Ubuntu One - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Ubuntu One

Ubuntu One

Jedan izuzetan program koji dolazi preinstaliran na Vašem Ubuntu operativnom sistemu je i klijent za servis Ubuntu One.
Šta je Ubuntu One -jednostavno to je Vaš oblak u kome možete čuvati svoje važne podatke i deliti ih između Vaših različitih uređaja (kompjuteri, smartphone-ovi itd), kao i sa Vašim prijateljima!

Šta nudi Ubuntu One?

Servis Ubuntu One nam nudi 5 GB prostora u koje možemo smestiti svoje podatke (naravno, može se dokupiti još prostora), podršku i kontrolu uređaja koji se konektuju na našu fasciklu, sinhronizaciju fajlova i strim muzike među konektovanim uređajima, kao i sinhronizacija naših Bookmarka iz Web pretraživača...

Šta je potrebno da bi smo ostavili naše podatke u "oblak"?

Prvo što treba uraditi je to da se otvori besplatan nalog na Ubuntu One servisu.
Nakon toga, ako nemamo instaliran klijenta (program koji pokreće njihov servis), potrebno ga je skinuti i instalirati sa zvaničnog sajta.
Raspoložive su nam verzije za operativne sisteme Windows, Ubuntu, Android i verzije za iPhone i iPad.
Nakon instalacije potrebno je pokrenuti klijenta i uneti svoje podatke iz registracije.
Otvoriće nam se prozor, kao na slici.
Primetite da postoje četiri taba, za podešavanje Vašeg "oblaka".
Account - podešavate vaše podatke vezane za način prijavljivanja (korisničko ime, lozinka) kao i pregled zauzetog prostora, sa mogućnošću kupovine dodatnog prostora.
Services - U njemu omogućavate/uklanjate dostupne servise koje Vam pruža Ubuntu One.
Devices - na tom mestu kontrolišete uređaje koji pristupaju Vašim podacima.
Cloud Folders - pokazuje foldere kojima ste dozvolili da se preko Ubuntu One sinhronizuju.
Prilikom instalacije klijenta za servis Ubuntu One, sam klijent će Vam napraviti folder pod nazivom Ubuntu One u Vašim dokumentima.
Princip rada je prilično jednostavan - potrebno je samo ubaciti svaki fajl/sliku/muziku/dokument u tu fasciklu, i on će biti otpremljen u "oblak", ako imate više uređaja koji se sinhronizuju pomoću Ubuntu One-a, taj fajl će automatski biti dodat na taj drugi uređaj, i obrnuto.
Takođe, ukoliko ste za računarom koji nema instaliran Ubuntu One klijent, Vi preko interneta i dalje možete pristupiti svojim podacima i download-ovati ih na kompjuter - tako ga ja koristim, umesto USB-a.

Šta je bitno?

Ni jedan uređaj se ne može konektovati na Vaš "oblak" bez vašeg korisničkog imena i lozinke.
Ukoliko želite svoje fajlove da "šerujete" i sa nekim drugim ljudima pomoću ovog servisa, potrebno je da omogućite uvoz kontakata (iz e-mail naloga i sl.), a potom izabrati osobu s kojom delite određeni fajl.

Poznati problemi

Ubuntu One servis je u suštini pandan servisu Dropbox, ali nudi mnogo više, ali još nije usavršen do kraja.
Neke od poteškoće koje nastaju korišćenjem Ubuntu One klijenta (nadam se da će tokom vremena biti korektovane) testirane na Windows i Ubuntu operativnom sistemu su:
  • sporost pri otpremanju fajlova,
  • nemogućnost kontrole prioriteta određenih fajlova za sinhronizaciju (tzv Force sync),
  • često diskonektovanje nakon koga opcija za ponovno konektovanje jednostavno neće da radi, tek posle restarta sistema se ponovo aktivira,
  • Prilikom starta sistema "jede" internet protok, pa ako Vam treba brzinski nešto na netu morate manuelno diskonektovati Ubuntu One klijenta, nakon čega se javlja prethodni problem, tj da ga ne možete konektovati...
Bilo kako bilo, ovo je divan servis, ali pored nekih alternativa tipa Dropbox-a, Ubuntu One mora poraditi na stabilnosti svog klijenta.

Постави коментар

0 Коментари