne te iste ose koja je označavala ravnodušnost prema svemu. A planeta se može pomeriti samo potresom - potresom u razmišljanju masa koje niko nikada nije ni pitao ništa. Masa koje nikada ništa nisu ni rekle a i da su smele da kažu - ne bi se dobro završilo po njih.
Hej, budi svoj, kaži šta imaš jer to što kažeš nije tvoj problem, već problem onoga ko te (ne)razume ili ko te (ne)sluša.
Svet se pomerio iz mesta. Mali čovek je došao na televiziju, došao je do medija. Mali čovek se nalazi čak i na filmu. On kroz muziku može da iskaže svoj stav. Čini se kao da planeta nikada više neće rotirati na isti način. Na žalost - samo se čini...
Ali, posao i slava razdvajaju. Debbie se razilazi sa dečkom. Nije bitno... Prijatelji se nađu tu i tamo, na raznim meridijanima. Ramones-i kao iskreni prijatelji zauvek ostaju tu. Da se zajedno popije, provodi, a poneki put i zapeva.

A vreme leti...

Godina je 2006-ta. Debbie ima 61. godinu. Sada je već veći deo Ramones-a je mrtvo. Njoj ostaje još jedino sećanja na to prijateljstvo. Ostaju i pesme koje su se nekada pevale. Tu je makar klub CBGB u koji se može svratiti da se priseti starih dana. Ah, nije? Zašto?
Ispostavilo se da planeti ne odgovara ikakva promena. Zašto bi se išta menjalo? Pa dobro je bilo i onako, lažno i licemerno, dosadno mesto skrojeno samo za prosečne ljude. Treba da se zna da nema više mesta za autentične bendove kao što su bili Blondie ili Ramones-i. Nema mesta za posebne ljude, nema mesta za različitost. Nema mesta za sasvim običnog čoveka koji je marginalizovan do te mere da je postao neprimetan... Šta će taj čovek na filmu, kada ne zna da glumi? Šta će taj čovek na TV-u kada ne izgleda lepo? Šta će taj čovek na radiju, kada muca dok priča? Šta će taj čovek da svira, kada to ne ume? I, na kraju, šta će taj čovek da piše, kao da to neko treba da čita?
Znači da sve ostaje isto kao što je oduvek i bilo. Ubrzo će i ta mala Rock'N'Roll revolucija biti zaboravljena. Planeta se vratila na ono staro mesto koje ju je držalo milenijumima, a pošto je CBGB bio simbol nekakvog preokreta - mora biti zatvoren.
Njegovo zatvaranje će za Debbie biti kompletiranje ruiniranja sećanja na jednu istorijsku eru čiji je ona savremenik bila.
Zato, kao poslednji oproštaj od cele jedne epohe, od ljudskih sudbina koje su tu istu epohu obeležili, Debbie, na ruševinama jedne ideje, uzima mikrofon i odaje poslednju poštu. Emocija je preovladala i pobedila tehniku, nema joj se šta zameriti, jer pesma i sama po sebi govori nešto:
Well, I just want to walk right out of this world,
Cause everybody has a poison heart.

Zašto je ovaj članak uopšte i napisan?

Primer Debbie na ovom poslednjem snimku, zajedno sa celim ovim tekstom je zapravo poenta posta o "Najgorim Rock obradama". Tamo ste mogli da čujete razne izvođače koji zvuče onako kako zvuče, i nemojte im to uzimati za zlo. Nikada zaista ne znate ko ih je, ili šta ih je, izbacilo iz takta. Oni su umetnici, pesnici... Možda loši u izražavanju, ali baš zbog toga su hrabri...
You know that life really takes its toll
And a poet's gut reaction is to search his very soul
Svima njima treba odati počast, ako ni zbog čega drugog - zato što su pokušali nešto da urade. A za to se borilo, za to se sviralo. U vreme kada su se npr Debbie i Ramones-i junački borili samo da bi došli do publike, do nekoga ko bi ih čuo - nije bilo interneta, nije im bio lak prilaz masovnim medijima.
Danas imate internet, danas imate računare, danas Vam je sva pamet sveta daleko samo jedan klik. Danas možete da se izrazite, danas možete i da kažete nešto, ali... Da li to smete? Ne... Vama bi se možda smejali, zato je bolje smejati se nekome drugom, zar ne?
Eh, a borci su još davno pevali:
Da ne ispadnem da preferiram neke bendove (a ceo ovaj post o njima 😱), evo i jedna pesma sa naših prostora sa sličnom tematikom:


Ukoliko i dalje ne razumete šta sam ovim poslednjim pasusom želeo da kažem, onda ništa...
Džaba Vam sve, sva imanja, sve kuće, svu ljubav koju navodno dajete drugima. Džaba Vam i interneta. Sve što vi u stvari imate je samo jedno - otrovno srce.
So much damn confusion before my eyes,
But nothing seems to phase me and this one still survives.
I just want to walk right out of this world,
Cause everybody has a poison heart.
I za kraj Vam ostavljam da uživate u celoj svirci Debbie Harry u klubu CBGB:

Diskusija

Ovo je mesto za predloge, sugestije, kritike....
Zato, druže, hitno pošalji komentar

