Poslednji let rakete Sojuz U - ★★ Fog Developer ★★

Najnovije

☆☆ Blog za ljude koji znaju šta žele ☆☆

22. 02. 2017.

Poslednji let rakete Sojuz U

Poslednji let rakete Sojuz-U

Poslednje nedelje smo imali uspešno lansiranje i spuštanje rakete Falcon 9 američke kompanije SpaceX, a danas nam stižu i istorijske vesti sa kosmodroma Bajkonur. Naime, danas je ruska raketa-nosač Sojuz-U obavila svoj poslednji let. Njena misija je bila slanje u orbitu teretnog broda "Progres MS-05" sa teretom za snabdevanje međunarodne svemirske stanice. Podsetimo da je prethodno slanje Progresa (MS-04) u decembru pršle godine bilo neuspešno (završilo se padom rakete zbog problema u trećem stepenu rakete Sojuz-U).
Aprila 2015g. Sojuz-U je deklarisan kao zastareo i njegova proizvodnja je zaustavljena. Njen odlazak u penziju se planirao nakon slanja u orbitu ostatka "Progres" teretnih brodova, i to se desilo upravo danas u 05:58:33 GMT. Raketa nosač Sojuz-U se koristila od 1973g. i do sada je lansirana 788 puta, od toga 22 puta neuspešno, što je čini raketom koja je najviše korišćena u istoriji osvajanja svemira. 
Zadivljujuć prizor veličanstvenog odlaska u istoriju rakete Sojuz-U možete videti u sledećem videu:

3 komentara:

 1. Не користи се јер руси имају бољу ракету - Союз-2

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Bolje su Sojuz 2 ? Pa to su samo modifikovane rakete Sojuz U.Sojuz U ima stari sistem navođenja, dok sojuz 2 ima kompjuterski, takođe je i sojuz2 bez dva mlazna pogona...

   Izbriši
  2. Zanimljivi komentari. Hvala na čitanju :)

   Izbriši