Kako instalirati Ubuntu 11.10 OS (prvi deo) - ★★ Fog Developer ★★

Novo

6/recent/ticker-posts

Kako instalirati Ubuntu 11.10 OS (prvi deo)

 Kako instalirati Ubuntu 11.10 OS (prvi deo)

Ok, možda znate kako instalirati Windows, ali došlo je takvo vreme da morate proširiti svoje znanje iz nekog razloga, pa vam sad trebaju kratke instrukcije kako instalirati neki linuks, i neko vam je preporučio Ubuntu... 
Prvo (i osnovno) kod instaliranja SVAKOG OS-a je priprema!
Ma šta kažeš? Šta će ti to? Samo staviš CD i nemaš brige...
POGREŠNO!
Koliko puta je "dečko iz kraja" došao samo s CD-om i rekao: "Sad ćemo mi to brzo odraditi...", a onda ko uz inat, nešto ne radi, ne može ovo,  ne može ono... pa na kraju se čovek muči pola dana?!
Znači, da se ne bi trošilo dragoceno vreme posle instalacije, u startu je potrebno:
  • Upoznavanje s hardverom (koji je procesor? Koja je ploča, grafika? Koliko ima RAM memorije? Koliki je hard disk? Šta je s štampačem? Monitor... Internet kartica itd)
  • Upoznavanje s networking-om (kako je priključen na internet i podešavanje istog...)
  • Upoznavanje s korisnikovim potrebama i njegovim znanjem (neretko korisnik Vam daje CD sa drajverima i kaže kako mu je Pera, Mika, Žika... rekao da morate da instalirate sve sa računar!!!)
  • Proveriti dostupnost drajvera i programa...
I na kraju OBAVEZNO (ukoliko je već instaliran OS, ali se iz nekog razloga mora "rušiti")!
  • Uraditi BackUp podataka sa korisnikovog računara.
Drugo je instalacija OS-a (i drajvera, ako je potrebno), i poslednje je:
Prilagođavanje OS-a korisnikovim potrebama.

E, dobro, ovo je bilo uopšteno pričanje, sad da primenimo sve to na Ubuntu 11.10.

Prvo što treba da se uradi jeste da se s Ubuntu-ovog zvaničnog sajta skine njihova zvanična verzija OS-a u ISO fajlu, pa se nareže na CD... Ako ISO skidate preko torenta sve je ok, ali ako ga skidate preko direkt linka, potrebno je proveriti cheksum ISO fajla (provera ispravnosti preuzimanja) pa ga tek onda narezati.

Priprema:
Kod Ubunta (linux-a uopšte) priprema je najmanji problem - samo se u BIOS-u podesi da kompjuter "butuje" s CD/DVD uređaja, ubaci se CD, sačekate minut-dva dok ne podigne sistem izaberete Try Ubuntu i proverite da li sve funkcioniše!

Ovo je tzv. LiveCD - Linux ne mora biti instaliran, a može se raditi u njemu!

Ukoliko sve funkcioniše kako treba može se pristupiti instalaciji sistema, a ukoliko je na kompjuteru već bio neki sistem uraditi BackUp podataka (narezivanjem na CD, prebacivanjem na druge particije itd).

Instalacija:
Ubuntu se može instalirati na tri načina:
  • Iz Windowsa pomoću Wubi-ja (Ubuntu se u ovom slučaju instalira kao i bilo koji program) - Ubuntu NEĆE imati performanse koje inače ima),
  • U virtuelnoj mašini (sem podešavanja Virtuelne mašine isto ide kao i fresh install, pa to neću posebno objašnjavati) - Performanse zavise od Host OS-a (domaćina) i  same Virtualne mašine...
  • Fresh instalacija:
  1. Pored Windowsa (dual boot),
  2. Kao samostalni operativni sistem.

Постави коментар

0 Коментари