Najčitanije ovog meseca

Elektronska nacija

Elektronska nacija Šta se to oko mene dešava? I tako se ništa ne reševa? Ogromna količina informacija I nova elektronska nacija.
Možda sam hteo nešto da napišem A ne mogu da komentarišem. Ne znam šta od tog da očekujem Pa zato sve to redom psujem.
Sada za neki lajk, komentar i šer Takmiče se mačak i ker. To su te nove vibracije... Koje šalju elektronske nacije.
Nerešivi problemi više ne postoje, Mudre misli sad lajkove broje. Kažu da budućnost nam je Sačinjena od tridesetdvobitne boje.
Ako misliš da je elektronska nacija Samo jedna velika manipulacija, Odmah možeš početi nešto piti Ili nad sudbinom suze liti.
Odavno smo prešli taj prag, Kog su čuvali i Bog i Vrag. Nije baš ni to neka senzacija Da tu je elektronska nacija.

Pozadina Bekstva iz Titela

Pozadina "Bekstva iz Titela" Uspomene su ono što nas pokreće. One su začin koji daje ukus papazjaniji od života koju sami pravimo. Događaji koji nas često kroz život prate bivaju na neki način zaboravljeni,  zauvek odbačeni... Kao da nikada nisu bili deo nas.
Međutim, kada se dohvatimo metle kojom čistimo svoja sećanja, razgrćući paučinu zaborava, često pronađemo i davno zaboravljenu boju osećanja koja su nekada postojala, a koja su do tad samo čučala negde zabačena u nama. Prekrasna osećanja koja su nekada davala smisao svemu mi na kraju prekrijemo patinom nebitnih svakodnevnih sitnica.
A ta osećanja su naš vremeplov. Čim ih nađemo dobijamo moć da se vratimo kroz vreme i da ponovo proživimo sve one lepe i ružne stvari. Na žalost, nemamo moć da ih i menjamo. Poneki put vraćam svoje vreme unazad... Zanimljiva mi je bila cela priča koja stoji iza  nikada dovršene pesme "Bekstvo iz Titela". Vredi li ta priča? Ne znam... Meni je draga. Mali biser pronađen ispod sloja …

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen?

Najzanimljivija prevara - Paracetamol zaražen? Ne prođe dan a da se ne naleti na neku "prevaru". Naravno, kao i uvek, prevareni bivaju oni koji traže prevare kod nekih drugih prevaranata koji 100% varaju i vrše prevare 😀 (ma koliko ovo čudno zvuči, ova rečenica je istinita). Elem, uzrok za ovaj tekst je panična informacija koja se pojavila na društvenim mrežama i koja se širi brzinom munje, ostavljajući pustoš za sobom. A informacija je: Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500 !!! OK! Primljeno, a zašto da ne uzimamo Paracetamol?
Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500. To je novi, veoma beli i sjajni paracetamol, doktori savetuju da sadrži virus „Machupo“, koji se smatra jednim od najopasnijih virusa na svetu, sa visokom smrtnošću stopa...
(itd, tipa deli dalje, važno obaveštenje i sl... vidi sliku) Međutim, da li je ovo upozorenje validno? Da li je stvarno opasno uzimati paracetamol? Ne, ovo je prevara.... Evo i zašto Iako na oko deluje kao sasvim is…

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju

Code::Blocks IDE - najbolja alternativa Microsoft Visual Studiju Za razliku od operativnih sistema baziranih na linuxu, Microsoft-ovi i Apple-ovi sistemi imaju zaista malo izbora u ponudi kada su u pitanju razvojni alati. Naime, na ovim platformama ste vezani za razvojne alatke koje su i predviđene za samo te sisteme i proizvode ih isti oni koji kreiraju i sam sistem.
Nije problem u vezi kvaliteta tih alatki (na primer: za Windows programere Visual Studio nema premca) već su u pitanju i neki drugi faktori, kao na primer: Mogućnost izbora između više mogućnosti,Kreiranje multiplatformskih aplikacija,Lakoća održavanja alata,Sistemski resursi potrebni za čuvanje i pokretanje alata,Lakoća korišćenja alata,Lako podešavanje alata itd. Većina ljudi koji rade na proizvodnim mašinama u nekoj firmi će se nasmejati na prethodne stavke jer se većina odgovora nađe u zahtevima klijenata. Ali postoje kategorije kojima ovo može bitno. Neke od njih su: učenici i studenti, developeri koji nisu zaposlen…

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

❄ Срећно Бадње вече и Божић! ❄

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame

Nova opcija AdSense-a: automatske reklame 21. februara 2018. godine je AdSense, jedna od najvećih mreža za oglašavanje u vlasništvu Google-a, načinila jedan od najvećih iskoraka u domenu podešavanja oglasa na nekoj web lokaciji. Naime, njihove "automatske reklame" (auto ad) su postale globalno dostupne web masterima. Zapravo, auto ad je nastala kao sledeća generacija već postojećeg page level ad sistema, u kom page level ad postaje samo integralni deo novih mogućnosti. Ideja koja stoji iza novog sistema je automatsko postavljanje oglasa bilo gde na Vašoj stranici pomoću Google-ovog mašinskog učenja, tj web master više ne mora da razmišlja o mestu na kome će postaviti oglas, već će AdSense algoritam proceniti gde ima mesta ili gde je najoptimalnije postaviti oglas u zavisnosti od sadržaja i posetioca. Iako ovaj novi vid oglasa znatno olakšava posao web developerima jer je potrebno samo jednom da ubace AdSense kod na sajt, (ili po jednom na svaku stranicu u <head> sekci…

