RO Ezop je kriv za sve

Ovim tekstom želim da  Vas vratim malo u prošlost.
Sećate li se kad ste bili u prvom razredu osnovne škole, pa Vam se sviđala devojka u klupi ispred Vas, i Vi se svim silama trudili da je malko počupate za kosu, a onda Vam neki mangup iz klupe iza pokuša svući pantalone, pa se Vi okrenete i odalamite mu jednu dobru pljusku, na šta Vam učiteljica smanji vladanje za dve ocene? Ups.... Pardon, to je bilo na času Matematike...
Elem ovo je bilo na času Srpskog (u moje vreme se to zvalo malo proširenije, ali šta ću - vremena se menjaju...).
Mora da se sećate te epske basne, u kojoj su glavni junaci neka smlata od Cvrčka i vredni, dobri i umiljati mravi.... 

Ako se i ne sećate, evo podsetiću Vas ukratko:

Mravi su radili u fabričkoj hali, ali je zbog loše administracije i prevelike potrošnje njihove Kraljice, njihova produktivnost bila mala. Da bi obezbedila sebi luksuzan život i u toku zimskih meseci, kada su mravi na plaćenom godišnjem odmoru, Kraljica se dosetila i angažovala menadžera Cvrčka da podigne produktivnost kolektiva.
Deal je bio da Cvrčak može da pojede sve što mu je na dohvat ruke, ali u magacin ne sme...
Cvrčak je čitao nešto o najnovijim otkrićima Japanskih psihologa kako muzika može da poboljša raspoloženje radnika i poveća njihovu volju, želju i elan... Pa, budući da je i sam muzičar, osmislio je plan: on će da svira, radnici da rade - u jednoj reči: svima dobro!

