Strukture podataka

11 Strukture podataka 

Problem: Hmmm, brojevi, stringovi, promenljive, naredbe... Znanje ovih stvarčica mi se ne čini kao neka preterana moć, koju bih mogao igde upotrebiti. Da li postoji nešto što je mnogo moćnije od ovih stvarčica, ili da se ja batalim programiranja?
Odgovor: Postoji nešto što je mnogo moćnije od tih stvarčica i zove se mozak. On je sposoban da sa malo resursa pravi zaista velike stvari, tako da.... Pitanje je samo kako te proste stvari organizovati u tom tvom mozgu, kako bi se one povezale i kako bi brzo dale neki rezultat.
E, sad, možda ti deluje čudno, ili možda čak i uvredljivo, ali to je istina, a takođe i činjenica. Svaki čovek se svakodnevno susreće sa ovim problemom, i svaki čovek ima neko karakteristično rešenje za isti.... Čekaj, jel sam to ja rekao čovek? Ako misliš da je to samo ljudski problem, grdno se varaš. Evo recimo, i Python ima isti taj problem, no on mu je pristupio na sledeći način: rekao je programerima koji rade u njemu „Ja organizujem svoje podatke na ovakve načine, a sad vi vidite šta vam treba, i kako ćete to da koristite... Sve je na vama...“. Sada je vreme da vidimo šta nam je to Python ponudio.
Strukture podataka su u osnovi samo to što im i ime govori – to su strukture koje u sebi mogu da drže neke podatke na okupu. Drugim rečima, one su skladišta za kolekcije podataka. A ako je i ovo konfuzno – strukture podataka su jednostavno neka skupina objekata koji su, na neki način, povezani jedni sa drugima, slično kao što su Paja, Mika i Pera navijači, a Žika, Sava, Ceca i Maja modni kreatori.
Možda deluje siromašno, ali to i nije baš tako - postoje četiri različitih verzija struktura podataka u Python-u, i to su liste, tuple, rečnici (dictionary) i skupovi (setovi). Ja ću ti pokazati kako se koriste, svaki pojedinačno, i objasniću ti zašto nam oni čine život lakšim i ispunjenijim, i mnogo manje dosadnim, i.... Uh... Zanesoh se....

10.7 Rezime Indeks 11.1 Liste

Primjedbe

Popularno ovog meseca

Gde pronaći novosti sa facebook stranica nakon velike promene koja ga je zadesila?

Dva načina da vratite svoj Windows 10 na fabričke vrednosti

Kako preuzeti video koji je neko postavio na facebook-u bez upotrebe dodatnih programa?

Više neće biti moguć besplatan prelazak na Windows 10

Prijateljski meč ŠK "Titel" - ŠK "Bukovac"

Tu je novi Qt creator 4.4.0!

Kako manipulisati Windows licencom pomoću slmgr komande?

Fake poet

Da li je poželjno biti anoniman na internetu (ili se predstavljati punim imenom i prezimenom)?

Organizacija foldera i fajlova u Linux fajl sistemu