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande? Microsoft-ov operativni sistem je bogat grafičkim opcijama kojima je moguće brzo i efikasno manipulisati aktivacijom samog operativnog sistema. Ali, ukoliko ste napredan korisnik, verovatno želite da imate neku moćniju alatku - a upravo to je slmgr.vbs! Ova alatka se pokreće iz komandne linije. Nju ne treba preuzimati sa neke lokacije na internetu jer je već uključena u sam Windows. Sama komanda ima mnogo moćnije opcije nego alat koji se nalazi u Settings aplikaciji pod delom Update & Security u odeljku Activation. Da bi smo koristili ovu komandu, prvo što treba da uradimo je da otvorimo terminal komandne linije kao administrator. To radimo tako što ćemo otvoriti start meni i potražiti termin "command prompt" i kada nam ponudi dve opcije, izabrati onu "run as admin". Ako koristite Windows 10 do ovoga možete doći desnim klikom na start i biranjem opcije "Command Prompt (Admin)", kao na slici ispo…

Referalni spam (za blogger-e)

Referalni spam (za blogger-e) Skoro svi blogeri, koji tek počinju da bloguju koristeći Blogger platformu, koriste Blogger-ov ugrađeni alat za praćenje statistike.
U početku je prirodna pojava da bloger ima slabu posećenost svojih tekstova. To je sasvim logično, jer blog još nije indeksiran od strane pretraživača interneta i ne postoje podeljeni linkovi ka njemu. Ovo može biti zaista razočaravajuće za ljude koji su novi u ovoj oblasti, jer će primetiti da najviše poseta dolazi sa društvenih mreža od strane malog broja njihovih prijatelja. Međutim, ovo nije tekst koji će novim blogerima pomoći oko bolje pozicije u pretrazi ili povećanju broja poseta! Ovo je tekst o pojavi zbog koje neiskusnom blogeru srce može da zaigra i zatreperi od ushićenja ili sreće, ali se zapravo radi o - prevari! Ugrađena Blogger-ova statistika Statistika nije tačna nauka. Ona služi samo da bi se izvodili neki zaključci tipa gde smo sada ili u kom pravcu treba da se krećemo. Pomaže nam da vidimo šta smo uradili…

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu?

Kako podesiti sigurnu konekciju i kako se izboriti sa mešovitim sadržajem na Vašem Blogger blogu? U 2018g. je pojam kompjuterske sigurnosti dovoljno sazreo, kako među ljudima koji kreiraju programe i sadržaje, tako i među običnim korisnicima. Kreatori programa koriste sve raspoložive resurse kako bi krajnjeg korisnika osigurali od raznih internet pretnji, najčešće putem vizuelnih ili audio obaveštenja, blokiranja određenih sadržaja i sl. Sa druge strane, kreatori sadržaja najčešće svojom nepažnjom ili neznanjem dovedu sebe u položaj da njihov sadržaj bude označen kao nesiguran. Za krajnjeg korisnika je najbitniji jedan od prvih znakova bezbednosti - sigurna konekcija. On tu sigurnu konekciju prepoznaje tako što se ona odvija putem linkova koji počinju sa https:// (umesto pređašnjih http://). Podaci koji se šalju putem ovakvih linkova su osigurani TLS protokolom, tj oni su (između ostalog) enkriptovani. Koliko je važno da vaša konekcija bude sa prefiksom https govori i činjenica da na…

📧 Kako na responzivnim Blogger-ovim temama izmeniti "Subscribe" dugme? 📧

📧 Kako na responzivnim Blogger-ovim temama 📧 📧 izmeniti 📧 📧 "Subscribe" dugme? 📧 2018-ta je godina i neke stvari zaista lagano klize u istoriju. Jedna od tih stvari, koja je veoma korisna za blogove i pisanja na njima, je mogućnost da čitaoci primaju Vaše nove tekstove na svoju email adresu. Popularni "subscribe" lagano biva zamenjen sa opcijama primanja obaveštenja sa blogova koje pratite direktno u pretraživaču ili čak i u samom operativniom sistemu (notifikacije). Međutim, popularni RSS feed-ovi nisu mrtvi, i zbog toga je važno imati među svojim čitaocima i ljude koji vole da koriste svoju elektronsku poštu da bi pratili sadržaje sa blogova. Jedna od popularnijih platformi za pisanje blogova Blogger je prošle godine predstavila novi set responzivnih tema. Iako savremene, ovim temama nedostaje mnogo opcija za prilagođavanje. Jedna od opcija je i izmena teksta na dugmadima. Iz tog razloga, u ovom tutorijalu će biti pokazano kako se može promeniti tekst i sa…