A Walt Disney Silly Symphony - The Grasshopper and the Ants
I tako... Krene on sa svojim muziciranjem, a mravi radnici, zadovoljni, puni elana probiše sve rekorde u proizvodnji... Produktivnost je bila toliko velika da su svojim radom opustošili tri proplanka i tako (sem ekološke katastrofe koju napraviše) gurnuli u stečaj i u bedu pet lokalnih mravljih preduzeća!
Kraljica je zadovoljno trljala ruke, dok su joj se oči caklile... Ovoliko bogatstvo još nije videla! Bilo je toliko svega, da bi cela kolonija mogla živeti barem pet godina... Ali, njena prijateljica iz detinjstva, inače Kraljica jednog od udaljenijih mravljih preduzeća, je predprošle godine išla na obalu reke, i kako kaže SUPER se provela, samo što, eto.... to košta.
Zato Kraljica unajmi četiri svoje najvernije sluge, natovari ih bogatstvom za četiri godina (neće mene niko tamo omalovažavati, ima svima da pokažem ko sam!) i uputi se ka poznatom turističkom izletištu "Žablja kaljuga" na obali reke, koje je stecište svih grabljivih životinja.
Za to vreme, u mravljoj fabrici, siroti mravi radnici se uveliko spremaju za zimu, koja je te godine došla nešto ranije, ali šta je sad? U magacinu je tek petina onoga što su ostavljali za zimu!
"Prevareni smo!" - viknu jedan.
"U štrajk!" - drugi.
I tako, razgalamiše se oni...
Siroti Cvrčak opet stane i razmisli: "Možda će ih opet moje muziciranje razveseliti?"
Uze on svoju violinu i započe svoje tandrljanje po istoj... Što je samo izazvalo kontra-efekat: još više razljućeni mravi uzeše mu gudalo iz ruke i nabiše mu ga u ... Ovaj, nećemo sad o tome, nije bitno za celu priču.
Siroti Cvrčak im plačnim glasom reče: "Šta to radite, mravi, pa ja sam sa Vama?"
"Ti? Ti, lenština???? Ti sa nama? Pa samo si svirao i filozofirao, dok smo mi crnčili i teglili.... Samo si smišljao nešto novo.... " - povikaše mravi.
"Ali, ali, ali..." - razmišlja Cvrčak za koju slamčicu će poslednju da se uhvati. "Ja imam ugovor!" (gotovo da je bio srećan, kada se toga setio)
"Daj da vidimo" - zajedljivo će jedan, koji se činio onako malo mudriji (ustvari zloba čini da mravi izgledaju pametnije, nego što u stvari i jesu) - "Aha.... Pa ti radiš za one što su nas pokrali?! Marš napolje!!!!!!!!!!!!!!!!!"
"Ali, ali, ali" mucao je Cvrčak - "napolju je minus deset!"
"Naaaaaaaapoooooooooooljeeeeee!" složno će mravi. 
Potom 500 njih uhvate Cvrčka i izbace ga ispred fabrike, i staviše tri lokota i natpis: "Generalni štrajk!"
Cvrčak je tamo stajao i molio je mrave da ga puste unutra, eto, ne moraju ni da ga puste, samo nek mu izbace neku trunku žita, da može da pojede - mravi mu ni ne odgovore...
Dan za danom prolazi, Cvrčak se mnogo utanjio, ali niti ima gde, niti može negde otići.
Posle ko zna koliko dana oseti on da mu se kraj blizu, pa pokuša još jednom: "Mravi, pustite me! Ako ne ne želite pustiti dajte mi makar malo nešto da pojedem..."
"Sviraj kao i do sad, to jest sviraj k.... (ovo je bilo prilično nepristojno od njih, evo ja se stidim da napišem tu reč)" - smejali su mu se dobri mravi.
Zlobni Cvrčak je pred sobom imao samo dve solucije: ili će da kuka, ili će da plače. On je izabrao treću: vrisnuo je. Kako je vrisnuo, tako je i - svisnuo...
Kad ono, nije nego! 
U blizini  događanja radnje ove priče, u ovim poslednjim Cvrčkovim trenucima, baš je prolazio gladni Divlji Vepar, u potrazi za hranom. Ču on neki vrisak, te potrča da vidi šta je... Vidi on mrtvog Cvrčka, pa mu počeše bale cureti niz usta... Obliza se on, otvori usta, ham, da proguta, ali... Gudalo koje su mravi gurnuli zlom Cvrčku u ... (nije bitno za celu priču, ali Cvrčak posle nije imao snage da ga izvadi iz dotičnog mesta, pa je tamo i ostalo) mu se zabode u njušku, te Vepar jako i glasno kinu.
Na nesreću dobrih, jadnih i sirotih mrava, kinuo je baš u pravcu magacina njihove fabrike, te ga je oduvao, razbacavši i mrave i hranu svuda po polju.
Vepru se zacakliše oči: "Joj, danas mi je baš kašika upala u med!" pa pojede i mrave i onu njihovu hranu....
**************
Ali, pitaćete, šta se desilo sa Kraljicom? Zašto se nije vratila? Zašto bi napustila svoje preduzeće?
Pa.... Nije joj bila namera, ali u "Žabljoj Kaljuzi" je upoznala lepuškastog playboy-a Truta, oko kojeg su se sve pčele, muve i komarci otimali... Jedva ga je "zbarila", ali joj je on dao ultimatum: mora nešto da uveća, nešto da smanji, trčanje svaki dan obavezno... Ah da.... I da finansira njegov skupocen život.
Raspitala se, pročitala oglase i saznala za čudesnu Glistu, koja je najpoznatija za sva povećanja, smanjenja i rovarenja, uopšte. Čudesna Glista naravno nije jeftin rovator, pa je na estetiku Kraljica morala da pukne pola svog bogatstva.
Pošto dolazi zima, pita ona svog milog i nadasve najlepšeg Truta, da li želi da se presele kod nje u fabriku (on misli:"Joj, pa da me uposli???") ili će kod njegovih u košnicu, al kako on kaže tamo je "smor" sa njegovim matorcima (mada on misli šta bi rekao svojoj ženi i deci kad bi im na vrata došao sa ovom "krampačom")? "Bole da idemo južnije... Čuo sam da ima ekskluzivno mesto, gde odlazi elita.... Za sad još nije toliko popularno, al za godinu il dve.... Možda si i načula nešto, mesto je pravi melem za dušu... jedina dobra stvar koju nam je Čovek doneo, a koja se zove  Banja Prirodne i Ničim Zagađene Tople Vode "Kanalizaciona Cev".
-"Joj, dragi, to zvuči tako IN!"
I odoše oni tamo da žive, sve dok prelepi Trut jednog dana (naravno kad Kraljica više nije imala bogatstva) nije otrčo sa jednim dobrim Žabljim batakom.
Kraljica je bila tužna tih dana, utehu je tražila u jelu i piću, sve dok jednoga dana nije čula da su uhapsili Čudesnu Glistu zbog stavljanja radioaktivnih silikona u raznorazne delove tela životinja. Posle toga je bila još tužnija, pa se odala alkoholu. Zima je prolazila, pa hajde kući, da vidimo kako su naši radnici.... Ali budući da je bila pijana, pogrešila je put i ušla je u Ljudsku kuću, poslednje što je čula je bilo kako neko vrišti: "aaaa, imamo mrave" i onda se velika crna noga, spustila njoj na glavu...
BTW Čudesnu Glistu su pustili uz kauciju, i od onda je niko nije video. Špekuliše se da je završila na udici nekog ribara, mada zajedljivci kažu da je to ona namerno pustila priču, da svi misle da je mrtva, a da je u stvari prokopala sebi put do neke prijateljske zemlje, i tamo živi pod lažnim imenom...
Pouka ovako neke basne bi bila da ako oćete da jedete zdravo, morate jesti prirodno, a to će te naći jedino na pijaci, a što je pijaca bliže njivama to su cene na njoj veće.
Ako ne verujete provozajte se leti nekim kolskim putem, po nekim njivama i kad vidite nekog gazdu s lubenicama pokušajte da kupite... Aha 5 kila 200 dinara.
A onda idite u svoj grad i u neki megamarket i vidite kila lubenica - 4 dinara.
Коментари

Popularno

Audacious - program za slušanje muzike

LibreOffice Calc - program za izradu tabela

Brasero - program za rezanje CD-ova

Bekstvo iz Titela

Minitube - program za praćenje YouTube sadržaja

Idemo

Bezimena

Pozadina Bekstva iz titela

Pažljivo sa MS Word dokumentima koje primate putem elektronske pošte

Šta je to "prosijački štap" i kako se do njega dolazi? (prvi deo)