Brojevi - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Brojevi

6.8 Brojevi 

Aha... Znači zato si u nekom od prethodnih primera koristio 5, a i izazvalo mi je čuđenje, što nije  bilo napisano kao '5'....
Upravo tako. Broj je različit tip podataka od rečenica (stringova – tako ćemo ih zvati u budućnosti), i kao takav, ne traži nikakve „specijalne“ metode prilikom pisanja. Ako napišemo 5 Python će znati da mislimo na broj 5! Ako napišemo '5', Python će misliti da je to oznaka koja nama treba za neku reč, i slično, tj to više nije broj već – string!
Brojevi se uglavnom dele na dve vrste - cele brojeve i decimale, ali susrešćeš ih i drugačije... Prvo ovo da naučimo, kasnije ćeš ti lako....
Jedan primer je: ceo broj (ili integer) 2 je samo vrednost koja predstavlja taj ceo broj. 
Primeri decimalnih brojeva (ukratko, na engleskom - float) su 3.23 , i 52.3E-4 (Ako nikada niste koristili ručne digitrone: E je oznaka koja ukazuje na stepen broja 10, u našem slučaju 52.3E-4 znači 52.3 * 10-4) . 
Ako si se već susretao sa nekim drugim programskim jezicima, evo male napomene za tebe: U Pythonu ne postoji poseban long tip brojeva. integeri mogu da budu celi brojevi bilo koje veličine.

6.7 Literal constants Indeks 6.9 Stringovi

Постави коментар

0 Коментари